Terug naar het overzicht

Samen met ABB sanering van een Zwitsers transformatorstation

ABB Zwitserland: opwekking, transport en distributie van stroom

ABB is marktleider op het gebied van energie- en automatiseringstechniek. Het wereldwijde concern heeft meer dan 110.000 medewerkers in circa 100 landen in dienst.

In Zwitserland heeft ABB ongeveer 5.700 medewerkers. De divisie ABB Power Systems Schweiz is wereldwijd actief op het gebied van opwekking, transport en distributie van stroom.

De applicatie

Kraftwerke Hinterrhein AG exploiteert in het kanton Graubünden de op twee na grootste hogedruk-opslagcentrale in Zwitserland.

Voor het winnen van hydro-elektrische energie werden op drie hoogteniveaus verschillende centrales voor de opwekking van stromings- en opslagenergie alsmede voor seizoensgebonden wateropslag gecombineerd.
Een aanzienlijk deel van de elektrische energie wordt via het transformatorstation Sils doorgegeven aan het Zwitserse hoogspanningsnet. Sils is een hoofdknooppunt van het 220 kV- en 380 kV-spanningsniveau van Zwitserland met het Europese UCTE-verbindingsnet.

Via Sils worden grote energiehoeveelheden uitgewisseld tussen Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland. De buiteninstallaties van het transformatorstation vormen uitgestrekte openlucht-installaties en groepen van grote transformatoren met een vermogen van 1.200 MVA.

Om de goede werking van het transformatorstation uit de 60-er jaren van de vorige eeuw ook voor de toekomst te kunnen garanderen, moest het grondig worden gesaneerd. ABB Power Systems Schweiz kreeg de opdracht hiertoe. Bij de bijna twee jaar durende sanering werden de buiteninstallaties en de bijbehorende 74 besturingskasten tijdens lopend bedrijf vernieuwd.

De oplossing

Aaretal, energiewinning, Quickon, QTC, stroom, ABB  

QTC-snelaansluittechniek

De nieuwe schakelkasten werden voorzien van aansluitklemmen van Phoenix Contact. De eindklant, Kraftwerke Hinterrhein AG, was enthousiast over de snelaansluitklem QTC. Het belangrijkste argument voor de QTC-aansluitklem was de mechanisch duidelijk herkenbare toestand van de snijklemtechniek.

Door het gepatenteerde mechaniek wordt het in gesloten toestand onmogelijk dat een aderverbinding los gaat zitten. Een ander pluspunt voor Kraftwerke Hinterrhein AG: de QTC-klemmenfamilie past naadloos in het CLIPLINE complete-systeem. Dat wil zeggen: alle toebehoren zoals insteekbruggen en teststekers passen bij alle andere aansluittechnieken van Phoenix Contact.

De tijdsbesparing bedraagt ongeveer 60 procent in vergelijking met een schroefklemaansluiting. Bij de QTC-snelaansluitklem is namelijk een voorbehandeling van de aders, zoals strippen en adereindhulzen aanbrengen, helemaal niet nodig. De aders worden eenvoudigweg in de aderaansluitopening gestoken en vervolgens met een schroevendraaier en een lichte beweging in de snijaansluiting vastgeklemd. Een vergrendelingsmechanisme zorgt ervoor dat de ader blijft vastzitten en maakt een onbedoeld of vanzelf openen van de klem onmogelijk.

ABB Power Systems Schweiz heeft bovendien gekozen voor de BLUEMARK-printer van Phoenix Contact. Deze highspeed-printer dient voor het individueel bedrukken van gestandaardiseerde UniCard-coderingsmatten voor het coderen van klemmen, aders en apparaten.

Conclusie

ABB Power Systems Schweiz profiteerde als bouwer van schakelinstallaties van de grote tijdsbesparing door gebruik te maken van de QTC-snelaansluittechniek.

Ook de eenvoudige bediening van het op UV-technologie gebaseerde bedrukkingssysteem alsmede de directe wis- en krasbestendige codering heeft ABB Power Systems Schweiz overtuigd.

Kraftwerke Hinterrhein AG, ABB Power Systems Schweiz en Phoenix Contact – dat is de perfecte verbinding.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten