Terug naar het overzicht

Compacte rangeerklemmen – Schluchseewerk maakt schakelinstallaties gereed voor de toekomst

Overzicht

Pompaccumulatiecentrale Waldshut  

Pompaccumulatiecentrale Waldshut – de machinehal staat direct aan de oever van de Rijn

  • Schluchseewerk AG behoort met zijn vijf pompaccumulatiecentrales tot de grote jongens onder de waterkrachtcentrales in het Hochrhein-gebied.
  • Bij de modernisering van de schakelinstallaties diende ook de handling van het rangeerklemmensysteem te worden geoptimaliseerd. Daarbij viel de keuze op het rangeerklemmensysteem PTRV van Phoenix Contact.
  • Dit nieuwe rangeerklemmensysteem betekende een duidelijke verbetering van de handling – het is de bedoeling dat dit ook bij nieuwe installaties, uitbreidingen en moderniseringen ingezet gaat worden.

Klantprofiel

Schluchseewerk AG is gevestigd in Laufenburg (Duitsland) en werd in 1928 opgericht. Het behoort tegenwoordig tot de grootste exploitanten van pompaccumulatiecentrales in Europa. De vijf pompaccumulatiecentrales leveren samen een vermogen van 1862 megawatt. Het regeneratieve aandeel uit natuurlijke watertoevoer bedraagt jaarlijks tot 400 miljoen kWh.

Toepassing

Dietmar Kastner, directeur Elektrotechniek bij Schluchseewerk AG  

Dietmar Kastner van Schluchseewerk AG heeft de modernisering van de besturingstechniek aangestuurd

Vanuit Kühmoos, gelegen op een plateau in het Hotzenwald, worden de machinegroepen van de vijf pompaccumulatiecentrales aangestuurd alsmede alle bekkens en Rijn-stuwmeren gemanaged. Hier staat de 220/380 kV-schakelinstallatie uit 1966/67, via welke de stroom uit de krachtcentrales Säckingen en Wehr in het Europese koppelnet wordt ingevoed.

Nadat de besturingstechniek in Kühmoos ongeveer 20 jaar in bedrijf was, nam het aantal storingen toe. Bovendien werd het steeds lastiger om vervangende delen voor uitgevallen componenten te krijgen. Daarom diende er nieuwe besturingstechniek te worden geïnstalleerd. Verantwoordelijk voor de elektrotechniek bij deze ingreep was Dietmar Kastner, directeur Elektrotechniek van het bedrijfsonderdeel Assets. Vanuit zijn kantoor in de hoofdvestiging in Laufenburg worden de om- en nieuwbouwmaatregelen gepland en gecoördineerd. "Doelstelling van de moderniseringsoperatie was het probleem rond de reservedelen te ondervangen door de installaties weer op de laatste stand der techniek te brengen," vertelt Kastner.

De oplossing

Ombouw van de rangeerklemmen bij Schluchseewerk AG  

De ombouw van de rangeerklemmen wordt door Schluchseewerk AG in eigen regie uitgevoerd

De aansluiting van de signalen op de rangeerklem was vanwege de Termi Point-techniek voorheen zeer bewerkelijk. Zonder speciaal gereedschap, dat op perslucht werkte, was aansluiten niet mogelijk. Was er geen persluchtaansluiting, dan moest er eerst een compressor komen.

Daar kwam nog bij, dat het speciaalgereedschap vanwege de bouwvorm en het gewicht op de locatie lastig te bedienen was en het veel tijd kostte. Als gevolg daarvan ontstonden er ook telkens weer verbogen contacten en daardoor kortsluiting tussen de aansluitpunten.

Nadat de technici meerdere rangeerklemsystemen hadden getest, koos Schluchseewerk AG voor de rangeerklemmen PTRV van Phoenix Contact. In vergelijking met de alternatieven viel vooral de compacte bouwvorm van het systeem op. Maar er zijn nog meer voordelen: door de rangeerblokken in verschillende kleuren kan de gebruiker de coderingen aan zijn bedrijfsprocessen aanpassen of de normen voor aderkleuren, DIN VDE 0815, IEC EN 69100, op het rangeerklemmensysteem toepassen. De klemmen zijn voorzien van een 2,3 mm-testaansluiting, zodat standaardmespunten voor het testen kunnen worden gebruikt.

Rangeerklemmensysteem PTRV  

Het rangeerklemmensysteem PTRV heeft tot 20 procent minder ruimte in de schakelkast nodig

Vanwege de compacte bouwvorm van het PTRV-systeem kon de benodigde ruimte in de schakelkast met circa 35 procent worden gereduceerd in vergelijking met de voorgaande oplossing. Daardoor wordt niet alleen op schakelkasten bespaard, maar heeft Schluchseewerk AG bovendien aanzienlijk meer reserveruimte voor toekomstige uitbreidingen. Door de moderne push-in-aansluittechniek van de klemmen kon de benodigde tijd voor de montage ter plaatse aanmerkelijk worden gereduceerd. Fouten zoals verbogen contacten of kortsluiting tussen de contacten zijn door de opbouw van het systeem uitgesloten. De veiligheid voor het personeel ter plaatse is door de aanrakingsveiligheid van de klemmen groter geworden. Nu kunnen ook signalen met een potentiaal tot 250 V worden aangesloten – wat voorheen om veiligheidsredenen niet mogelijk was.

Conclusie

De techniek en de handling van PTRV heeft Schluchseewerk AG bij de geslaagde modernisering in Kühmoos overtuigd. "De handling bij het nieuwe rangeerklemmensysteem PTRV is in vergelijking met de vroegere techniek enorm verbeterd. Waar nu een kleine schroevendraaier voldoende is om de aders aan te sluiten, moest vroeger een persluchtpistool worden gebruikt," zegt Kastner.

Nu worden ook op andere locaties de rangeerklemmensystemen vervangen door het PTRV-systeem. Bovendien wordt bij uitbesteding van toekomstige toepassingen het rangeerklemmensysteem PTRV voorgeschreven.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten