Terug naar het overzicht

Trusted Wireless – draadloze I/O-systemen in bruinkoolcentrale Yallourn

Langdurige energiewinning met techniek van PHOENIX CONTACT

De bruinkoolcentrale in Yallourn behoort tot de onderneming TRUenergy (vroeger Yallourn Energy), is de op twee na grootste energiecentrale in de Australische staat Victoria en ligt 150 km ten oosten van Melbourne in de regio Latrobe Valley.

De centrale levert ca. 22 procent van de benodigde elektriciteit in Victoria en 8 procent van de nationale vraag naar elektriciteit.

In Yallourn wordt al sinds 1921 elektriciteit opgewekt. In 2001 heeft TRUenergy 500 miljoen dollar geïnvesteerd om de centrale en de kolenmijn te moderniseren. Phoenix Contact kreeg de opdracht voor de levering van een Trusted Wireless-oplossing.

De applicatie

Omdat de kolentoevoer vanuit de mijn Yallourn's East Field vermoedelijk in 2007 uitgeput zou zijn, werd vijf jaar geleden een begin gemaakt met de omleiding van de nabijgelegen rivier Morwell, om zo ongehinderd toegang te krijgen tot de kolenvoorraad uit het kolenwingebied Maryvale.

Zonder deze omleiding had de centrale waarschijnlijk fundamenteel omgebouwd of zelfs gesloten moeten worden. Door de omleiding van de rivier Morwell en de nieuwe mogelijkheid tot aanvoer van kolen kan de centrale nu tot 2032 in gebruik blijven. Bij de aanpassing van de kolentransportinstallatie in Yallourn zijn producten van Phoenix Contact ingezet.

De oplossing

Australië, I/O-signalen, Trusted Wireless, Yallourn, energiewinning  

Trusted Wireless I/O-modulen

Het moduul RAD ISM 900 BD is een draadloze transceiver (zender en ontvanger) voor de uitbreiding van point-to-multipoint-verbindingen en repeater-schakelingen, voor 900 MHz bidirectionele, draadloze overdrachtssystemen.

Voordat ze in de applicatie in gebruik werden genomen, moesten de draadloze RAD-transceivers von Phoenix Contact in de energiecentrale van Yallourn eerst uitvoerig worden getest.

TRUenergy heeft ervoor gekozen de Wireless I/O-modulen in te zetten voor de modernisering van de kolentransportinstallatie, om niet weer gebruik te hoeven maken van de bovenleidingkabels, die steeds weer problemen veroorzaakten.

De kolentransportinstallatie transporteert de kolen van de kolenopslagbunker bij de groeve naar de bunker van de centrale. Daarbij worden de modulen in 16 verschillende sectoren van de installatie ingezet (8 bunkerontlaadwagons (BDW), 4 transportbanden en 4 bevoorradingswagons). Deze oplossing bestaat uit 16 transceiver-sets, 72 digitale ingangsmodulen, 72 digitale uitgangsmodulen, alsmede 18 analoge ingangs- en 18 analoge uitgangsmodulen.

Hier worden foto's getoond van één van de geïnstalleerde Wireless I/O-systemen. De afstand tussen een decentrale I/O-kast en de verst verwijderde BDW bedraagt ca. 250 meter. Een voordeel hierbij werd gevormd door de meervoudige aansluitpunten voor de I/O's en de plaat met voldoende ruimte voor extra RJ45- en D-SUB-poorten. De industriële Ethernet-connectoren VARIOSUB RJ45 van Phoenix Contact zijn ontwikkeld voor de overdracht van gigabit-Ethernet volgens categorie 5e. De VARIOSUB-connector is compatibel met traditionele RJ45-connectoren en maakt een snelle verbinding via algemeen verkrijgbare patchkabels mogelijk. De connector is volledig afgeschermd om een betrouwbare gegevensoverdracht in omgevingen met EMC-storingen mogelijk te maken.

Conclusie

Wanneer het er om gaat, analoge en digitale I/O-signalen over een grote afstand over te dragen, dan is Trusted Wireless precies de juiste technologie. Het modulair opgebouwde systeem draagt maximaal 33 analoge of 66 digitale signalen over.

Trusted Wireless werd speciaal ontwikkeld voor maximale overdrachtszekerheid en storingsongevoeligheid. Hierdoor hebben de engineer en de gebruiker de beschikking over een zeer betrouwbare overdrachtsmethode voor industriële toepassingsgebieden. Signalen waarvan registratie tot nu toe niet of slechts tegen hoge kosten mogelijk was, worden nu eenvoudig en snel geregistreerd.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten