Oplossingen voor de bewaking van productie-sites

Overzicht

Productie-site met medewerker  

Productie-sites voor olie en gas bewaken

 • Digitalisering van het olieveld maakt lage productiekosten mogelijk door een goedkopere diagnose en een efficiëntere monitoring.
 • De Oil and Gas Monitor van Phoenix Contact registreert analoge en digitale data bij de oliepomp en geeft deze betrouwbaar door aan de controleruimte.
 • In de controleruimte kunnen de geregistreerde gegevens direct worden weergegeven en door een hoger besturingssysteem verder worden verwerkt.

Toepassing

Medewerker controleert oliepomp op afstand  

Er is een tendens naar digitalisering van de productie-sites

Olievelden zijn installaties die uit verspreide en onafhankelijk werkende pompen bestaan. Deze pompen liggen vaak enkele kilometers uit elkaar. Tussen de pompstations bestaat meestal geen netwerkbekabeling. Verder is het kenmerkend dat er geen GSM-netwerk is dat voor de dataoverdracht kan worden gebruikt.

Sinds een paar jaar is er echter een tendens naar digitalisering van olievelden, ook van olievelden die al jarenlang produceren (digital oilfield). Door deze digitalisering is het mogelijk een snellere en goedkopere diagnose en een efficiëntere monitoring uit te voeren. Vroeger reden medewerkers hiervoor door moeilijk begaanbaar terrein en onder de meest extreme klimatologische omstandigheden van pomp naar pomp om ter plekke de data af te lezen.

Met behulp van digitale monitoring worden in het eenvoudigste geval binaire ingangssignalen geregistreerd die bijv. de kleppenstanden doorgeven. Maar ook analoge signalen worden geregistreerd. Hieronder vallen bijv. temperaturen, drukwaarden en debieten. De signalen worden in de op grote afstand gelegen controleruimte cyclisch weergegeven en verder verwerkt. Hierbij staat een betrouwbare signaaloverdracht voorop. Pas door een voor industriële toepassing geschikte, robuuste dataoverdracht is een constante controle van alle winningsplatforms mogelijk.

Een andere belangrijke eis aan de toegepaste producten komt voort uit de grotendeels onbeschermde open locaties van de installaties. Door de omgevingsomstandigheden is een breed temperatuurbereik vereist, maar ook certificeringen voor de Ex-omgeving.

Oplossing

De oplossing van Phoenix Contact bestaat uit drie hoofdfuncties:

 1. verzamelen van data uit de Ex-/niet-Ex-omgeving
 2. veilig doorgeven van de data via een vertakt draadloos netwerk
 3. overdracht van de data aan een SCADA/DCS-systeem of visualisering van de data

Bij de oliepomp worden signalen uit Zone 1 resp. 2 verzameld en cyclisch per Trusted Wireless verstuurd. In de controleruimte worden de geregistreerde data op separate monitoren weergegeven en optioneel verstuurd naar een hoger SCADA-DCS-systeem. Hiervoor worden open software-interfaces gebruikt. Phoenix Contact biedt hiervoor standaard interfaces aan die door veel systeemproducenten worden ondersteund, bijv. OPC, Modbus, SQL Server en MySQL. Verder bestaat de mogelijkheid open TCP/IP-communicatie te gebruiken.

Topologie bewaking van productie-sites

Functie-overzicht van de bewaking van productie-sites

Oplossing voor productie-sites van Phoenix Contact  

Totaaloplossing voor de bewaking van productie-sites

Olie- en gasbronnen betrouwbaar bewaken

Met de Oil and Gas Monitor van Phoenix Contact bewaakt u uw olie- en gasbronnen betrouwbaar en kostenefficiënt, ook over grote afstanden.

 • componenten met een breed temperatuurbereik
 • groot bereik tot enkele kilometers door instelbare overdrachtssnelheden
 • comfortabele en uitgebreide diagnose op afstand van het draadloze netwerk met diagnosesoftware
 • parallelwerking van meerdere netwerken op verschillende kanalen

Uw voordelen

 • eenvoudige inbedrijfstelling en gereduceerde installatiekosten in omvangrijke installaties dankzij draadloze communicatie
 • plaatsonafhankelijke dataregistratie door modulen voor de Ex- en niet-Ex-omgeving
 • veilige en storingvrije signaaloverdracht via een gecodeerd en vertakt draadloos netwerk
 • mogelijkheid voor de overdracht van gegevens aan een SCADA/DCS-systeem en voor visualisering van de gegevens ter plaatse
 • flexibele aansluiting van signalen aan procesbesturingssystemen dankzij de open software-interface

Producten

Omschrijving TypeArtikelnr.
Olie- en gasbewakingssysteem (OGM) voor de volledige automatisering en bewaking van een olieveld door middel van bediening op afstandOGM I/O-CE2400188
OGM RG-unit (repeater/gateway) voor het converteren van protocollen voor draadloze overdracht en uitbreiding van het bereik van het draadloze netwerkOGM RG-CE2402935
Omschrijving TypeArtikelnr.
Olie- en gasbewakingssysteem (OGM) voor de volledige automatisering en bewaking van een olieveld door middel van bediening op afstandOGM I/O-CE
OGM RG-unit (repeater/gateway) voor het converteren van protocollen voor draadloze overdracht en uitbreiding van het bereik van het draadloze netwerkOGM RG-CE

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: