Hallberg-Rassy: veilig op zee met overspanningsbeveiliging

De toepassing

De Hallberg-Rassy Varf AB in Ellös, Zweden bouwt zeiljachten in de luxe klasse zoals het ongeveer 20 meter lange zeilschip HR 64. Samen met de eigenaar van de boot Sunny Times, Günther Cramer, heeft Phoenix Contact een overspanningsbeveiligingsconcept uitgewerkt en op het zeiljacht geïnstalleerd.

Video starten

De oplossing

Het gerealiseerde beveiligingsconcept voorziet zowel in een interne en externe bliksembeveiliging als kathodische corrosiebescherming. Omdat alle metalen leidingen via de kiel worden geaard, moet de gevoelige apparatuur voor de navigatie, communicatie, besturing en aandrijving met de passende overspanningsbeveiligingsmodulen tegen stootstromen worden beveiligd.

Ook in het geval van overspanningsinkoppelingen bij de voeding vanaf de wal dienen de juiste beveiligingsmodulen te worden ingezet. Opofferingsanoden zorgen voor de kathodische corrosiebescherming, waarmee de aandrijfas en andere metalen componenten tegen slijtage worden beschermd.

Conclusie

Het sluitende beveiligingsconcept en de vakkundige uitvoering bieden een maximum aan beveiliging tegen uitval van onmisbare instrumenten aan boord — zowel op hoge zee als in de haven.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20