Economische automatisering van soldeerinstallaties met multifunctionele veiligheidsrelais

Overzicht

Soldeerpot  

De soldeerpot is onderdeel van de soldeermodule

  • De veiligheidstechniek neemt bij Ersa GmbH een belangrijke plaats in en daarom heeft het bedrijf de safety-concepten van zijn selectieve soldeerinstallaties gemodulariseerd.
  • Voor de verbetering van het productieproces van zijn klanten moet de soldeerspecialist flexibel op hun eisen kunnen reageren.
  • De multifunctionele veiligheidsrelais PSR-MXF kunnen zowel in eenvoudige machines als in modulaire veiligheidsconcepten worden toegepast.

Klantprofiel

Elektroconstructeur Edgar Diener  

Elektroconstructeur Edgar Diener testte de schakeling op een demonstratieboard

Ersa GmbH uit het Duitse Wertheim is de grootste producent in Europa op het gebied van soldeertechniek.

De internationaal actieve aanbieder van golf- en selectieve soldeerinstallaties biedt diensten en oplossingspakketten aan voor het optimaliseren van de productieprocessen van zijn klanten.

Toepassing

Selectieve soldeerinstallatie Versa-Flow  

De multifunctionele veiligheidsrelais PSR-MXF worden toegepast in de selectieve soldeerinstallatie Versa-Flow

Het selectieve soldeerproces is vaak het enig denkbare concept als aan beide zijden bedrade componenten moeten worden gesoldeerd en een golfsoldeerproces met de klassieke golf op de tweede zijde van de print niet meer mogelijk is.

In vergelijking met een klassieke golfsoldeerinstallatie neemt een installatie voor selectief solderen doorgaans aanzienlijk minder ruimte in. De minimale configuratie die hiervoor nodig is bestaat uit een programmeerbare precisie-sprayfluxer voor het aanbrengen van de flux, een voorverwarmingsmodule en de eigenlijke soldeermodule.

Afhankelijk van de wensen kan de functie van de selectieve soldeerinstallatie worden aangevuld met nog meer eenheden, die elk een voorverwarmings- en een soldeermodule omvatten. Voor een dergelijk concept zijn compacte apparaten nodig die eenvoudig zijn in het gebruik en flexibel aan de omstandigheden kunnen worden aangepast.

De oplossing

Schakelkast van de soldeerinstallatie  

Voor de automatisering van de soldeerinstallatie gebruikt Ersa naast de veiligheidsrelais nog vele andere componenten van Phoenix Contact

Vanwege de genoemde eisen gebruikt Ersa in de serie Versa-Flow de multifunctionele veiligheidsrelais PSR-MXF van Phoenix Contact. Want de slechts 22,5 millimeter smalle veiligheidscomponent kan twee lokale en een hoger sensorcircuit tot Performance Level PL e respectievelijk Safety Integrity Level SIL CL 3 verwerken. De geringe bouwgrootte kan onder andere worden gerealiseerd door gebruikmaking van de drie-etage MEmax-behuizing met in totaal 24 contactpunten uit het productenprogramma van Phoenix Contact.

Door de push-in-aansluittechniek is voor het aansluiten geen gereedschap nodig en dat was voor Edgar Diener, die verantwoordelijk is voor de elektronische constructie van de selectieve soldeerinstallaties, ook een belangrijk criterium om voor de veiligheidsrelais PSR-MXF te kiezen. "Eigenlijk wil ik alleen nog maar componenten met insteekveerdruktechniek gebruiken; die maakt een eenvoudige en snelle bedrading mogelijk," zegt Diener.

Zoals het voorbeeld van de selectieve soldeerinstallaties laat zien, kunnen met het gepatenteerde concept, dat uit twee onafhankeljike afschakelniveaus in combinatie met twee lokale en een hogere veiligheidsfunctie bestaat, zelfs modulaire machineconcepten eenvoudig worden gerealiseerd. Door de reeds in de veiligheidsrelais geïntegreerde functionaliteit wordt het werk voor de verificatie en validatie van de veiligheidsoplossing aanzienlijk gereduceerd in vergelijking met andere concepten.

Edgar Diener vertelt: "Voortaan kunnen we in de basisvariant, die een groot aandeel van het totale volume van de serie uitmaakt, volstaan met één in plaats van drie veiligheidsrelais." Elke volgende module van de soldeerinstallatie, met telkens een eigen schakelkast, wordt in het bestaande schakelconcept ingevoegd doordat het bovenliggende nood-uitsignaal van de fluxermodule door alle daaropvolgende schakelingsdelen wordt doorgelust. Tijdens de veiligheidsbeoordeling definieerden de deelnemers bovendien dat de beveiligingsdeurvergendelingen van de afzonderlijke functie-eenheden altijd van effect moeten zijn op de voorgaande en daaropvolgende modulen.

Conclusie

De automatiseringsspecialisten van Ersa hebben gekozen voor het multifunctionele veiligheidsrelais PSR-MXF omdat het concept van de selectieve soldeerinstallatie Versa-Flow bewust op een eenvoudige handling en hoge flexibiliteit is bedacht. Bij toepassing van een configureerbaar veiligheidsmoduul zou elke uitbreiding met een extra installatiemodule een specifieke software-aanpassing betekenen. Dat is van belang omdat het montageconcept van de soldeerinstallaties gericht is op een zo groot mogelijke effectiviteit. Want de Ersa-medewerkers maken in lijnproductie in telkens negen takten à vier uur een nieuwe soldeerinstallatie.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: