Veilig palletiseren met configureerbare veiligheidsrelais

Overzicht

Producent van robotsystemen huw  

Producent van robotsystemen huw

Het familiebedrijf huw Roboter-Systeme Komplettlösungen GmbH ontwikkelt, plant en produceert al sinds 1984 robots die in verschillende branches worden toegepast. De eigen installatiebouw is daarbij gespecialiseerd in toepassingsgerichte systemen voor het palletiseren, depalletiseren, orderverzamelen en laden van machines. 

Tot de kernactiviteiten van huw behoren bovendien speciale oplossingen die voortkomen uit bijzondere toepassingseisen. De klantenkring van de onderneming uit Blomberg omvat inmiddels veel gerenommeerde concerns.

De toepassing

Enkelzuilse palletiseermachine van huw  

Enkelzuilse palletiseermachine ESS 15/250

Tijdens de ontwikkelfase van de nieuwe enkelzuilse stapelmachine ESS 15/250 speelde de veiligheidstechniek een belangrijke rol. Want vooral in de machine- en installatiebouw is de functionele veiligheid van groot belang om te voorkomen dat het bedienend personeel gevaar loopt of de machine beschadigd raakt. Daarom moet niet alleen de standaardfunctie van de robot, maar ook de veiligheidstechniek voldoen aan het concept van eenvoud, flexibiliteit en kwaliteit bij tegelijkertijd lage kosten.

Omdat de palletiseermachine in verschillende omgevingen wordt gebruikt, dient de veiligheidstechniek snel aangepast te kunnen worden aan de gewijzigde eisen. Als er klassieke veiligheidsrelais worden ingezet, hangt het aantal en het soort relais voor een groot deel af van de omgeving van de palletiseermachine en van de veiligheidsvoorzieningen die de eindgebruiker in de applicatie gebruikt, zoals lichtschermen, beveiligingsdeuren of nood-stop. In overeenstemming met zijn wensen moeten verschillende veiligheidsmodulen worden ingebouwd en dienovereenkomstig worden aangesloten op de complete toepassing. 

Een hoog aanpassingsvermogen en tegemoetkoming aan de kwaliteitseisen bij tegelijkertijd een reductie van de kosten is hier alleen mogelijk als het ontwerp van het robotsysteem flexibel is en voor elke klant gelijk kan worden opgebouwd. Dit is met klassieke veiligheidsrelais niet realiseerbaar, zodat de ontwikkelaars van huw voor de enkelzuilse stapelmachine ESS 15/250 op zoek moesten naar een andere safety-oplossing om de doelstellingen te kunnen bewerkstelligen.

Oplossing

PSR-TRISAFE  

Toepassing van veiligheidsmoduul PSR-TRISAFE bij huw

Tegen deze achtergrond heeft de directie van huw gekozen voor de PSR-Trisafe-S van Phoenix Contact. Het veiligheidsmoduul dat met software wordt geconfigureerd, kan individueel aan de desbetreffende omgevingsomstandigheden worden aangepast. 

Vooral voor kleine tot middelgrote machines en installaties blijkt de PSR-Trisafe-S de juiste praktijkgerichte oplossing, omdat het veiligheidsmoduul even eenvoudig in de handling is als een relais, maar net zo flexibel als een veilige besturing. De toepassing ervan betaalt zich al terug vanaf een aantal van drie tot vier klassieke veiligheidsrelais die voor de analyse van de veiligheidsvoorzieningen zijn geïnstalleerd. 

De ontwikkelaars van huw hebben de voordelen die voortkomen uit de hoge flexibiliteit van de veiligheidsmodulen PSR-Trisafe-S benut. De enkelzuilse palletiseermachine ESS 15/250 wordt al met voorgeconfigureerde veiligheidslogica geleverd aan de eindgebruikers. Dankzij de grote knowhow van de medewerkers van huw op het gebied van de applicaties is de uitgangsconfiguratie van de veiligheidslogica zo gekozen, dat alle gangbare wensen van klanten worden afgedekt. 

De intelligente integratie van de 20 veilige in- en vier veilige uitgangen van het veiligheidsmoduul in de veiligheidslogica vereenvoudigt de verdere inbedrijfstelling, omdat de gebruiker alleen maar de sensoren zoals de nood-stop of beveiligingsdeuren op de PSR-Trisafe-S hoeft aan te sluiten. Een bijkomende configuratie is doorgaans niet nodig. Op deze manier levert de robotsysteemproducent uit Blomberg een complete oplossing aan zijn klanten, die ze niet meer hoeven te programmeren of configureren. 

Mochten bijzondere eisen voor de eindtoepassing of uitbreiding van de installatie een modificatie van de veiligheidslogica noodzakelijk maken, dan kunnen de wijzigingen ook zonder probleem achteraf worden gerealiseerd met de gratis verkrijgbare configuratiesoftware Safeconf. Een bewerkelijke nieuwe bedrading is niet nodig. De ervaringen van de medewerkers van huw tonen aan dat de PSR-Trisafe-S de beste oplossing is voor de enkelzuilse stapelmachine ESS 15/250 om de aangesloten veiligheidssystemen te bewaken.

Conclusie

Hans-Ulrich Wienke en Michael Wienke  

Directeur Hans-Ulrich Wienke en Michael Wienke

De producent van robotsystemen huw zocht naar een safety-oplossing om zijn nieuwe enkelzuilse stapelmachine ESS 15/250 eenvoudig en snel in de complete installatie van de eindgebruiker te integreren. 

De configureerbare veiligheidsmodulen PSR-Trisafe-S van Phoenix Contact realiseren hier de hoge eisen wat betreft handling, flexibiliteit, veiligheid en kosten.

"Voor ons is het configureerbare veiligheidsmoduul PSR-Trisafe-S van Phoenix Contact de optimale oplossing," zeggen directeur Hans-Ulrich Wienke en zijn zoon Michael Wienke, die verantwoordelijk is voor de industrial engineering.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: