Schakelen zonder slijtage in boekbindmachines

Overzicht

Gebouw van H.-H. Schmedt e.K.  

Gebouw van H.-H. Schmedt e.K.

Het bedrijf H.-H. Schmedt e.K. werd al aan het eind van de 19e eeuw opgericht. In de eerste jaren verkochten de eigenaren benodigdheden voor boekbinderijen. Sinds 1968 vormt de blokpers Prägnant de basis voor de productserie van Prä-machines, die evenals de rest van het assortiment wereldwijd worden verkocht.

Inmiddels heeft Schmedt op drie locaties 50 medewerkers in dienst. Deze hebben de afgelopen 40 jaar meerdere machines voor de verschillende processen in de boekproductie ontwikkeld. Door het jarenlange contact met handmatige boekbinderijen beschikt H.-H. Schmedt e.K. over veel knowhow bij het realiseren van de specialistische taken in deze branche.

De toepassing

Meerstations kneepinbrand- en afpersmachine PräForm type 55  

Meerstations kneepinbrand- en afpersmachine PräForm type 55

Vroeger werden de 3-fase draaistroom-asynchroonmotoren van de boekbindmachines met aan slijtage onderhevige mechanische relais geschakeld en omgekeerd. Daarnaast werden door de Schmedt-medewerkers ook nog motorbeveiligingsrelais ingezet, die de motor bij overbelasting uitschakelen.

De boekbindmachine PräForm type 55 heeft een capaciteit van ongeveer 360 boeken per uur. Bij het omhoog en omlaag bewegen van de goederendrager wordt dus om de vijf seconden een schakelcyclus uitgevoerd voordat het volgende boek wordt verwerkt.

Dat houdt in dat er in een jaar tijd sprake is van een tot twee miljoen elektrische schakelingen. Mechanische relais hebben dan snel het einde van hun levensduur bereikt en moeten worden vervangen.

Oplossing

CONTACTRON-hybride motorstarters  

CONTACTRON-hybride motorstarters combineren vier functies in één moduul

De oplossing voor dit probleem zijn de CONTACTRON-hybride motorstarters. Op de eerste plaats combineert de motorstarter alle klassieke omkeermotorstarters-functies inclusief de nood-stopfunctie in één smal moduul van slechts 22,5 mm. Hierdoor worden de benodigde ruimte en de bedradingswerkzaamheden aanzienlijk gereduceerd. De compacte bouwvorm van de modulen is hier van groot belang, want de kleine schakelkasten zijn direct in de boekbindmachine geïntegreerd.

Op de tweede plaats gaan de CONTACTRON-hybride motorstarters tot wel tien keer langer mee dan puur mechanische schakelmodulen, met een hogere beschikbaarheid van de machine als resultaat.

De CONTACTRON-hybride motorstartertechnologie combineert slijtvaste halfgeleidertechnologie met robuuste relaistechniek, waardoor "besparend" schakelen mogelijk wordt gemaakt en de relaiscontacten aanzienlijk worden ontlast.

Conclusie

CONTACTRON-hybride motorstarters in de schakelkast  

Compacte en ruimtebesparende CONTACTRON-hybride motorstarters

Door de vervanging van de mechanische relais en de motorbeveiligingsrelais kon H.-H. Schmedt e.K. enorme besparingen realiseren op het gebied van benodigde ruimte en bedradingswerkzaamheden.

Verder is de elektrische levensduur van de CONTACTRON-modulen vele malen langer dan die van mechanische relais. De ervaring leert dat de hybride motorstarter gedurende de levenscyclus van de machines doorgaans helemaal niet hoeft te worden vervangen.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: https://www.google.nl/

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten