Betrouwbare voeding voor boekbindmachines

Overzicht

Het inbinden van een boek  

Boekbinderij-specialist Kolbus

De individuele opmaak van hun printmedia is vanzelfsprekend voor de klanten van de drukindustrie. Om de industriële productie van kalenders, boeken of tijdschriften tegelijkertijd voordelig te realiseren, is een intelligente machinebouw nodig.

Voor deze dynamische internationale markt ontwikkelt en produceert het in Rahden in Westfalen, Duitsland gevestigde Kolbus GmbH & Co. KG boekbindmachines. De marktleider voor boekbindmachines en installaties voor de drukindustrie voor harde en zachte covers heeft daarvoor meer dan 1.000 medewerkers in dienst.

De toepassing

Belijmingsmachine van Kolbus  

Kolbus boekbindmachine

Kolbus-machines zijn modulair ontworpen. Daardoor kunnen de medewerkers de boekbinderij-installaties geheel naar wens van de klant flexibel samenstellen. Bovendien kunnen deelinstallaties autark worden opgebouwd en getest. Het 3-fase voedingsnet loopt door de gehele machine. De geïntegreerde schakelkasten zijn ruimtebesparend in de machine ingebouwd. Daarom heeft Kolbus compacte voedingen nodig, want de ruimte die in de schakelkasten beschikbaar is, is duur. Naast de bouwvorm is het rendement een zeer belangrijke eigenschap van de voeding.

Bovendien is Kolbus een op de export gerichte onderneming, waardoor rekening moet worden gehouden met extreme omgevingstemperaturen in zuidelijke landen. Om deze reden moeten de voedingen ook bij hoge omgevingstemperaturen betrouwbaar functioneren en mogen ze geen sterke eigen opwarming vertonen.

Om 24 V DC beschikbaar te maken, gebruikte Kolbus vroeger kleinspanningstransformatoren in zijn machines. Omdat deze apparaten de benodigde hoge stroom konden leveren, werden installatieautomaten binnen enkele milliseconden aangesproken. De afgelopen jaren zijn de transformatoren verdrongen door primair geschakelde voedingen, die veel voordelen bieden. Deze apparaten zijn echter vaak niet in staat om in geval van kortsluiting de benodigde stroom te leveren die nodig is om een gangbare installatieautomaat aan te spreken.

Oplossing

QUINT Power-voedingen in de junction box  

QUINT POWER-voeding in een vergaarmachine

Voor de modulaire bouwwijze van de Kolbus-installaties is een doorlopend 3-fase voedingsprogramma nodig. De QUINT POWER-modulen zijn bij een bedrijfsspanning van 24 V leverbaar met 5, 10, 20 en 40 A. Voor 48 V omvat het productenprogramma een voeding met een uitgangsstroom van 20 A.

De 20 A-voeding wordt bijvoorbeeld gebruikt in een vergaarmachine, waarmee met weinig instelhandelingen gevouwen vellen van rol- of vouwmachines en losse bladen, briefkaarten en in hoesjes verpakte cd's kunnen worden bijgevoegd. De vlakke inbouwdiepte van de QUINT POWER-voeding maakt de installatie in de geïntegreerde schakelkasten mogelijk. Bovendien overtuigen de QUINT POWER-voedingen door hun hoge rendement van meer dan 94 % en hun zeer geringe warmtedissipatie. Met een temperatuurbereik van -25° C tot 70° C zijn de voedingen geoptimaliseerd voor wereldwijde toepassing.

Omdat juist in het internationale gebruik netstoringen kunnen optreden, overtuigen de QUINT POWER-modulen door hun veilige bedrijf, zelfs als er een fase uitvalt. Dankzij de geïntegreerde SFB-technologie (Selective Fuse Breaking) zorgen de primair aangesloten voedingen ervoor dat standaard installatieautomaten betrouwbaar en snel worden aangesproken. Daardoor worden stroomcircuits met kortsluiting selectief afgeschakeld, de gevolgen van de kortsluiting worden begrensd en belangrijke machinedelen blijven in bedrijf.

Conclusie

QUINT POWER-voedingen  

QUINT POWER-voedingen voor maximale beschikbaarheid van installaties

Jörg Niemann, verantwoordelijk voor de toepassing van elektrotechnische componenten bij Kolbus, verklaart:

"Bij onze installaties vinden wij een hoge betrouwbaarheid en lange levensduur erg belangrijk. Wij zijn onder andere marktleider doordat we elk detail perfectioneren. Zonder de SFB-technologie zorgen de voedingen voor een thermische afschakeling, in het ergste geval voor helemaal geen afschakeling. Daardoor zouden kabelbundels kunnen gaan versmelten. Zoiets is weliswaar nog nooit gebeurd, maar we willen het risico niet nemen. De betrouwbaarheid van een voeding bepaalt de beschikbaarheid van de afzonderlijke componenten van een installatie en daarmee of onze complexe systemen storingvrij functioneren."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten