Betrouwbare communicatie in verpakkingsmachines

Overzicht

Optima Packaging Group  

Optima Packaging Group in Schwäbisch Hall

Het in 1922 opgerichte Optima heeft zich gespecialiseerd in weeg-, afvul- en verpakkingsmachines voor de branches food, hygiëne en farmacie. Momenteel heeft het familiebedrijf wereldwijd meer dan 1.300 medewerkers in dienst, die innovatieve oplossingen ontwikkelen en realiseren.

Daarbij profiteren de gebruikers vooral van de resources besparende technologieën. Daarmee wordt het verbruik van primaire goederen beperkt tot het benodigde minimum, zodat op bedrijfs- en productiekosten kan worden bespaard.

De toepassing

Machines van de Optima Packaging Group  

Innovatieve verpakkingsoplossingen van de Optima Packaging Group

De klantspecifieke verpakkingslijnen bestaan uit decentrale machine-units, die op hun beurt weer uit standaardcomponenten en productspecifieke machinemodulen zijn samengesteld.

Omdat alle onderdelen van de machine met elkaar moeten communiceren, is een permanent netwerk noodzakelijk. Om een ononderbroken informatiestroom te garanderen, heeft Optima gekozen voor een oplossing op basis van Ethernet. Daarmee wordt de gegevensuitwisseling en tevens de communicatie met het hogere productieplanningssysteem gewaarborgd.

Als global player levert de onderneming machines aan producenten van consumptiegoederen die internationaal actief zijn. Het komt echter regelmatig voor dat bij de bestelling niet duidelijk is waar de machine zal worden ingezet. Vandaar dat alle in de applicatie ingebouwde componenten over de toelatingen moeten beschikken voor de landen waar de machine eventueel zal worden ingezet.

Om de constructie- en productietijd en -kosten zo laag mogelijk te houden, zijn voor de interne machinecommunicatie uniforme en open systemen nodig. Tegen deze achtergrond bouwt Optima de verpakkingslijnen zo veel mogelijk met dezelfde componenten op en koppelt de oplossing via Profinet of Ethernet/IP.

Oplossing

Lean Managed Switches  

Toepassing van Lean Managed Switches

Bij het realiseren van een op Ethernet gebaseerde communicatiestructuur komt echter meer kijken dan alleen het doorgeven van data, zoals in een kantooromgeving meestal het geval is. Een machinenetwerk waarin switches in de schakelkast worden gemonteerd, stelt vanwege de nabijheid van frequentieomvormers of andere storingsbronnen hoge eisen aan de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en de temperatuurbestendigheid van de modulen. Daarnaast dienen de switches industriële protocollen als Profinet of Ethernet/IP te ondersteunen. Daarbij blijken met name de eisen die Ethernet/IP aan de switches stelt hoog te zijn.

Om aan deze eisen tegemoet te kunnen komen, gebruikt Optima de Lean Managed Switch van Phoenix Contact. De infrastructuurcomponent voldoet moeiteloos aan de EMC-eisen en de eisen voor de temperatuurbestendigheid worden ruimschoots gehaald, want de switches kunnen bij omgevingstemperaturen tot 70 °C worden gebruikt. De internationale toepasbaarheid is ook gegarandeerd, want de netwerkmodulen beschikken over alle relevante toelatingen.

Conclusie

Lean Managed Switches  

Lean Managed Switches zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar

Met het concept van de uniforme machinekoppeling via Ethernet heeft Optima een toekomstgerichte oplossing ontwikkeld. Van de engineering, via de productie tot aan de inbedrijfstelling van de verpakkingsmachines kunnen de medewerkers gebruik maken van de voordelen van een uniform communicatieprincipe.

Als onderdeel van het automatiseringssysteem weet de Lean Managed Switch de verantwoordelijke medewerkers bij Optima vooral te overtuigen door de robuuste eigenschappen op het gebied van temperatuur en storingsgevoeligheid. Dankzij de vele toelatingen en de op de automatiseringseisen afgestemde softwarefuncties is dit moduul de beste keuze gebleken als er compacte Ethernet-switches voor de schakelkast benodigd zijn.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: