Tunnelboormachines met betrouwbare aansluittechniek

Overzicht

Herrenknecht tunnelboormachine  

Tunnelboormachines van Herrenknecht worden wereldwijd gebruikt

Niet alleen bij de St. Gotthard, waar momenteel een tunnel ontstaat die zijn weerga niet kent, maar over de hele wereld boren de tunnelboormachines van Herrenknecht zowel door zachte en gemengde bodems als door hard gesteente. Het Herrenknecht-concern uit Schwanau in Duitsland is toonaangevend op technologisch gebied en marktleider wat betreft machinale tunnelboortechniek.

De tunnelboortechniek van Herrenknecht wordt wereldwijd ingezet bij de bouw van verkeerstunnels en aan- en afvoertunnels. De vraag naar tunnelinfrastructuren met grote capaciteiten is gestoeld op megatrends, zoals de voortschrijdende urbanisering, de wereldwijd samengroeiende economie, de bevolkingstoename en de klimaatverandering.

De onderneming is in 1977 opgericht en had in 2011 met 5.000 medewerkers een totale omzet van 1,1 miljard euro. Herrenknecht ontwikkelt, bouwt en verkoopt tunnelboorinstallaties met een diameter van maximaal 19 meter. De Herrenknecht-tunnelboormachine "Sissi" haalde in oktober 2010 de voorpagina's met de uiteindelijke doorbreking van de oostbuis bij het reuzenproject Gotthard-Basistunnel.

De toepassing

Werkplaatsleider Volker Rastetter  

Werkplaatsleider Volker Rastetter

"Voor het totale productieproces van een tunnelboormachine hebben we maar een paar maanden tijd," verklaart Volker Rastetter, werkplaatsleider Schakelkastbouw bij Herrenknecht in Schwanau. "De machine-stuurconsoles, de schakelkasten en de klemmenkasten worden bij ons in Schwanau gemonteerd en voorbedraad." De uiteindelijke installatie van de elektrotechniek op de machine vindt vervolgens plaats in de fabriek in Schwanau. Daar wordt alles in bedrijf genomen en zeer uitgebreid getest.

Voor het transport van de fabriek in Schwanau naar de tunnelbouwplaats worden de machines in transporteerbare eenheden uit elkaar gehaald. Aders en kabels worden bij voorgedefinieerde interfaces losgenomen en op de plaats van bestemming weer vastgeklemd. "Met onze oude aansluitklemmen was de contactering iets moeilijker," zegt Rastetter over de tijd van voor de overstap. "Ze waren voor een deel niet meermaals aansluitbaar en moesten vervangen worden."

De machines en alle daarin aangebrachte componenten staan tijdens de tunnelboorwerkzaamheden bloot aan extreme belastingen en sterke trillingen. Werkonderbrekingen en stilstandtijden bij het boren van de tunnel als gevolg van slechte contacteringen zijn voor de machineleverancier en de uitvoerende bouwonderneming niet acceptabel – tijd is hier veel geld.

Oplossing

Bedrading met veerdrukklem  

Snelle en comfortabele bedrading

De aansluitklemmen uit het productenprogramma CLIPLINE complete van Phoenix Contact zijn zo geconstrueerd, dat ze ook bestand zijn tegen extreme belastingen. Bij de constructie wordt rekening gehouden met schok- en trillingssituaties door de juiste materialen en geschikte productiemethoden te kiezen. Met belastingstests volgens de norm DIN EN 50155 (Deutsche Bahn-norm) wordt de schok- en trillingsbestendigheid van de aansluitklemmen aangetoond.

Ook al zijn de tunnelboormachines tegenwoordig reusachtig groot, bij de elektrische installatie kan het erg krap zijn. Aggregaten voor de aandrijving en het boorproces, voor afvoertransport en het verzetten van de zogenaamde schachtringen, die vaak de tunnelwand vormen – dat moet allemaal ruimtebesparend worden ondergebracht.

"Bij de beperkte inbouwruimte wordt ons werk gemakkelijker gemaakt door de front-aansluittechniek van de veerdrukklemmen," zegt Rastetter. "Onze installateurs kunnen de bediening van de klem en de aderaansluiting altijd zien." Dankzij de front-aansluittechniek kunnen de bedradingskanalen dicht bij de klemmen worden gemonteerd, want er is geen extra ruimte nodig voor het aansluiten van de ader. Hierdoor wordt er ruimte in de schakelkast bespaard en wordt een hogere bedradingsdichtheid mogelijk gemaakt. Ondanks de compacte bouwvorm kunnen alle aders tot nominale doorsnede met adereindhuls comfortabel worden aangesloten – nog een voordeel van de veerdrukklem.

Ook omvangrijke en complexe potentiaalverdelingen voor de voeding van alle schakelkastmodulen, sensoren, actoren en verbruikers kunnen met het eenvoudige steekbare brugsysteem snel en ongecompliceerd worden opgebouwd. Met het voor alle klemmen uniforme steekbare brugsysteem van CLIPLINE complete zijn ook overspringende bruggen mogelijk.

Hiertoe worden niet benodigde contacten eenvoudig met een punttang op de daartoe bestemde breukplaats braamvrij verwijderd. De installateur hoeft dan indien nodig alleen nog maar de brug op de benodigde lengte te maken en aan de bovenzijde het schakelschema van de geconfectioneerde brug met een viltstift na te tekenen. Zo wordt van standaard bruggen toepassingsspecifieke onderdelen gemaakt – dat bespaart opslag- en logistieke kosten.

Conclusie

CLIPLINE complete  

Met CLIPLINE complete worden alle aansluittechnieken met elkaar gecombineerd

Aders meermaals kunnen aansluiten en weer losnemen, trillingsbestendige contactering, eenvoudige bedrading door frontaansluiting, praktijkgerichte doorverbinding met bruggen – dat waren bij Herrenknecht de belangrijkste argumenten voor de overstap op veerdrukklemmen.

De adviserende ondersteuning door de klemmenproducent speelde eveneens een rol. "De specialisten van Phoenix Contact hebben ons bijgestaan tijdens de vele verschillende fases van de overstap," vertelt Rastetter, want veel tekeningen en stuklijsten moesten worden aangepast. "Ons werkplaatsteam heeft de nieuwe aansluittechniek direct geaccepteerd – ook omdat de collega's meteen vanaf het begin betrokken werden bij het besluitvormingsproces," zegt Rastetter.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: