Hybride motorstarters verhogen de beschikbaarheid van transportbanden

Overzicht

Filtratie-oplossingen van Hengst  

Filtratie-oplossingen van Hengst zorgen ervoor, dat motoren schoner en efficiënter werken

  • Hengst SE & Co. KG ontwikkelt en produceert filtratie-oplossingen waarmee een schonere en efficiëntere werking van motoren in personenauto's, bedrijfsvoertuigen en schepen wordt behaald.
  • Voor de aandrijving van de transportbanden in de montage-installaties worden hybride motorstarters van Phoenix Contact gebruikt.
  • Hengst heeft vanwege de robuuste bouwvorm, eenvoudige bedrading en bediening alsmede de tien keer langere levensduur gekozen voor de hybride motorstarters. Dat verhoogt de beschikbaarheid van de installatie.

Klantprofiel

Filtratie-oplossingen van Hengst  

De systemen worden o.a. in personenauto's en bedrijfsvoertuigen toegepast (bron afbeelding: Hengst)

Het bedrijf Hengst SE & Co. KG in Münster, Duitsland, is in familiebezit en is in 1958 opgericht.

Circa 3000 medewerkers ontwikkelen en produceren hoogwaardige en multifunctionele filtratie- en fluidmanagement-systemen voor personenauto's, bedrijfsvoertuigen, scheeps- en stationaire motoren.

De systemen zorgen ervoor, dat motoren en machines schoner en efficiënter werken.

De toepassing

Productie-installaties  

De productie-installaties zijn door het bedrijf zelf ontwikkeld, geconstrueerd en geïnstalleerd

De producten van Hengst hebben een hoge productiediepte. Hierdoor is het bedrijf minder afhankelijk van externe leveranciers, is het uiterst flexibel en levert het maximale kwaliteit. De productie-installaties, inclusief software en elektro-constructie, zijn helemaal door het bedrijf zelf ontwikkeld, geconstrueerd en opgebouwd. Zo is gegarandeerd dat de installaties tegemoetkomen aan de specifieke eisen, een hoge beschikbaarheid bieden en het onderhoud optimaal op de eigen behoefte is afgestemd.

Er wordt veel waarde gehecht aan de kwaliteit van de onderdelen die in de installaties zijn toegepast, een eenvoudige bediening en een lange levensduur van de componenten. Tegen deze achtergrond gebruikt Hengst hybride motorstarters uit de productfamilie CONTACTRON van Phoenix Contact voor de werking van de transportbanden in de hoogwaardige productie-installaties.

Oplossing

Hybride motorstarter in de schakelkast  

Bespaart ruimte in de schakelkast: vier functies in één moduul

De hybride motorstarters zorgen voor het betrouwbaar en slijtagevrij starten en omkeren van de in de montage-installaties geïnstalleerde asynchrone draaistroommotoren. Met de geïntegreerde overbelastingsfunctie beschermen ze de motor bovendien tegen eventuele blokkades. Verder geven ze net zoals een conventioneel motorbeveiligingsrelais meldingen af over opgetreden storingen. Zo nodig zetten de aandrijving veilig stil conform de machinerichtlijn en bereiken daarbij PL e volgens DIN EN ISO 13849-1 respectievelijk SIL 3 volgens EN 62061. De hybride motorstarters combineren zodoende vier functies op een bouwbreedte van 22,5 mm. Een gelijkwaardige conventionele opbouw zou uit twee contactors voor rechtsom en linksom, twee redundante nood-uit-contactors en een motorbeveiligingsrelais bestaan. De benodigde ruimte in de schakelkast wordt zo dus aanzienlijk gereduceerd.

De hybride-motorstartertechnologie van Phoenix Contact combineert slijtvaste halfgeleider- met robuuste relaistechniek, die door een microcontroller worden aangestuurd. Terwijl de halfgeleiders zorgen voor het in- en uitschakelen van de motoren, zorgen de relaiscontacten voor een verliesvrije stroomgeleiding. Hierdoor wordt "besparend" schakelen mogelijk gemaakt en de relaiscontacten worden aanzienlijk ontlast.Bovendien wordt door dit principe bespaard op ingewikkelde en dure koellichamen. Daar komt nog bij dat de levensduur van de hybride motorstarters tien keer zo lang is in vergelijking met puur elektromechanische schakelmodulen.

Verder wordt door de geïntegreerde belastings- en vergrendelingsschakeling de hoeveelheid bedrading duidelijk teruggebracht, omdat voor het hoofdstroomcircuit maar zes aansluitingen verbonden hoeven te worden. Aan de voorzijde van de behuizing kan de nominale stroom van de motor traploos worden ingesteld en door middel van led's kan de status van het moduul worden afgelezen. Fouten worden bovendien via het potentiaalvrije wisselcontact in de controleruimte gemeld. Ingebouwde beveiligingsschakelingen zorgen ervoor dat de modulen zelfs in ruwe omgevingen betrouwbaar schakelen. Vanwege de geringe stroomopname van de stuuringangen is een aansturing direct door de PLC mogelijk.

Conclusie

Alfons Lehmbrock, project-ingenieur bij Hengst  

Alfons Lehmbrock, project-ingenieur bij Hengst

Hengst past al jarenlang de elektronische motorstarters van Phoenix Contact toe. "De robuuste bouwvorm en de eenvoudige bedrading en bediening waren de criteria waardoor wij gekozen hebben voor Contactron," vertelt Alfons Lehmbrock, project-ingenieur van de bedrijfseigen machinebouw.

De tien keer langere levensduur is ook van groot voordeel gebleken voor Hengst, omdat het bedrijf met hoge schakelfrequenties werkt. De onderhoudscycli zijn aanzienlijk verlengd en de beschikbaarheid van de installatie is toegenomen. De hybride motorstarters, die geschikt zijn voor motortypen met een vermogen tot circa 3 kW, kunnen behalve voor de transportbanden ook worden toegepast in kleine goederenliften.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: