Draadloos Radioline-systeem bespaart tijd en geld in het gietproces van auto-onderdelen

Overzicht

IJzergieterij van GF Automotive in Singen  

Het smelten van ijzer in de gieterij van GF Automotive in Singen

  • Als wereldwijd toonaangevende aanbieder produceert GF Automotive onderdelen van gegoten ijzer en lichte metalen voor motoren, onderstellen en carrosserieën van personenauto's en bedrijfsvoertuigen.
  • Voor het smeltproces van de verschillende grondstoffen is zuurstof nodig, dat in verderafgelegen tanks is opgeslagen.
  • Het Radioline-systeem geeft de meetwaarden en storingsmeldingen van de zuurstoftanks draadloos door aan de controleruimte, omdat er geen kabels konden worden gelegd.

Klantprofiel

Zwenklager, geproduceerd door GF Automotive  

GF Automotive produceert onder andere zwenklagers in bionisch design

De grootste fabriek van het onderdeel GF Automotive van Georg Fischer AG bevindt zich in Singen, Duitsland. Daar verwerken 1100 medewerkers jaarlijks 200.000 ton ijzer tot hoogwaardige onderdelen.

Tot de componenten van nodulair gietijzer voor personenauto's en bedrijfsvoertuigen behoren langsdragers, wielnaven, zwenklagers, stuurhuizen, aandrijfkasten, schakelvorken en remzadels.

Toepassing

Zuurstoftanks bij de fabriek van GF Automotive in Singen  

De meetwaarden worden draadloos tussen de zuurstoftanks en de controleruimte doorgegeven

Voor het smelten van het ijzer gebruikt GF Automotive een continue hetewind-koepeloven, die van bovenaf wordt gevuld met brandstof, metaal en slakvormer (kalk). Met een inblaassysteem wordt via de inlaat de verbrandingslucht direct in de ovenschacht gebracht. Door de toevoer van hete wind en zuurstof daalt het energieverbruik aanmerkelijk. De zuurstof wordt vanuit verderafgelegen tanks in de koepeloven geblazen. Ook moet tussen de zuurstoftanks en de controleruimte een afstand worden overbrugd, die tussen de 50 en 100 meter bedraagt.

Op de tanks registreren meetsonden de vulstand, druk en temperatuur. Deze signalen moeten voor bewaking naar de controleruimte worden gecommuniceerd. Kabelgebonden gegevensoverdracht kwam echter niet in aanmerking, omdat de transportbanden voor de toevoer van de kolen niet gedemonteerd konden worden. De oorspronkelijk geplande oplossing met een lokale besturing op de tankopslag, gekoppeld met de controleruimte via een Ethernet-kabel, bleek niet haalbaar.

De oplossing

Draadloos Radioline-systeem  

Het Radioline-systeem kan eenvoudig aan de verschillende wensen worden aangepast

"Vanwege de kosten die met het leggen van kabels gemoeid zouden zijn, hebben we gekozen voor een draadloze oplossing op basis van het Radioline-systeem van Phoenix Contact," vertelt Dirk Jänchen, directeur Centrale Techniek bij GF Automotive. Met de flexibel toepasbare draadloze oplossing kunnen behalve I/O-signalen ook seriële data worden doorgegeven – en dat zonder licentie, dus zonder follow-up-kosten. De draadloze Radioline-modulen op basis van de robuuste technologie Trusted Wireless 2.0 zijn speciaal ontwikkeld voor het doorleiden van signalen over grote afstanden. Bij vrij zicht kunnen afstanden van enkele honderden meters tot vijf kilometer tussen twee draadloze deelnemers worden overbrugd. "De toepassing van Radioline maakt het nu mogelijk om de meetwaarden continu te registreren, zodat we eventuele storingen vroegtijdig zien en direct tegenmaatregelen kunnen treffen," vertelt Jänchen verder.

De installatie en inbedrijfstelling van het draadloze systeem gebeurt met behulp van duimwieltjes. Het zogenaamde I/O-mapping verdeelt de signalen van maximaal 250 stations zonder dat daar softwareondersteuning voor nodig is. De gebruiker hoeft hiervoor alleen maar de Radioline-modulen die met elkaar moeten communiceren met het duimwieltje op hetzelfde getal in te stellen. Afhankelijk van de eisen voor de toepassing kunnen met dit draadloze systeem bovendien alle gewenste netwerkstructuren worden opgebouwd, van een eenvoudige point-to-pointverbinding tot een zelfherstellend mesh-netwerk, om naast de I/O-overdracht en de seriële kabelververvanging een directe integratie van I/O-modulen in een Modbus-RTU-besturing te realiseren. Bovendien kan de overdrachtssnelheid van de draadloze interface klantspecifiek worden bepaald om zo de ontvangergevoeligheid te verhogen. Bij een lage overdrachtssnelheid kan een aanzienlijk grotere afstand worden overbrugd dan bij een hoge overdrachtssnelheid. Trusted Wireless 2.0 overtuigt verder door goede diagnosemogelijkheden en de gebruiksmogelijkheid naast andere draadloze systemen op dezelfde frequentieband.

Conclusie

Het productenprogramma van Phoenix Contact omvat al meer dan tien jaar wireless-oplossingen. Als een van de nieuwste ontwikkelingen bestaat het Radioline-systeem uit een draadloos moduul en zeven verschillende koppelbare I/O-modulen. De afzonderlijke I/O-stations kunnen met maximaal 32 I/O-modulen worden uitgebreid, die tijdens bedrijf kunnen worden geïnstalleerd of vervangen. Naast de hot swap-mogelijkheid beschikken de wireless-componenten over een hoogwaardige galvanische kanaalscheiding. "Door de toepassing van het Radioline-systeem hebben we veel tijd en geld bespaard," besluit Dirk Jänchen. Dankzij de positieve ervaringen zullen bij GF Automotive in de toekomst nog meer draadloze systemen van Phoenix Contact worden toegepast.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: