Terug naar het overzicht

Modernisering van de besturingstechniek bij RWE Westfalen-Weser-Ems

Regionale voorziening van 5,5 miljoen inwoners

RWE Westfalen-Weser-Ems AG, gevestigd in Dortmund, Duitsland, is de regionale dochteronderneming van RWE Energy. RWE Westfalen-Weser-Ems levert zijn klanten elektriciteit, gas, water en bijbehorende diensten uit een hand.

Het bedrijf biedt een betrouwbare energievoorziening voor 5,5 miljoen inwoners. Meer dan 24 TWh elektriciteit en ongeveer 52 TWh gas worden geleverd via een elektriciteitsnet met een totale lengte van 76.000 kilometer en een gasnet met een oppervlakte van 20.000 kilometer.

Bij RWE Westfalen-Weser-Ems werken ongeveer 2.700 mensen.

De toepassing

Als beheerder van het distributienet garandeert RWE Westfalen-Weser-Ems een kosteneffectieve energievoorziening naar de regio. De optimalisering van de energievoorziening stelt voortdurend nieuwe eisen met betrekking tot controle en automatiseringstechniek.

Bij de modernisering van de 110 kV-stations maakt het bedrijf gebruik van de telecontroltechniek van Siemens. De toepassing van solid-state-relais van het type PLC-Interface van Phoenix Contact levert een bijdrage aan het reduceren van de bedradingstijd bij ruimtebesparende, compacte schakelkasten en verlaging van de kosten.

De oplossing

In het kader van de modernisering vernieuwt Siemens Energy Automation GmbH & Co. KG in opdracht van RWE de 20 tot 25 jaar oude besturingstechniek in de onbemande 110 kV-stations. Toegepast wordt het automatiseringssysteem AK 1703 ACP van Siemens. Dit systeem biedt uitgebreide mogelijkheden voor telecontrol, communicatie en de aansluiting van randapparatuur voor de automatisering van elektriciteitsnetten.

Taak van de telecontroltechniek is het registreren van bedrijfsstatussen van schakelaars alsmede de actuele waarden van stromen en spanningen en deze data veilig aan een centrale besturing over te dragen. Bovendien dient de telecontroltechniek de installatie met behulp van commando's en gewenste waarden vanuit de besturing aan te sturen. Als interface tussen installatie en telecontroltechniek fungeren modulen van het type PLC-Interface van Phoenix Contact.

Bij de registratie van de digitale signalen via de PLC-Interface-modulen worden de 220 V DC-meldspanningen aan de installatiezijde omgezet naar de 60 V DC-meldspanning, die gebruikelijk is in de telecontroltechniek. Daarbij worden de meldspanningen via PLC-Interface-componenten galvanisch van elkaar gescheiden. In de telecontroltechniek spreekt men hierbij van een afscherming.

Met behulp van moderne telecontroltechniek worden storingen weergegeven en aan de hand van de verstrekte informatie worden maatregelen genomen. In het kader van de toenemende automatiseringsgraad in onbemande stations zorgt PLC-Interface voor een technische en economische ontkoppeling van meldspanningen aan de primaire en secundaire zijde. Zo veranderen de componenten in een belangrijk koppelelement tussen proces- en telecontroltechniek.

Voordelen

Door de combinatie van telecontrolsysteem en PLC-interface is zelfs in grote distributienetstations een ruimtebesparende en eenvoudige kastoplossing voor het bewaken en besturen van processen mogelijk.

Met een bouwbreedte van slechts 6,2 mm biedt PLC-Interface een ruimtebesparing tot wel 75 %. Door het wegvallen van het rangeerniveau worden de buitenafmetingen van de schakelkast aanzienlijk gereduceerd. Bij een gelijktijdig gebruik van de doorverbindingsmogelijkheden via de geïntegreerde brugschachten ontstaan hoge besparingspotentiëlen bij de aansluiting. Deze eigenschappen dragen bij aan een consistente daling van de kosten. De structuur en documentatie van PLC-Interface zijn een integraal onderdeel van de telecontrolkast.

Een ander voordeel van de integratie doet zich voor bij de fabriekslevering van het systeem, omdat de complete secundaire technische apparatuur hier kan worden getest. Zo vervallen bij de inbedrijfstelling tijdrovende bedradingswerkzaamheden ter plaatse, wat tot kortere montagetijden en lagere kosten leidt. Vanwege deze positieve eigenschappen en goede ervaringen zullen deze componenten ook bij toekomstige projecten worden toegepast.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten