Terug naar het overzicht

Hybrideconnectoren voor de modulaire opslagsystemen Energy Neighbor

Overzicht

Decentraal stationair accu-opslagsysteem Energy Neighbor  

Energy Neighbor: duurzame energie bufferen

  • Decentrale stationaire accu-opslagsystemen waarmee duurzame energie efficiënt wordt gebruikt en het net wordt gestabiliseerd, zijn een centraal onderdeel van de energierevolutie.
  • De modulair opgebouwde accu-opslagsystemen van Energy Neighbor in het Beierse Moosham (Duitsland) worden met rechthoekige hybrideconnectoren van Phoenix Contact eenvoudiger en betrouwbaarder aangesloten.

Klantprofiel

Decentraal stationair accu-opslagsysteem Energy Neighbor  

Acht accuracks met elk 13 modulen leveren een opslagcapaciteit van 200 kWh

Als specialist op het gebied van energie bufferen heeft Varta Storage GmbH zich gespecialiseerd in lithium-ion-accu-opslagsystemen voor particuliere en industriële toepassingen. Als onderdeel van de Varta Microbattery/Varta Storage-ondernemingsgroep levert het bedrijf door onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten een efficiënte bijdrage aan de energierevolutie.

Toepassing

Accumoduul in het montagevak van het rack  

Snelle en betrouwbare aansluiting van het accumoduul

Bij gebruikelijke accu-opslagsystemen worden de accumodulen – bijna altijd lithium-ion-accu's – omslachtig onderling bekabeld. Wordt de serieschakeling gerealiseerd door middel van verbindingskabels, dan worden de kabels op de plus- en minpolen van de accublokken vastgeschroefd.

Bij de inbedrijfstelling van grote opslagsystemen ontstaat hierdoor veel bekabelingswerk. Bovendien verhoogt met het aantal accumodulen het risico van installatiefouten. Daarom is het nuttig om de opslagmodulen niet te bekabelen, maar aan te sluiten door middel van connectoren. Met een opslagcapaciteit van 200 kilowattuur en een vermogen van 250 kilowatt kan het opslagsysteem vermogenspieken van zonne- en windenergie-installaties opslaan en verbruikspieken van de ter plaatse aangesloten huishoudens stabiliseren.

Voor een eenvoudige installatie en een snelle vervanging van de accu-opslagmodulen worden hoge eisen gesteld aan de capaciteiten en betrouwbaarheid van de aansluiting.

Oplossing

De accumodulen zijn voorzien van een hybride-connectorsysteem van Phoenix Contact, waardoor bij het plaatsen van de modulen zowel de communicatie- als vermogensaansluitingen automatisch contact maken. Deze flexibele interface is geschikt voor maximaal 100 ampère bij enkelen honderden volts. Daardoor wordt het aansluiten van de modulen niet alleen betrouwbaarder, maar ook eenvoudiger en sneller.

Hybrideconnectoren van Phoenix Contact  

De contactgeometrie van de connectoren voorkomt installatiefouten

De hybrideconnector die aan deze speciale eisen voldoet, heeft Phoenix Contact in samenwerking met Varta Storage ontwikkeld. Als basis van de connector dient de productfamilie Variocon – een compact rechthoekig-connectorsysteem met beschermklasse IP67, dat geschikt is voor toepassing op apparaten, maar ook voor klemmenkasten en schakelkasten in ruwe industriële omgevingen.

Bij de ontwikkeling van het connectorsysteem kon worden uitgegaan van andere, reeds beproefde connectoren uit eerdere projecten voor accu-opslagsystemen. Want elektrische energiebuffers worden niet alleen steeds belangrijker voor de stabilisering van het stroomnet, maar ook voor mobiele voertuigen en machines, alsmede in de elektromobiliteit.

De voor de Energy Neighbor ontwikkelde variant beschikt in totaal over 13 contacten: vijf vermogens- en acht signaalcontacten. De hoge contactdichtheid stelt tijdens het aansluiten bijzondere eisen aan de tolerantiecompensatie. Hier wordt het belang van het speciale ontwerp duidelijk: de 13 contacten zijn in een zwevend gemonteerd contactblok met extra geleidenokken aangebracht. De geleidenokken steken boven de contacten uit en zorgen ervoor, dat het stekerdeel van het accumoduul tijdens het aansluitproces correct wordt gepositioneerd.

Conclusie

De modulaire rechthoekige connectoren van Phoenix Contact vormen de interface voor energie en gegevens in de accu-opslagsystemen van Varta Storage GmbH. De afstemming tussen aansluittechniek en accumodulen reduceert de tijd voor inbedrijfstelling en vervanging van het grote opslagsysteem aanzienlijk, omdat de modulen niet afzonderlijk handmatig bedraad hoeven te worden.

Zo kunnen sleutelklare, netonafhankelijke energie-opslagoplossingen met verschillende capaciteiten worden ontworpen, die een milieuvriendelijk en toekomstgericht alternatief voor de bestaande dieselgeneratoren vormen. Een prototype van het accu-opslagsysteem Energy Neighbor van Varta Storage laat sinds eind 2015 in de praktijk zien wat de mogelijkheden zijn.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten