Terug naar het overzicht

Multifunctionele beveiliging voor transformatorstation Habinghorst

RWE garandeert stroomvoorziening op lange termijn

Als internationaal nutsbedrijf is RWE AG een van de grootste energieleveranciers in Europa. Met meer dan 64.000 werknemers voorziet RWE miljoenen klanten van services op het gebied van water, stroom en aardgas.

Liberalisering, internationalisering en nieuwe technologieën in een veranderende energiemarkt stellen ook aan RWE nieuwe eisen. Een belangrijke taak is het garanderen van de stroomvoorziening op lange termijn. RWE heeft hiertoe een uitgebreid programma geïnitieerd.

De toepassing

In het transformatorstation Habinghorst wordt de 110 kV-spanning voor verdere verdeling omlaag getransformeerd naar 10 kV. Via 10 kV-railsystemen worden de omliggende plaatsen en industriegebieden van elektrische energie voorzien.

In het kader van de modernisering van de schakelinstallaties is de gehele secundaire techniek volledig vernieuwd. Naast besturing op afstand en bewaking van de schakeltoestanden van alle vermogensschakelaars alsmede de plaatselijke besturing en melding van de schakelaarstanden van de verzamelrail- en aardingsscheiders staat de beveiliging van het 10 kV-kabelnet op de voorgrond. De netbeveiliging zorgt dat de bewaking van kabels en schakelinstallatiedelen is gewaarborgd. Bij storingen worden de betreffende installatiedelen met behulp van veiligheidsrelais onmiddellijk en selectief afgeschakeld.

Bij de omschakeling van elektromechanische veiligheidsrelais naar digitale multifunctierelais is in Habinghorst ook de complete bedrading van de besturings- en beveiligingspanelen vernieuwd. Meer dan dertig jaar hebben de schroefaansluitklemmen van Phoenix Contact hier betrouwbaar hun werk gedaan.

De oplossing

Bij de nieuwe beveiligings- en besturingspanelen heeft RWE gekozen voor het aansluitklemmenprogramma CLIPLINE complete van Phoenix Contact. Voor de bedrading van de meld- en schakeltoestandsignalen gebruikt RWE snelaansluitklemmen van de typen QTC 1,5 en QTC 2,5.

Met de QTC-snelaansluittechniek kunnen massieve en soepele aders t/m 2,5 mm² worden aangesloten zonder dat deze eerst moeten worden gestript. Daarbij wordt de aan te sluiten ader in de snijcontactzone geleid en met een simpele draai van een schroevendraaier veilig aangesloten.

Belangrijke beslissingscriteria voor toepassing van de QTC-familie zijn naast de tijdbesparende bedrading ook de eenvoudige potentiaalverdeling met steekbruggen alsmede de compacte bouwvorm. In de schakelvelden worden bovendien ook de vereiste messcheiding- en componentenklemmen in snelaansluittechniek toegepast.

Voordelen

Voor aansluitingen met aderdoorsneden van meer dan 2,5 mm² maakt RWE gebruik van veerdruktechniek. De messcheidingsklem ZRTK 4 is afgestemd op de speciale eisen van secundaire circuits in stroomtransformatoren. Met deze test- en scheidingsklem kunnen de testschakelingen voor de meettransformatorcircuits individueel worden opgebouwd. Alle schakelelementen – zoals de schakelbruggen voor de transformatorkortsluiting – zijn vingeraanrakingsveilig volgens BGV A 2. Ook de 4 mm-testbussen aan weerszijden van de scheiding voldoen aan deze eisen. De ringleidingen van de meet- en meldspanningen worden in elk schakelveld met een veerdrukklemmenstrook tot max. 6 mm² opgebouwd. De royale aansluitruimte van de ST-klemmenserie maakt de comfortabele aansluiting mogelijk van massieve en soepele aders met een nominale doorsnede, ook met geïsoleerde adereindhulzen.

Dietmar Vogt, RWE Westfalen-Weser-Ems, Netzservice: „Onze ervaringen met CLIPLINE complete van Phoenix Contact hebben laten zien dat wij voor alle schakelingen de juiste oplossing hebben gevonden.“

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten