Terug naar het overzicht

ABB Zweden: grotere netstabiliteit voor Amerikaanse klanten

ABB Zweden: producten voor stroomoverdracht

Het ABB-concern opereert in circa 100 landen en heeft ongeveer 130.000 medewerkers. In Zweden heeft ABB 8.700 medewerkers en bedrijven op 35 verschillende standplaatsen.

In Zweden is ABB een toonaangevende leverancier van producten en installaties voor de stroomoverdracht alsmede voor de proces- en industriële automatisering.

Västerås met ongeveer 4.500 medewerkers en Ludvika circa 2.400 zijn de grootste bedrijfscentra. Met 10 Business Centers garandeert ABB klantnabijheid en klantvoordelen.

De toepassing

De term FACTS (Flexible AC Transmission Systems) staat voor een hele reeks technologieën die de betrouwbaarheid, capaciteit en flexibiliteit van stroomtransportnetten verhogen. FACTS-oplossingen stellen netwerkbeheerders in staat een verhoging van de bestaande nettransportcapaciteit te realiseren, waarbij de voor de netstabiliteit belangrijke bedrijfsparameters worden gehandhaafd of verbeterd. Met FACTS-oplossingen kan er meer energie via bestaande stroomnetten worden overgedragen – met minimaal effect op het milieu. Aanzienlijk kortere engineeringstijden en lagere investeringskosten verdienen de voorkeur t.o.v. het alternatief: het realiseren van nieuwe overdrachtslijnen of energiecentrales.

ABB is wereldwijd marktleider op het gebied van FACTS en biedt zijn internationale klanten een uitgebreid FACTS-productenprogramma. Een onderdeel van FACTS vormen SVC-stations (Static Var Compensator) voor verhoging van de netstabiliteit en de betrouwbaarheid.

De oplossing

ABB Zweden maakt veelvuldig gebruik van de voordelen die Phoenix Contact-componenten bieden. Naast de aansluitklemmen CLIPLINE worden QUINT POWER-voedingen, LAN-switches, Panel-PC's en steeksystemen bij de realisatie van de FACTS-toepassingen ingezet.

ABB FACTS-systemen worden bij de oplevering uitgebreid gecontroleerd en getest. Om dit flexibel en tijdbesparend te kunnen realiseren, past ABB in alle stroomcircuits scheidingsklemmen toe.

Bij de realisatie van der SVC-stations voor American Electric Power (AEP) in Texas, diende ABB echter rekening te houden met het feit dat klantspecifieke aansluitklemmen met scheidingsfunctie alleen in afschakelstroomcircuits door AEP zijn toegelaten. Een andere richtlijn van AEP is dat de doorverbinding tussen de klemmen niet via kabelbruggen (gebruikelijk in de Verenigde Staten) mag worden gerealiseerd.

De eenvoudige oplossing: aansluitklemmen UT 4-MT en UT 4-TG met scheidingsstekers P-DI en doorverbinders P-FIX uit het CLIPLINE complete-programma. De afschakelstroomcircuits worden door ABB met UT 4-MT-messcheidingsklemmen gerealiseerd. De opbouw van de andere stroomcircuits, waarin alleen aansluitklemmen zijn toegestaan, vindt plaats met UT 4-TG-klemmen en P-DI-scheidingsstekers. Na het testen van de complete SVC-applicatie worden de P-DI-scheidingsstekers van ABB vervangen door de vast in de scheidingszone van de UT 4-TG-klemmen te monteren P-FIX-doorverbinders.

Conclusie

De afschakelstroomcircuits kunnen ten behoeve van testprocedures en latere testdoeleinden per UT 4-MT-messcheidingszone gedefinieerd worden geopend. Door de P-DI-stekers door P-FIX-doorverbinders te vervangen, worden de aansluitklemmen die eindgebruiker AEP voor andere stroomcircuits vereist snel en veilig gerealiseerd.

De dubbele brugschacht van de UT-serie maakt een universele doorverbinding per insteekbrug mogelijk. Hierdoor kunnen kabelbruggen achterwege kan worden gelaten.

Andere voordelen zijn het royale coderingsoppervlak van de aansluitklemmen en de universele systeemtoebehoren van het CLIPLINE complete-programma.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten