Terug naar het overzicht

Veilige energieoverdracht bij Energie AG in Oostenrijk

Toonaangevend infrastructuurbedrijf in de deelstaat Oberösterreich

Energie AG is het grootste infrastructuurbedrijf in de deelstaat Oberösterreich. Via dochterondernemingen en deelnemingen is het bedrijf actief op het gebied van energie (stroom, gas, warmte), afval en water.

Met de kernactiviteit stroom bedient het bedrijf via meer dan 410.000 klantaansluitingen circa 1 miljoen mensen. Op het gebied van energie behaalt Energie AG met 1.800 werknemers een jaaromzet van circa 835 miljoen euro.

De toepassing

Een project van Energie AG is het transformatorstation Sattledt. Via het transformatorstation wordt de regio Sattledt / Wels van elektrische energie voorzien. Voor Energie AG staat veiligheid en betrouwbaarheid van de stroomvoorziening bij al hun activiteiten centraal.

De levensduur van de installatie bedraagt 40 tot 50 jaar. De technische componenten van de UV Sattled die verantwoordelijk zijn voor de veilige energieoverdracht zijn daarom bijzonder hoogwaardig uitgevoerd. Op het gebied van beveiligings- en besturingstechniek kiest Energie AG voor de ST-bouwserie van het aansluitklemmensysteem CLIPLINE complete van Phoenix Contact.

De oplossing

De ST-bouwserie vormt een revolutie op het gebied van de veerdruk en biedt door de compacte bouwvorm een aanzienlijke ruimtebesparing. Door dergelijke ruimtebesparende componenten toe te passen, kan de complete installatie compacter worden vormgegeven.

Karakteristiek voor de veerdruktechniek is de frontaansluiting die het mogelijk maakt de aders van bovenaf in te voeren. Daardoor kunnen kabelkanalen direct op de klemmenstroken worden geplaatst, wat nog meer ruimte in de schakelkast bespaart.

Kenmerkend voor deze veerdrukklemmenserie is het "mini-spring"-veerdruksysteem dat de bouwgrootte aanzienlijk reduceert. Ook is er bij deze nieuwe ontwikkeling aandacht geschonken aan bestaande kwaliteitskenmerken zoals:

  • royale coderingsmogelijkheden
  • maximale aansluitruimte
  • flexibel steekbaar brugsysteem

De ST-productfamilie is verkrijgbaar met de nominale doorsneden 1,5 t/m 35 mm². Omdat de veerdruktechniek slechts één ader per aansluiting toestaat, zijn er ook meerdraadsklemmen leverbaar. Behalve met standaard aansluitklemmen wordt het productassortiment uitgebreid met drie-, vier- en twee-etageklemmen. Met behulp van de meerdraadsklemmen kan een hogere bedradingsdichtheid worden bereikt.

Meer potentiaalvermenigvuldigingen kunnen op eenvoudige wijze met het brugsysteem worden gerealiseerd.

Voordelen

Dhr. Gerald Loy, hoofd van de installatiebouw bij Energie AG: „Onze toepassingsgebieden liggen hoofdzakelijk in de verdeling en besturing van energie. Wij hebben op basis van de doorverbindings- en coderingsmogelijkheden, de materialen en aansluitdoorsneden gekozen voor veerdrukklemmen van Phoenix Contact. Voor onze toepassingen was de standaard dubbele brugschacht precies wat we zochten. Daarmee kunnen we met slechts één brugtype een kettingbrug realiseren, en dat maakt het voorraadbeheer uiteraard een stuk eenvoudiger.

De ST-klem die wij nu gebruiken, scoort ook op aansluitdoorsnede en codering aan de voorzijde. De aansluitdoorsnede kan met of zonder adereindhuls in nominale doorsnede worden gerealiseerd en met de royale codering in het midden worden montagefouten voorkomen. Mocht er dan toch een keer een storing optreden, dan moeten wij kunnen vertrouwen op hoogwaardige klemmen. Daarom kwam alleen zelfdovend V0 materiaal volgens UL 94 in aanmerking.

Bij omvangrijke ombouwwerkzaamheden in bestaande installaties en bij nieuwe installaties worden alleen nog klemmen van Phoenix Contact toegepast. Met een levensduur van 40-50 jaar hebben wij met deze keuze een oplossing voor de komende decennia vastgelegd.“

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten