Terug naar het overzicht

Stadtwerke München verhoogt de beschikbaarheid van het stroomnet met teststekersysteem FAME

Overzicht

Testsysteem FAME  

Stadtwerke München testen met FAME

  • Stadtwerke München, afgekort SWM, behoort tot de grootste gemeentebedrijven in Europa en is een van de voornaamste energieleveranciers in Duitsland.
  • De netwerken worden voortdurend vernieuwd, uitgebreid en steeds nauwkeuriger bewaakt. Om service, onderhoud en uitbreiding van de netwerken eenvoudiger en veiliger te maken, gebruikt Stadtwerke München het testsysteem FAME van Phoenix Contact.
  • Met FAME moderniseert Stadtwerke München het net en wordt de beschikbaarheid daarvan verhoogd.

Klantprofiel

Al meer dan 100 jaar voorziet Stadtwerke München haar klanten in en om de Beierse hoofdstad betrouwbaar van onder andere stroom en warmte. Bij deze dienstverlener kunnen de inwoners van München 24 uur per dag en 7 dagen per week vertrouwen op maximale veiligheid en comfort.

Toepassing

Maximilian Gruner, teamleider Secundaire techniek Stroom  

Maximilian Gruner, teamleider Secundaire techniek Stroom

Met circa 50 installaties in München en omgeving kiest gemeentebedrijf SWM tegenwoordig voor een hoog aandeel eigen energie-opwekking met een intelligente mix van duurzame energiesoorten en milieubesparende warmte-krachtkoppeling. De hoge betrouwbaarheid wordt ondersteund door flexibel regelbare kleine energiecentrales, die geschikt zijn voor zowel het leveren van de basisbehoefte als het opvangen van piekbelastingen.

"De stroomleidingen in ons net hebben over alle spanningsniveaus een lengte van meer dan 12.000 km", vertelt Maximilian Gruner, teamleider Secundaire techniek Stroom bij SWM Services GmbH. "Het gebied dat daarmee door dit net van stroom wordt voorzien heeft een oppervlak van circa 400 km2."

Voorwaarde voor een veilig en betrouwbaar functioneren van de stroomnetten is een snelle storingsherkenning – zodat de betrokken netleidingen kunnen worden omgeschakeld. Hiervoor moeten de meetwaarden permanent worden bewaakt, wat door de zogenaamde digitale netbeveiligingsrelais wordt gedaan. Deze krijgen de meetwaarden van stroom- en spanningsomvormers uit de transformator- en verdeelstations.

Oplossing

Testsysteem FAME van Phoenix Contact  

Het testsysteem FAME van Phoenix Contact

Om dergelijke werkzaamheden eenvoudiger, overzichtelijker en vooral ook veiliger te kunnen uitvoeren, heeft Phoenix Contact het teststekersysteem FAME ontwikkeld. "Met FAME kunnen wij een complexe testschakeling voor een veiligheidsmoduul met een enkele insteekhandeling met het testapparaat verbinden", zegt Gruner, "alle noodzakelijke schakelingen kunnen we veilig en automatisch realiseren."

De volgorde van de contactbruggen, scheidingen en contacten is door de steker voorgeprogrammeerd en daardoor altijd juist. Er zijn veel schakelingsvarianten, zodat talrijke seriële schakelreeksen van de transformator-scheidingsklemmen in een enkele, parallel gestuurde insteekhandeling kunnen worden gerealiseerd.

FAME bespaart ruimte door aansluiting van het hoofd- en reserve-veiligheidsrelais  

FAME bespaart ruimte door aansluiting van het hoofd- en reserve-veiligheidsrelais

Wie zo werkt, kan veel fouten voorkomen, zoals open aansluitingen of het plaatsen van de kortsluitbrug voor de stroomtransformator. De relaistechnicus kan zich concentreren op de schakeling van de teststeker.

Ook het onderhoudspersoneel kan nu veel eenvoudiger testen. Om verkeerd aansluiten bij gelijkpolige teststekers te voorkomen, kunnen de teststekerstrook en teststeker door middel van kunststofprofielen worden gepolariseerd. Bovendien kunnen verschillende functiegroepen op één gestandaardiseerde teststekerstrook worden aangesloten.

Gruner: "Zo sloten we aanvankelijk bijvoorbeeld het hoofd- en reservebeveiligingsrelais via een teststekerstrook met twee gescheiden teststekers aan, waardoor we veel ruimte besparen."

Overige toebehoren zoals een bypass-steker en met kleuren gemarkeerde 1-polige stekers behoren eveneens tot het productenprogramma van FAME. Met de 1-polige stekers kunnen losse metingen of de scheiding van de activeringsspoel van de hoogspanningsschakelaar van het beveiligingsmoduul snel en efficiënt worden uitgevoerd

Bovendien is FAME zowel in de steekzone als in het aansluitbereik vingeraanrakingsveilig uitgevoerd. Sterpunten in de stroomtransformatorset kunnen naar keuze ook via insteekbruggen direct in de teststekerstrook worden gerealiseerd. Een extra aansluitklemmenstrook met transformator-scheidingsklemmen is niet nodig.

Conclusie

Met het teststekersysteem FAME profiteert Stadtwerke München van een hoge flexibiliteit bij een hogere veiligheid en meer bedieningsgemak. "De voordelen van het systeem zitten in de eenduidige contactoverlapping of projectnauwkeurige teststeker. Dat kan ook een draaischakelaar niet bieden," zegt Gruner. "De goede mechanische geleiding bij het insteken en tegen het schuin trekken van de steker zijn nog andere voordelen voor ons."

Voor de vrije bezetting van de contacten kunnen drie steektijden worden gekozen: bijvoorbeeld het lange contact voor het uit-signaal en voor hulpsignalen, het middellange voor spanningsomvormers en het korte voor stroomtransformators. Een niet-bezet contact dient als blindcontact.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten