Elektrische voertuigen snel opladen met de CCS-connector

Overzicht

Snellaadinstallatie van Fastned  

Zonnepanelen op het dak genereren de benodigde energie

  • De divisie Electrical Vehicle van het Zwitserse concern ABB is actief op het gebied van internet-gebaseerde laadinfrastructuur.
  • De Nederlandse onderneming Fastned zocht naar installaties voor snelladen, die op de parkeerplaatsen langs de Nederlandse snelwegen konden worden geplaatst.
  • Met de laadstations van ABB, die uitgerust zijn met een CCS-laadconnector van Phoenix Contact, kunnen elektrische voertuigen binnen 15 tot 20 minuten worden opgeladen voor een bereik van 150 kilometer.
  • De elektrische auto's kunnen zo bij het kort parkeren tijdens een rustpauze langs de snelweg, bij supermarkten of banken worden opgeladen.

Klantprofiel

Fastned B.V. verwierf in 2012 de concessie voor de bouw van snellaadinstallaties op 201 locaties langs de Nederlandse rijkswegen. Momenteel zijn er meer dan 100 oplaadmogelijkheden. Samen met ABB en Phoenix Contact draagt Fastned ertoe bij, dat aan de vraag naar het snel opladen van elektrische voertuigen kan worden voldaan.

Toepassing

Fastned-station met verschillende laadconnectoren  

Fastned-laadstations met CCS-, CHAdeMo- en AC-connector

In 2020 moet 2,5 procent en in 2025 12,5 procent van de circa acht miljoen toegelaten personenauto's in Nederland elektrisch worden aangedreven. Het opladen van deze auto's zal in de toekomst steeds vaker bij de werkplek of langs de snelweg plaatsvinden. De accu's van de elektrische auto's moeten daar binnen korte tijd weer opgeladen kunnen worden.

Tegen deze achtergrond heeft Fastned in de zomer van 2013 ABB opdracht gegeven tot de levering van de laadstations hiervoor. De laadstations beschikken over een op open standaarden gebaseerde cloudverbinding, zodat ze op elk service- en afrekensysteem kunnen worden aangesloten. Bovendien zijn ze uitgerust met alle voor het snelladen relevante plugtypes, waardoor alle elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen.

De oplossing

CCS-connector Type 2  

Met de CCS-connector Type 2 kunnen hoge laadstromen en spanningen worden gerealiseerd

ABB gebruikt CCS-laadconnectoren (Combined Charging System) van Phoenix Contact. Daarnaast zijn de stations voorzien van AC-connectoren Type 2 volgens IEC 62196 voor het conventioneel laden met wisselstroom, alsmede CHAdeMO-connectoren (Charge de Move). Met de CCS-connector kunnen laadstromen van 200 A en spanningen tot 1000 V worden gerealiseerd, zodat de huidige voertuigaccu's in minder dan een halfuur zijn opgeladen.

Conform de norm zijn de vehicle inlets voorzien van een elektromechanische vergrendelingsactuator. Deze vergrendelt de voertuiglaadconnector tijdens het laadproces aan de zijkant resp. direct bij de vergrendelingshaak in het poolbeeld. Daarbij is de actuatorpen zo ontworpen, dat deze hoge uittrekkrachten kan weerstaan. Bij een veilig laadproces hoort verder ook de bewaking van de laadstroom. Mocht het systeem oververhit raken, dan wordt dit geregistreerd door de temperatuursensoren. De signaaluitgangen geven dan de temperatuur van de vermogenscontacten door aan het laadstation, zodat die het laadproces kan afschakelen of het laadvermogen kan verlagen. 

De Fastned-laadstations zijn voorzien van zonnepanelen, want voor het opladen van de elektrische auto's gebruikt Fastned voor 100 procent zonne- en windenergie. Accu-opslagsystemen bij de afzonderlijke stations slaan de opgewekte stroom op voor de momenten waarop de zon niet voldoende schijnt of de vraag groter is. Om lange wachttijden te voorkomen, staan per station minimaal twee snellaadpalen ter beschikking. Bovendien hebben klanten toegang tot een WiFi-netwerk. Zo kunnen ze gedurende het laadproces bijvoorbeeld hun mail lezen, naar muziek luisteren of zelfs tv-series kijken. Fastned is ervan overtuigd, dat de hogere laadsnelheid ook de laadkosten reduceert. Als er dagelijks honderden elektrische auto's kunnen worden opgeladen, zijn de hoge financiële investeringen van de onderneming voor de hardware snel terugverdiend.

Conclusie

Met de CCS-connector Type 2 van Phoenix Contact die in de Fastned-stations wordt gebruikt, kunnen elektrische voertuigen binnen 15 tot 20 minuten worden opgeladen voor een bereik van 150 kilometer. "Het is nu al mogelijk om 1000 V bij 200 A door laadconnectoren te leiden, terwijl er nog hogere stromen in de planning zijn," vertelt Crijn Bouman, vice-president van de business unit Business Development bij ABB Electrical Vehicle & Charging Infrastructure. Voor het snelladen onderweg zal het laadvermogen in de toekomst op minstens 100 tot 350 kW komen te liggen. Daardoor gaat de warmtehuishouding van laadstations en connectoren een belangrijke rol spelen. Bouman: "Er zijn maar weinig bedrijven die een dergelijke connector kunnen leveren. Vandaar dat Phoenix Contact op dit gebied een hoge meerwaarde voor ons oplevert."

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20