Power Innovation: betaalbare laadstroom uit batterijopslag

Overzicht

Batterijopslag van Power Innovation GmbH  

Op piekmomenten wordt het laadproces geoptimaliseerd door middel van batterijopslag

  • Power Innovation GmbH is de toonaangevende fabrikant van schakelnetdeel-voedingen.
  • Om de energiestrategie en netbelasting in laadparken te optimaliseren, vertrouwt de onderneming op de aansluiting van laadpalen op batterijopslag.
  • Een korte-termijn hoge energievraag in laadparken kan dan eenvoudig met behulp van energiebuffers worden opgevangen.
  • Daarmee wordt High Power Charging (HPC) succesvol omgezet voor laadpalen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Klantprofiel

Dipl.-Ing. Bernhard Böden, directeur van Power Innovation Stromversorgungstechnik GmbH  

Dipl.-Ing. Bernhard Böden, directeur

"Dankzij de levering van hernieuwbare energie, zorgen onze energiebuffers voor een kleiner aansluitvermogen", legt Dipl.-Ing. Bernhard Böden, directeur van Power Innovation Stromversorgungstechnik GmbH uit. "Ook de energievoorziening van laadparken op piekmomenten wordt zo slim gerealiseerd."

Toepassing

Schakelkast voor energievoorziening en -distributie  

Modulaire en intelligent gekoppelde vermogenselektronica

Mocht elektromobiliteit een succesverhaal worden, moeten elektrische voertuigen binnenkort aanzienlijk sneller worden opgeladen. Omdat het hiervoor vereiste hoog aansluitvermogen niet overal beschikbaar is, moet deze vaak achteraf tegen hoge kosten worden aangelegd. Een interessant alternatief is dan het gebruik van batterijen als energiebuffers.

Om de opbouw van een laadinfrastructuur betaalbaar te maken, moet het aanbod van het hoge aansluitvermogen en de bijbehorende kosten worden verminderd.

"Voor dit doel kunnen onze batterijen als energiebuffers worden gebruikt", legt Boden uit. "De batterijopslag is primair voor de wisselstroomvoeding en voorziet de laadpalen van gelijkstroom aan de secundaire zijde." De opslag levert dus de energie die nodig is voor het laadproces en wordt herladen tot de volledige capaciteit met een laag primair vermogen.

De oplossing

EV Charge Control Professional  

Voor de communicatie en besturing van een laadpaal vormt de EV CC Professional het kernelement

Het voordeel van de batterijopslag ten opzichte van een schakelinstallatie komt voort uit de lopende elektriciteitskosten. Voor het hoge aansluitvermogen van de schakelinstallatie moet een hoger basistarief worden betaald, waarbij de prijs per kWh gering is. Bij het lagere aansluitvermogen van de batterijopslag is het basistarief lager, maar hier zijn de kosten per kWh echter hoog. "Desalniettemin blijkt de opslagvariant met dezelfde investeringskosten rendabeler in het bedrijf te zijn", zegt Boden, "omdat als aflossing voor de financiering veel hogere bedragen kunnen worden gerealiseerd dan bij levering rechtstreeks vanuit de middenspanningsinstallatie."

Een laadinfrastructuur met hoge vermogens kan op verschillende manieren worden geïntegreerd en beheerd. Elk laadpunt kan zo worden geregeld, dat zich de beschikbare energie in overeenstemming met de aansluitleiding verdeeld. Wanneer bijvoorbeeld twee laadpunten worden gebruikt door conventionele CCS2 elektrische voertuigen (Combined Charging System Type 2) en de andere twee laadpunten door snelladende CCS2 HPC (High Power Charging)-elektrische voertuigen, is de vermogensverdeling ongelijk.

De oplossing is hier een schaalbare vermogenselektronica van verschillende modules. Dit kunnen bijvoorbeeld 15 eenheden zijn met elk een vermogen van 75 kW. Aan de twee laadpunten met de CCS2-voertuigen wordt dan elk een module van 75 kW toegewezen, zodat de resterende 13 modules kunnen worden gebruikt voor de snelladende voertuigen. Een intelligente matrix zou dan zes modules toewijzen aan het ene oplaadpunt en de resterende zeven modules aan het andere.

Voor dit type energietoewijzing zijn intelligente communicatie-elementen nodig, zoals de DC-laadcontroller EV CC Professional, die door Phoenix Contact E-Mobility GmbH ontwikkeld, geproduceerd en op de markt wordt gebracht. De controller vormt het kernelement van een dergelijke laadinfrastructuur en communiceert met de afzonderlijke elementen, zoals de batterijopslag en de vermogenselektronica.

Conclusie

Als de accu is gekoppeld aan een bestaande solarinstallatie of windturbine, heeft dit een nog gunstiger effect op de bedrijfskosten. Tot slot moet als conclusie nog worden opgemerkt, dat High Power Charging allang geen utopie meer is voor laadpalen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Geïntegreerd in een praktische laadinfrastructuur van de verdere componenten batterijopslag, vermogenselektronica en besturingstechniek - en indien mogelijk in combinatie met regeneratieve energieën - zijn HPC-laadstations of -parkeerplekken uitermate geschikt om de elektromobiliteit praktischer te maken.

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: