Plug'n Charge: designlaadpalen met techniek voor de kleinste ruimte

Overzicht

Laadpunten van Plugn Charge GmbH  

Laadpunten van Plug'n Charge GmbH hebben een eigenzinnig en functioneel design

  • In Bad Emstal bij Kassel produceert Plug'n Charge laadpunten voor elektrische auto's en pedelecs.
  • De laadpalen moeten fungeren als modern "stadsmeubilair" en naast aan de functionele ook aan de designvereisten voldoen.
  • De oplossing zit in de ontwikkeling van de totale laadtechniek in een volgens designaspecten voorgeschreven, zeer kleine bouwruimte.
  • De laadpunten hebben een hoge herkenningswaarde dankzij hun buitengewone vorm en hun gangbaar design – met componenten en knowhow van Phoenix Contact.

Klantprofiel

Dr. Christian Kahl, directeur van Plugn Charge GmbH  

Dr. Christian Kahl, directeur van Plug'n Charge GmbH in Bad Emstal, kiest voor de laadoplossingen van Phoenix Contact

Plug'n Charge ontwikkelt en verkoopt laadpalen; van de speciale productie tot en met standaardproducten. "Daarbij speelt de koppeling met afrekeningssystemen een belangrijke rol", licht directeur Dr. Christian Kahl toe. "Bovendien hechten wij grote waarde aan de duurzaamheid van onze producten en maken wij gebruik van speciaal beton als behuizingmateriaal."

Toepassing

In overeenstemming met de bedrijfsnaam Plug'n Charge hebben de experts uit Noord-Hessen zich geconcentreerd op het wezenlijke. Daarbij dient een ongeëvenaard design te ontstaan met de primaire functies Insteken en Opladen. Daarbij ontstonden vele ontwikkelingsfasen. "Aan het begin stond een gecompliceerde en dure burgemeester-laadpaal", herinnert directeur Dr. Kahl zich. "In 2011 hebben we dit concept vaarwel gezegd en de begrippen Laadinfrastructuur en Laadpaal volledig opnieuw gedefinieerd."

Er werd veel waarde gehecht aan de optische en esthetische verschijning van de laadpaal. "In soberheid ligt het raffinement", aldus Dr. Kahl. "De laadpaal dient op het eerste oog als zodanig herkenbaar te zijn. Daarbij hebben wij gekozen voor de vorm van de synaps en voor een kleurtint die aan stroom doet denken. De paal moet voor de synaps in het intelligente elektriciteitsnet staan." Het doel was de conversie van de Plug'n Charge-filosofie die zich ook in de bedrijfsnaam manifesteert: de laadconnector insteken en laden zonder verdere barrières.

De oplossing

Laadpaal van Plugn Charge GmbH  

Positie en hoogte van de laadcontactdoos ondersteunen de laadvrijgave via RFID-kaart of QR-code

Tegenwoordig staat de bestuurder van het elektrisch voertuig voor een modulair, gemakkelijk te bedienen en gekoppeld designstation van uiterst stevig speciaal beton. Sinds 2016 verkoopt Plug'n Charge een productfamilie van laadstations die inmiddels geschikt is voor standaardproductie, voor elektrische auto's en e-bikes, van het laadpunt tot en met het e-mobiele systeem voor parkeerplaatsen.

Het aanbod wordt afgerond door een uitgebreide service bij opbouw, inbedrijfstelling, probleemoplossing en onderhoud. "Met onze back-end-oplossing bieden wij de klant gegevensbeheer, onlinebewaking en afrekening, inclusief roaming, als compleet pakket aan“, vertelt Dr. Kahl.

De laadpaal wordt op de smartphone als wifi-toegang weergegeven  

Ook bij de pedelec kan de laadpaal op de smartphone als wifi-toegang worden herkend

Ook voor de bediening heeft men in Bad Emstal een uitstekende oplossing bedacht. "Bij veel laadpalen op de markt is de e-mobilist nog blij met een werkende gebruiksinstructie", aldus Dr. Kahl, "maar bij elk volgend laadproces wil hij daar verder niet meer in aanraking mee komen." Alleen bij het pedelec-systeem met meerdere laadpunten is een gebruiksinstructie nodig. Hier werd gekozen voor de bediening via smartphone en daarom heeft de laadpaal een wifi-toegang. De gebruiker kiest "Plug'n Charge" op de smartphone als wifi-netwerk, waarna de bedieningszijde van het station toegankelijk is.

De inrichting van het laadpunt met foutstroombewaking, meetsensor, Lock Release en laadcontroller EV Charge Control  

De inrichting van het laadpunt

De kern van de laadpalen voor elektrische auto's wordt gevormd door de EV Charge Control Basic, een compacte Mode 3-laadcontroller van Phoenix Contact op basis van IEC 61851-1. In de premium versie van de laadpaal wordt gebruik gemaakt van de EV Charge Control Advanced; een krachtige laadcontroller conform IEC 61851-1 met Ethernet TCP/IP. Met de EEM-350-DMCB MID wordt bovendien een MID-conforme energiemeetmodule met RS-485-interface toegepast die direct meet.

De Plug'n Charge-communicatiecontroller CPOC (Charge Point Operation Controller) vormt de logische interface tussen alle apparaten en de back-end. De controller staat open voor toekomstige series laadcontrollers van Phoenix Contact volgens ISO/IEC 15118. De complete techniek wordt ingekapseld in een SVi-behuizing die volgens DIN EN 61439-2/-3 is genormeerd.

Conclusie

De feedback vanuit de markt stelt de onderneming uit Bad Emstal in het gelijk. Het nieuw doordachte, holistische concept van een betaalbare, modulaire laadinfrastructuur met een goede ecobalans wordt goed ontvangen.

Naast de robuustheid en goede thermische eigenschappen biedt de betonnen zuil een ander voordeel: de klant kan de kleurstelling van de Plug'n Charge zelf kiezen – zoals de kleur van zandsteen voor toepassing bij objecten die onder monumentenzorg vallen. Zo worden momenteel de plaatsen en regio's langs de Duitse Sprookjesroute van Hanau tot Bad Karlshafen in Hessen met de laadpunten van Plug'n Charge van stroom voorzien.

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Service

Referrer: