Heldele GmbH

Designlaadzuilen van Heldele

Designlaadzuilen van Heldele  

Slimme klep: de socket voor het laden wordt alleen vrijgegeven voor degenen die daartoe het recht hebben

Heldele GmbH is een toonaangevend dienstverlenend bedrijf op het gebied van elektro- en communicatietechniek in Zuid-Duitsland. Het bedrijf met hoofdvestiging in Salach heeft circa 500 medewerkers en levert producten, installaties en diensten met als zwaartepunt elektrotechniek, IT en communicatietechniek, alsmede automatiseringstechniek.

Tot de klantenkring behoren, naast industriële en nijverheidsondernemingen, ook overheidsdiensten en zelfstandigen. Duurzame energie behoort al geruime tijd tot het dienstenpakket van het bedrijf, dat zichzelf – met het voor Zwaben zo typische gevoel voor understatement – omschrijft als ambachtsbedrijf. Heldele houdt zich naast de fotovoltaïca, waarvoor met systeempartners een competentiecentrum werd opgericht, actief bezig met de elektromobiliteit.

De toepassing

EV Charge Controller in een CAP-zuil  

De EV Charge Controller (links op de afbeelding) past goed in de slanke behuizing van de CAP-zuilen

Bij de ontwikkeling van een nieuwe laadzuil was het voor de verantwoordelijke medewerkers van Heldele GmbH al snel duidelijk dat het bedrijf niet gewoon de zoveelste laadzuil op de markt wilde brengen. Het idee van de elektro- en communicatietechnici: het stroomlaadstation interactief vormgeven en voorzien van extra comfort- en informatiefuncties voor de bestuurders.

Om zich van de algemeen bekende laadzuilen en stroomlaadstations te kunnen onderscheiden, nam Heldele een gerenommeerde industrial designer in de arm. Hij stelde zich ten doel een innovatieve vormentaal te creëren die ook stijlbewuste eindgebruikers zou aanspreken. Het resultaat was de intelligente laadzuilenserie "CAP" in de voor Heldele typische oranje kleur. Het concept sluit aan bij het modulaire karakter van de e-laadzuilen bij Heldele. Ze zijn eenvoudig wat betreft montage en hebben in de verschillende bouwvormen een hoge herkenningswaarde.

Om de laadinfrastructuur economisch te kunnen exploiteren en veel laadpunten ter beschikking te kunnen stellen, had Heldele een managementsysteem voor zijn laadzuilen nodig waarmee de complete communicatie met de back-end alsmede besturings- en bewakingsfuncties werden afgedekt.

De oplossing

Onder de kap zitten veel producten van Phoenix Contact, die het AC-laden betrouwbaar en comfortabel maken. Vanwege zijn compacte afmetingen koos het ontwikkelingsteam bij Heldele rondom projectleider Georg Thomas voor de EV Charge Controller van Phoenix Contact. Het apparaat met de afmetingen van een aardlekschakelaar regelt de complete communicatie met het te laden voertuig (handshaking) en neemt alle regelprocessen op zich die met het laden te maken hebben, zoals connectorvergrendeling, vrijgaven en signalering.

De optioneel ingebouwde besturing ILC 150 ETH en de draadloze router met UMTS/HSPA maken toepassing in de meest uiteenlopende toepassingscenario's mogelijk. Ook outlets en laadconnectoren voor het AC-laden behoren tot het oplossingenpakket. Op basis van de softwarebibliotheken van Phoenix Contact ontwikkelde het Heldele-team klantspecifiek de software voor de communicatie tussen laadstation en back-end, de gebruikersauthenticatie, de orderstatus, de laadhistorie en de afrekening.

Conclusie

EV Charge Controller  

De EV Charge Controller dekt alle regelfuncties af

De EV Charge Controller regelt en bewaakt het laadproces volgens IEC 61851-1 in Mode 3. Omdat alle regelfuncties die voor het laden nodig zijn in één apparaat zijn samengebracht, is er niet nog een besturing voor het laadstation nodig.

De EV Charge Controller wordt geconfigureerd via de DIP-switches aan de voorkant van de behuizing. Tien verschillende DIP-switches realiseren de verschillende toepassingsmogelijkheden, van de eenvoudige wallbox tot aan de complexe installatie van op zich staande laadzuilen of laadzuilen in een netwerk. De maximaal toelaatbare stroom kan over een bereik van 5 tot 80 A via een draaischakelaar worden ingesteld. Extra digitale ingangen maken toepassing in verschillende applicaties mogelijk.

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20