Bechtle: parkeergarage voor medewerkers met laadpalen voor 50 elektrische auto's

Overzicht

Parkeergarage voor elektrische autos van Bechtle  

In de nieuwe parkeergarage van Bechtle AG kunnen 50 elektrische auto's worden opgeladen

  • Bechtle AG, de grootste aanbieder van IT-systemen in Duitsland, heeft de elektrificatie van het wagenpark in zijn duurzaamheidsstrategie opgenomen.
  • De nieuwe parkeergarage krijgt 50 laadpunten die gevoed zullen worden via de fotovoltaïsche installatie op het dak.
  • RTB GmbH & Co. KG ontwikkelde speciaal voor deze parkeergarage een laadsysteem met laadtechniek en componenten van Phoenix Contact.
  • Dankzij deze oplaadmogelijkheid in de parkeergarage kan het elektrische wagenpark van Bechtle worden uitgebreid.

Klantprofiel

Rainer Kury en Torsten Kocher van Bechtle AG  

Rainer Kury (links) en Torsten Kocher van Bechtle AG

Ook Bechtle AG wil op zijn elektrische wagenpark uitbreiden.

„Uiteindelijk moet het aantal elektrische en hybride dienstwagens op de middellange termijn toenemen met 10 procent“, aldus Rainer Kury van de afdeling Communicatie. „Er willen steeds meer mensen overstappen.“

Toepassing

In de aanbesteding voor een nieuwe garage voor de medewerkers was de eis van 50 laadpunten voor elektrische auto's opgenomen. Verdere wensen waren een eenvoudige uitbreidbaarheid, afrekening conform het Duitse ijkrecht en een energiemanagementsysteem voor het gebruik van regeneratieve energie.

Moderne parkeergarages in stalen skeletconstructies hebben geen dragende muren meer. Verticale stalen kolommen en dwarsbalken kenmerken de open bouwvorm. Bij een staande kolom op de grond is een aanrijdbeveiliging nodig die veel plaats wegneemt en extra kosten veroorzaakt. Maar voor een laadpunt is die ontbrekende dragende muur wel een gemis. De laadpunten konden alleen gemonteerd worden aan de smalle stalen balken.

Ze moesten veilig en betrouwbaar zijn en bovendien naadloos en esthetisch in het architectonische ontwerp opgaan. Elektrische installaties in commerciële omgevingen moeten bovendien regelmatig gecontroleerd worden en de kosten hiervoor mochten niet lineair met het aantal laadpunten toenemen.

De oplossing

Besturingscomponenten en beveiligings- en schakelmodules in de centrale schakelkast  

Besturingscomponenten en beveiligings- en schakelmodules in de centrale schakelkast

„Het aannemersbedrijf voor de bouw van de parkeergarage was het bedrijf Goldbeck uit Bielefeld“, vertelt Rainer Kury. „De parkeerruimte moest zo minimalistisch mogelijk worden.“ Zo bestaat het laadpunt zelf alleen uit de type-2-oplader, een RFID-lezer voor de identificatie van de gebruiker en lokale LED's voor de statusindicatie. Beveiligings- en schakelmodules, laadcontrollers en kWh-meters zijn in de centrale schakelkast ondergebracht.

„Omdat het laadpunt zelf geen actieve energievoerende componenten heeft“, aldus Torsten Kocher van de afdeling Facility Management van Bechtle AG in Neckarsulm, „beperkt het onderhoud van de afzonderlijke laadpunten zich tot een visuele controle en een test van de werking.“ Zolang er geen voertuig opgeladen wordt, staat op het laadpunt zelf hoogstens 12 V spanning. De kritische beveiligings- en schakelmodules worden in de centrale technische ruimte gecontroleerd.

Bij de laadcontroller hebben de experts op het gebied van elektromobiliteit bij RTB gekozen voor de laadcontroller EV Charge Control Basic van Phoenix Contact in combinatie met de DC-foutstroombewaking EV-RCM. Die combinatie waarborgt een hoge beschikbaarheid en voorkomt onnodige servicebeurten dankzij een automatische resetfunctie na een door de auto veroorzaakte foutstroom. Via de standaard RS-485 interface en het Modbus/RTU-protocol kan de oplaadsessie na een succesvolle identificatie vrijgeschakeld worden.

EV Charge Control Basic en kWh-meters in de schakelkast  

De laadcontrollers EV Charge Control Basic en de kWh-meters worden via een pc in de schakelkast aangestuurd

De actuele laadstroom, het laadvermogen en de al geladen energie worden geregistreerd met de kWh-meter EEM-350, eveneens van Phoenix Contact. Een voordeel van deze apparaten is dat ze een MID-certificaat hebben. Daardoor zijn de kWh-meters geschikt om de laadsessies conform het ijkrecht af te rekenen.

„Wij hebben aan dit systeem ook de beheertechniek van de parkeergarage gekoppeld. Deze techniek bewaakt bijvoorbeeld een parkeerplaats of leidt je dynamisch door de parkeergarage naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats“, vertelt Kocher. „Zo wordt parkeren nog makkelijker.“

Conclusie

Solarmodules op het dak van de parkeergarage bij Bechtle  

De solarmodules op het dak van de parkeergarage genereren energie voor het opladen van de auto's

De combinatie van de kerncompetenties parkeerbeheertechniek, laadtechniek en afrekeningsprocessen van de betrokken partijen heeft een oplossing opgeleverd die optimaal past bij deze specifieke toepassing: elektrisch laden van het wagenpark in de parkeergarage. Alle vereiste bouw- en onderhoudsspecifieke aspecten worden daarbij nageleefd.

Zelfs de regeneratieve energie wordt optimaal benut. "Vanaf het begin werkte onze installatie zonder problemen", vat Torsten Kocher samen. „De door ons gebruikte RTB-oplossing met de componenten van Phoenix Contact is zodanig gerijpt dat we ons elektrische wagenpark nu kunnen uitbreiden.“

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20