Laadoplossing voor elektrische auto's biedt veel functie bij weinig ruimte

Overzicht

AC-voertuiglaadconnector Type 2  

Met de AC-laadconnector kan het elektrische voertuig met wisselstroom worden geladen

  • De elektromobiliteit neemt verder toe, waarbij Nederland met een goed uitgebouwd infrastructuurnetwerk een voortrekkersrol speelt.
  • Nederlandse bedrijven als Allego en Van der Sijs ontwikkelen intelligente oplaadpunten die met een bijzondere energiemanagementsfunctie zijn uitgerust.
  • De laadcontroller EV Charge Control Advanced regelt en bewaakt het opladen van de elektrische auto's op het 3-fase wisselstroomnet en wisselt data uit met de centrale besturing.
  • Allego en Van der Sijs hebben gekozen voor de oplossing van Phoenix Contact vanwege de flexibele toepasbaarheid en omdat deze voldoet aan de relevante industrienormen.

Klantprofiel

Allego is in 2013 opgericht door energienetbeheerder Alliander en werkt op maat gesneden laadoplossingen uit voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Met het doel om voor elke gebruiker een eenvoudig te gebruiken, voordelige en een altijd en overal beschikbare laadmogelijkheid te bieden, is Allego behalve in Nederland ook actief in België en Duitsland.

Toepassing

Speciaal voor het energiemanagement ontworpen oplaadpunten  

Speciaal ontworpen oplaadpunten: compact en toch functioneel volledig geïntegreerd

De Nederlandse onderneming Van der Sijs Techniek & Automatisering BV heeft een energiemanagementsysteem ontwikkeld waarmee de opgewekte stroom over elektrische auto's kan worden verdeeld om vraag en aanbod van energie optimaal op elkaar af te stemmen en problemen in het elektriciteitsnet te voorkomen.

Bij de verdere ontwikkeling van het laadsysteem speelde de koppeling met een backoffice – zoals Allego die aanbiedt – een doorslaggevende rol. In het Open Charge Point Protocol (OCPP), dat voor de authenticatie van elektrische auto's bij openbare laadstations wordt gebruikt, wordt uitgegaan van een dergelijke backoffice. Want deze standaard voor de bewaking en het beheer van laadprocessen alsmede voor het doorgeven van de gebruikers- en betaalgegevens aan contractpartners is niet bedoeld voor de communicatie met slechts één oplaadpunt. Veeleer moet de oplaadtoepassing beschikken over een energiemanagementsysteem.

Allego heeft een enquête gehouden en potentiële kopers van een elektrische auto onder andere gevraagd, hoe een oplaadpaal eruit moet zien. De meeste deelnemers vonden het belangrijk, dat het oplaadpunt zo klein mogelijk en onopvallend is. Deze feedback heeft Allego vervolgens meegenomen in de ontwikkeling en realisatie van het Charging Plaza-systeem. De daarvoor benodigde automatiseringscomponenten worden door Phoenix Contact geleverd.

De oplossing

Compact oplaadpunt  

De bouwvorm van het oplaadpunt biedt een grote variatie aan toepassingsmogelijkheden

De oplaadpunten bevatten alleen de techniek die ook daadwerkelijk nodig is. Daartoe behoren de laadcontactdoos (socket outlet), de vergrendeling, alsmede de RFID/NFC-chips om het laadproces te autoriseren en te starten. Allego ontwierp de compacte laadstations speciaal met het oog op weinig beschikbare ruimte voor het opladen. Ze kunnen als één-, twee- of vierpuntsvariant op een paal of als afzonderlijk oplaadpunt aan een muur worden gemonteerd.

De laadcontroller EV Charge Control Advanced speelt een belangrijke rol in het beschreven systeem. Deze dient voor het aansturen en bewaken van het opladen van de elektrische auto op het 3-fase wisselstroomnet in Mode 3 volgens IEC 61851-1. Tegelijkertijd wisselt de EV Charge Control Advanced via Modbus TCP/IP data uit met de centrale besturing. Daarbij gaat het om een Inline Controller ILC 370 ETH 2TX, die op zijn beurt via OCPP is verbonden met het backoffice-systeem.

De ILC 370 ETH 2TX is inmiddels vervangen door een krachtigere Axiocontrol-besturing AXC 3050. In plaats van de voorheen maximaal 30 oplaadpunten kunnen met de AXC 3050 nu maximaal 100 oplaadpunten worden aangestuurd.

Van der Sijs heeft een Service Level Agreement (SLA) met Allego afgesloten. De daarvoor benodigde 3G-router maakt de opbouw van een veilige VPN-verbinding op basis van IPsec mogelijk. Via deze verbinding kunnen de servicemedewerkers van Allego inloggen in de centrale besturing en de laadcontroller.

Schakelkast met alle relevante componenten  

Eenvoudige integratie in de applicatie via de Ethernet-interface

Allego en Van der Sijs hebben gekozen voor de componenten en systemen van Phoenix Contact, omdat die flexibel toepasbaar zijn en voldoen aan de relevante industrienormen.

"De geleverde apparaten zijn meteen klaar voor gebruik en kunnen zowel met de elektrische auto's van de verschillende fabrikanten als met het bovenliggende systeem communiceren," zegt Henk Roest, automatiseringsdeskundige bij Van der Sijs. "Daardoor is het door ons uitgewerkte energiemanagementsysteem in staat de beschikbare energie te verdelen over één tot een vrijwel oneindig aantal elektrische voertuigen."

Conclusie

Patrick Langevoort, innovation & product manager bij Allego, ziet een groot marktpotentieel voor de gezamenlijk ontwikkelde laadoplossing: "Het door ons ontwikkelde oplaadpunt maakt het mogelijk om het gewenste aantal elektrische auto's op te laden op plaatsen waar dit voorheen vanwege ruimtegebrek niet mogelijk was."

Volgens Allego en Van der Sijs is de volgende uitdaging om met de uitgewerkte oplossing de benodigde schaaleffecten te bereiken. Langevoort zegt hierover: "De markt voor elektromobiliteit bevindt zich nog in de beginfase. Tegelijkertijd is het echter noodzakelijk om de bijbehorende laadsystemen tegen economische condities aan te bieden."

Wilt u met ons uw laadoplossing realiseren?

Stuur ons nu uw aanvraag en profiteer van onze diensten:

  • Samenstelling van geschikte hard- en softwarecomponenten
  • Fabricage van laadconnectoren met uw logo voor een consistente branding
  • Kabeluiteinde op verzoek ook gestript, geconfectioneerd of verkrompen
  • Opstellen van geteste bekabelingsschema's voor een eenvoudige en betrouwbare implementatie
  • Rekening houden met de huidige laadstandaarden, normen en de meet- en ijkwetgeving
  • Support bij het koppelen van aanbieders van het afrekenproces alsmede gebouwen- en energiebeheersystemen

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer: