Energie-controller: modulair behuizingsconcept met montagerail-busverbinder

Overzicht

Elektronicabehuizingen van Phoenix Contact  

Elektronicabehuizingen zijn veel meer dan alleen maar verpakking voor de elektronica

  • Een modulaire opbouw, een flexibele printplaataansluiting en een aansprekend design – elektronicabehuizingen moeten tegenwoordig wel wat te bieden hebben.
  • Het behuizingssysteem BC van Phoenix Contact dient voor Scheidl GmbH uit Neurenberg als functionele verpakking voor zijn Energy Controller.
  • Het Regensburgse bedrijf Optimus Meine Energie GmbH bestuurt, koppelt en bewaakt daarmee stadsverwarmingsinstallaties.
  • Bij het modulaire behuizingsconcept van de Energy Conroller speelt de montagerail-busverbinder een belangrijke rol.

Klantprofiel

Scheidl GmbH, een jonge onderneming uit het Duitse Neurenberg, is gespecialiseerd in nieuwe meet- en regeltechniek voor de verwarmingsinstallatiebouw met als zwaartepunt duurzame energie en energie-efficiëntie. De Energy Controller is ook leverbaar als op zich staand product als meet-datalogger – voor de bewaking van installaties door middel van temperatuur-, toestands- en meterregistratie.

Toepassing

Ing. Achim Scheidl en ing. Arno Friedrich  

Achim Scheidl en Arno Friedrich gebruiken voor hun oplossingen behuizingen van Phoenix Contact

"Een meet-datalogger – een apparaat voor het registreren van temperaturen en energie – maakt de functies van complexe verwarmingsinstallaties transparant," vertelt directeur Achim Scheidl. "Vroeger speelden gedetailleerde meetwaarden vaak geen rol, want de systemen waren eenvoudig en de energiekosten niet relevant." Moderne verwarmingsinstallaties, vooral die voor de toepassing van duurzame energiesoorten, zijn complexer. Scheidl: "Echt inzichtelijk worden de installaties pas wanneer de elektrische en thermische gegevens over een lange periode worden geanalyseerd."

Voordat de Energy Controller zijn huidige functieomvang had bereikt, kostte de ontwikkeling veel werk. "Bij onze eerste generatie hadden we geen rekening gehouden met de behuizing, alleen maar met de functies," herinnert Scheidl zich. "We hadden een bonte verzameling van onderdelen in verschillende behuizingen, die via kabels met elkaar waren verbonden." Er was een re-design nodig en Scheidl ging op zoek naar een geschikt behuizingssysteem voor alle componenten.

De oplossing

Behuizing BC 107 van Phoenix Contact  

Basismoduul van de Energy Controller is de behuizing BC 107 van Phoenix Contact

"Met de elektronicabehuizing BC van Phoenix Contact vonden we een flexibel systeem voor basis- en uitbreidingsmodulen, dat aanpasbaar is aan onze vormgevingswensen," zegt Scheidl. De behuizingsbreedten van 17,8 mm tot 161,6 mm maken een eenvoudige opbouw van verschillende modulen in hetzelfde behuizingsdesign mogelijk.

Het royaal uitgevoerde printplaatmontagevlak vereenvoudigt de engineering in het lay-out- en ontwikkelingsproces. Interne printplaatgeleiders in alle drie de richtingen zorgen voor een functionele inbouw van de elektronica – daarbij kunnen de printplaten zowel parallel als orthogonaal ten opzichte van de montagerail in verschillende posities worden gemonteerd. "De 16-polige busverbinder is de sleutel tot ons apparaatconcept," vertelt Scheidl. "Data en energie kunnen comfortabel serieel of parallel worden overgedragen en de bedradingswerkzaamheden blijven beperkt."

Montagerail-busverbinder van Phoenix Contact  

Comfortabele moduulvervanging dankzij de montagerail-busverbinder

Ook op zijn verdere weg naar de eindtoepassing – in de stadsverwarmingsinstallatie bijvoorbeeld – speelt de montagerail-busverbinder een belangrijke rol.

"Doordat de verbinding van apparaat naar apparaat zelfstandig wordt opgebouwd zonder verdere bedrading wordt de configuratie van onze energiemanager vereenvoudigd," vertelt Arno Friedrich, directeur van Optimus Meine Energie GmbH. "Ook de snelle installatie ter plaatse en latere moduulvervanging zonder de kring te verbreken dragen bij aan de comfortabele handling."

Energiemanager van Phoenix Contact  

Toegang tot de stadsverwarmingsinstallatie via internet – de meetgegevens blijven in de energiemanager

Optimus Meine Energie GmbH gebruikt als klant en samenwerkingspartner van Scheidl GmbH hun Energy Controller als centrale component voor hun energiemanager. De energiemanager wordt bijvoorbeeld toegepast in de stadsverwarmingscentrales van het regionale energiebedrijf Rewag in Regensburg – de verwarmingsinstallaties met warmte-krachtkoppeling worden daarmee behoeftegericht en in onderlinge afstemming aangestuurd.

Alle relevante bedrijfsgegevens kunnen door middel van toegang op afstand worden uitgelezen en bij storingen wordt de eigenaar onmiddellijk automatisch geïnformeerd. Daarmee zijn tijdrovende bezoeken op locatie ter controle van de installatie niet meer nodig en wordt de beschikbaarheid verhoogd.

Conclusie

Optimus voert niet alleen de installatie uit, maar biedt ook energie-monitoring als totaalpakket en als service voor de eigenaar aan – ook daarbij speelt het modulaire montagerail-behuizingsconcept een belangrijke rol.

"Met dit modulaire concept kunnen we onze energiemanager voor elke installatie nauwkeurig configureren en tijdens bedrijf comfortabel modificeren," licht Friedrich het principe toe. "Als de eigenaar dan op een gegeven moment toch nog een extra aggregaat wil, komt er gewoon nog een moduul van Scheidl bij." Daarbij biedt het zogenaamde hot-plugging ondersteuning – het is dan niet nodig om af te sluiten en er hoeft geen extra software te worden geïnstalleerd.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: