Van elektronicabehuizing naar schakelkastmoduul voor AS-interface

Overzicht

AS-i-schakelkastmoduul KE5 van Pepperl+Fuchs  

AS-i-schakelkastmoduul KE5 voor dranken-afvulinstallaties

  • In de installatiebouw – bijvoorbeeld voor de drankenindustrie – worden kostenefficiënte en installatievriendelijke oplossingen steeds belangrijker.
  • Compacte modulen op het laagste veldniveau met een groot aantal aansluitingen zijn hier nog steeds zeldzaam.
  • In nauwe samenwerking met Phoenix Contact heeft Pepperl+Fuchs schakelkastmoduul KE5 ontwikkeld, waarmee dit gat wordt gedicht.
  • Vanuit dit klantspecifieke project heeft Phoenix Contact de behuizingsfamilie ME-IO op de markt gebracht.

Klantprofiel

EMC-meetkamer van Pepperl+Fuchs in Mannheim  

EMC-meetkamer van Pepperl+Fuchs in Mannheim

Op het gebied van elektrische explosiebeveiliging en sensoren geldt het bedrijf Pepperl+Fuchs voor klanten over de hele wereld als pionier en innovator.

Op de hoofdvestiging van Pepperl+Fuchs in het Duitse Mannheim zijn onder andere de afdelingen development en marketing ondergebracht - ook de laboratoria bevinden zich hier.

De opdracht

Dr. Konrad Kern (links), productmanager, en ing. Frank Ebert, ontwikkelaar, Pepperl+Fuchs  

Dr. Konrad Kern (links) en ing. Frank Ebert

Van de ontwikkeling van een nieuw apparaat tot de toepassing ervan in de praktijk is vaak een lange weg. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat de gedetailleerde eisen van de eindgebruiker aan het apparaat al bij de ontwikkeling van de componenten worden meegenomen.

"Met Phoenix Contact als specialist voor elektronicabehuizingen en printplaataansluittechniek konden wij de eisen uit de installatiebouw van de drankenindustrie exact terugbrengen naar het niveau van de componenten," herinnert dr. Konrad Kern zich. Hij is productmanager voor fabrieksautomatisering bij Pepperl+Fuchs GmbH in Mannheim.

"Bij de toonaangevende fabrikanten van afvulinstallaties speelt AS-interface, kortweg AS-i genoemd, een belangrijke rol," vertelt Kern. Het is ontwikkeld als standaard voor de veldbuscommunicatie voor de aansluiting van actoren en sensoren en biedt niet alleen een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar wordt ook bijzonder gewaardeerd door de eenvoud en flexibiliteit als decentraal interface-systeem.

De oplossing

Behuizing ME-IO en schakelkastmoduul KE5  

De behuizing ME-IO dient als "verpakking" voor het schakelkastmoduul KE5

Als toonaangevende aanbieder van AS-i-oplossingen is het Pepperl+Fuchs gelukt om met de moduulserie KE5 een efficiënt systeem in een compacte bouwvorm te ontwikkelen. Op een bouwbreedte van minder dan 19 mm bevinden zich aan de voorzijde 28 eenvoudig toegankelijke aansluitpunten. "Vergeleken met andere oplossingen konden wij de aansluitdichtheid met 50 procent verhogen," licht Kern de voordelen toe.

Zowel de AS-i- als de AUX-interface moesten voorheen via aderpaar-eindhulzen bewerkelijk worden doorgelust. "Ons KE5-moduul zet de doorverbonden steker zodanig in, dat AS-i en AUX via vier extra aansluitpunten worden doorgelust," vertelt Frank Ebert, verantwoordelijk hoofd ontwikkeling van het KE5-project, "en dat onder de volledige stroombelasting van 8 A."

Voor de galvanische scheiding van schakeluitgangen werden ook relaismodulen voor de koppeling van installaties van ander fabrikaat met verschillende potentialen ontwikkeld. Bovendien maken de relaismodulen het mogelijk om 230 V AC met hoge belasting te schakelen. "De modulen hebben een nieuw printplaatdesign, zodat AS-i en AUX veilig van elkaar kunnen worden gescheiden," zegt Kern. "Deze functionele veiligheid is belangrijk om de KE5-modulen ook in veiligheidstoepassingen als uitgangsuitbreiding te kunnen toepassen."

Zo kunnen machineveiligheidsconcepten heel eenvoudig en kosten-efficiënt worden gerealiseerd – bijvoorbeeld de veilige afschakeling via AUX met decentrale multiplicatie via de AUX-uitgangen van het KE5-moduul. "Alle sensorsignalen blijven via de ingangen op het moduul beschikbaar," vertelt Kern verder, "en ook als de hulpenergie is uitgeschakeld, krijgt de eindgebruiker alle relevante informatie over de installatietoestand."

Bij de behuizingsfamilie ME-IO van Phoenix Contact kunnen – op een bouwbreedte van slechts 18,8 mm – maximaal 54 steekbare aansluitpolen aan de voorzijde worden gerealiseerd. Het behuizingssysteem is ontwikkeld volgens een modulair principe – verschillende lengtevarianten bij de afdekkingen en stekerprofielen maken een groot aantal verschillende aansluitcombinaties mogelijk.

Conclusie

Toepassingsgerichte oplossingen ontstaan door een vroegtijdige en intensieve samenwerking tussen de betrokken partners. Phoenix Contact als expert op het gebied van elektronicabehuizingen en aansluittechniek en Pepperl+Fuchs als innovator bij AS-i laten dit zien.

Er kon een innovatief schakelkastmoduul voor dranken-afvulinstallaties worden ontwikkeld dat voldeed aan de eisen uit de installatiebouw. Wat bijzonder efficiënt aan de behuizing is, is de innovatieve aansluittechniek; met de push-in-veerdruksteker is geen gereedschap nodig en wordt de aansluiting heel comfortabel gemaakt. De polariseerbare stekers kunnen met het oog op een onderhoudsvriendelijke moduulvervanging via een vergrendelingssysteem vlot worden ontkoppeld. De communicatie tussen de modulen vindt plaats via een montagerail-busverbinder.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Meer informatie

Referrer: