Jenaer Antriebstechnik: modulaire servocompacte aandrijvingen met slimme aansluittechniek in M8 en M12

Overzicht

Modulaire constructie in de motorbouw  

De ronde M8- en M12-connectoren maken servocompacte aandrijvingen flexibel

  • Jenaer Antriebstechnik produceert op maat gemaakte aandrijfoplossingen en -systemen voor een groot aantal uiteenlopende markten.
  • Met de eisen uit Industrie 4.0 moeten ook aandrijfsystemen steeds krachtiger en compacter worden.
  • Daarom maakt Jenaer Antriebstechnik bij de modulaire servocompacte aandrijvingen met geïntegreerde versterker gebruik van 'slimme' aansluittechniek in M8 en M12.
  • Daarmee verhogen klanten de productiviteit en rendabiliteit van hun installaties aanzienlijk.

Klantprofiel

Al meer dan 28 jaar ontwikkelt en produceert Jenaer Antriebstechnik GmbH (JAT) uit het Duitse Jena op maat gemaakte aandrijfoplossingen en -systemen voor een groot aantal uiteenlopende markten met elk hun verschillende, specifieke eisen. Met meer dan 160 medewerkers is het familiebedrijf een gevestigde naam op de markt.

Toepassing

Dipl.-Ing. Thomas Hertwig, ontwikkelingsingenieur bij JAT Jenaer Antriebstechnik GmbH  

Dipl.-Ing. Thomas Hertwig, ontwikkelingsingenieur bij JAT Jenaer Antriebstechnik GmbH

Een belangrijke doelstelling voor de afdeling productontwikkeling van JAT is het creëren van meer flexibiliteit voor de klanten. Daarbij gaat het erom dat de servomotor aan de hand van nauwkeurige eisen van de klant uitgelijnd wordt, zodat de klant de productiviteit en rendabiliteit van zijn installatie kan verhogen. Het resultaat van dit streven is een decentraal servocompact aandrijfsysteem waarbij de controllers niet meer in de schakelkast ondergebracht hoeven te worden, wat de installatie aanzienlijk vergemakkelijkt. Dat bespaart niet alleen kosten, maar geeft ook meer vrijheid bij het ontwerp van machines en installaties.

"Het was ons streven om een basisapparaat te ontwerpen en daarbij alles weg te laten wat niet nodig was voor de fundamentele functionaliteit van de compacte aandrijving", licht de verantwoordelijke ontwikkelaar Thomas Hertwig de productfilosofie van zijn bedrijf toe. "Voor klantspecifieke aanpassingen hebben we de optiemodule, waarop alle functies die voor een toepassing nog extra nodig zijn geïntegreerd kunnen worden." Hardwarekosten voor niet-gebruikte apparaatonderdelen komen daarmee voor de gebruiker te vervallen. Hertwig: "We bieden onze klanten daarmee een op maat gemaakt en betaalbaar product dat snel beschikbaar is."

De oplossing

Motor met optiemodule  

De printplaat vereenvoudigt het totale productieproces, de interfaces van de uitbreidingsniveaus van de motor zijn combineerbaar.

Om de productiekosten laag en de flexibiliteit hoog te houden, heeft JAT besloten om tweedelige M8- en M12-connectoren van Phoenix Contact te gebruiken. "De vele varianten op het gebied van het aantal polen en coderingen biedt onze ontwikkelaars de mogelijkheid om alle optionele uitbreidingen van het nieuwe servoaandrijfsysteem op slechts één printplaat, de optiemodule, onder te brengen", legt Hertwig uit. "Dat zorgt niet alleen voor meer ruimte in de motor, maar verlaagt ook de kosten voor productie en montage."

Het basisapparaat bestaat uit verschillende modules. Afhankelijk van de wensen worden er laag- of meerpolige motoren met een flensafmeting van 80 of 86 mm gebruikt. Door het meerpolige motorconcept is ook bij 1.500 t/min een hoog draaimoment beschikbaar. Daardoor kan er wederom worden afgezien van afzonderlijke aandrijvingsniveaus of zelfs van de gehele aandrijving. Op deze manier vallen niet alleen de apparaatkosten lager uit, maar worden ook de toleranties kleiner, wat tot meer nauwkeurigheid leidt. Aangezien er bij dit concept één mechanisch onderdeel minder is dat kan uitvallen, is er ook minder onderhoud nodig. En dat verhoogt dan weer de beschikbaarheid van de installatie.

Machines met passende kabelaansluittechniek  

Slimme motoren zijn ideaal voor slimme machines met de passende kabelaansluittechniek.

Al in de basisuitvoering heeft de klant de beschikking over meerdere digitale in- en uitgangen voor de aansluiting van sensoren en actuatoren op de machine. "Dit flexibele concept zou zonder de M8- en M12-connectoren ondenkbaar zijn", aldus Hertwig. "Het aantal aan te sluiten sensoren en actuatoren kan altijd naar wens worden uitgebreid".

De motoren worden, afhankelijk van hun vermogensklasse, gebruikt met 60 VDC veiligheidslaagspanning met veilige scheiding of door het "aandokken" van een extra hoogvoltmodule met netvoeding van 230 VAC of 325 VDC. Ook dit wordt ondersteund door metrische ronde connectoren uit de productfamilie Pluscon. "Doorslaggevend voor onze keuze waren aspecten zoals vermogen, betrouwbaarheid en robuustheid", onderbouwt Hertwig zijn beslissing. "Want ook onder de vaak zware omstandigheden bij industriële toepassingen moeten onze motoren altijd betrouwbaar hun werk doen."

Conclusie

Steeds kleinere slimme motoren vereisen steeds kleinere slimme connectoren. "Voor een zo economisch mogelijke aanpassing aan de toepassing van de klant hebben wij ons apparaatconcept zodanig geconfigureerd dat we het basisapparaat zelf niet hoeven aan te passen", vat Hertwig samen. "Daardoor worden de werkzaamheden bij engineering geminimaliseerd, waardoor tijd en kosten voor ontwikkeling worden verlaagd." Standaardopties of speciale wensen; op de optiemodule zijn bijna alle eisen van de klant eenvoudig en flexibel implementeerbaar. Naast verschillende communicatie- en parametreerinterfaces zijn er nog meer analoge en snelle digitale in- en uitgangen voor de individuele configuratie beschikbaar.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Referrer: