MAN bouwt in recordtijd assemblagefabriek bij Krakau

Overzicht

Laatste kwaliteitscontrole aan het einde van de lopende band  

Kwaliteitscontrole bij MAN

In 2007 werd de nieuwe assemblagefabriek van de MAN Nutzfahrzeuge Gruppe geopend in het Poolse Niepolomice bij Krakau – hier worden zware vrachtwagens met een gewicht van meer dan 16 ton geproduceerd. In Niepolomice gebruikt MAN-bedrijfswagens voor het eerst in alle productieafdelingen netwerk- en besturingstechniek alsmede I/O-systemen van Phoenix Contact.

Op het 142 hectare grote terrein heeft de internationaal toonaangevende fabrikant van vrachtwagens in zeer korte tijd een van de modernste assemblagefabrieken gebouwd, met een grondoppervlak van circa 250.000 vierkante meter – 78.000 vierkante meter daarvan is overdekt. In de herfst van 2005 werd met de bouw aangevangen en medio 2007 rolden de eerste voertuigen al van de band.

De fabriek werd zodanig ontworpen dat 650 werknemers in ploegendienst per jaar ongeveer 15.000 vrachtwagens kunnen monteren. "Dit aantal werd in 2009 al overtroffen", zegt Dr. Carsten Intra, hoofd van de afdeling zware vrachtwagens. Om een project van deze omvang snel en probleemloos te kunnen uitvoeren, werd een in de fabriek in München geteste automatiseringsstandaard toegepast en verder ontwikkeld.

De toepassing

Voor aanvang van de bouw van de Poolse fabriek legde een achtkoppig engineeringsteam, dat door de MAN-onderhoudsengineers uit München, Peter Gutjahr en zijn vervanger Alexander Röhrl, werd geleid, de belangrijkste eisen aan het automatiseringsconcept vast. Alle voor de productie relevante gegevens dienden via een netwerk vanuit het hoofdkantoor in Beieren aan de afzonderlijke productielocaties in Polen te worden overgedragen.

Om een transparante en snelle communicatie op alle bedrijfsniveaus alsmede tussen de wereldwijd verspreide productiehallen mogelijk te maken, moest het automatiseringssysteem op open, internationaal genormeerde standaards worden gebaseerd. Daarnaast moesten alle installatiedelen en componenten eenvoudig in het bedrijfsnetwerk kunnen worden geïntegreerd en zich flexibel aan veranderde toepassingsomstandigheden laten aanpassen. Bovendien was een uitgebreid diagnoseconcept een vereiste, zodat stilstandtijden tot het minimum kunnen worden gereduceerd. Het automatiseringssysteem van Phoenix Contact voldoet aan deze eisen, want het is gebaseerd op het concept van "IT-powered Automation".

Oplossing

Via de besturing met het EMS-netwerk communiceren  

De besturing ILC 350 ETH-IB de communicatie met het EMS-netwerk

In de uitgestrekte Poolse assemblagefabriek moeten meer dan 100.000 signalen worden geregistreerd, commando's worden doorgeleid en stromen worden bewaakt om te zorgen dat de installaties storingvrij werken. Voor dit doel koos MAN voor I/O-systemen van Phoenix Contact in de beschermklassen IP20 en IP65/67. Voor de montage in de schakelkast wordt het systeem Inline Modular gebruikt.

Betrouwbare draadloze communicatie

Bluetooth kenmerkt zich onder andere door een stabiele en betrouwbare dataoverdracht, zelfs onder moeilijke omgevingsomstandigheden. Het Wireless-protocol kan eenvoudig in de Ethernet-communicatie worden geïntegreerd en er kunnen meerdere lokale Bluetooth-netwerken parallel draaien.

Zeer communicatieve besturingstechniek

Net als bij elektrische monorailsystemen, afgekort EMS, worden ook in de vier werkstations van de chassismontage RFC 450 ETH-IB-modulen als hoofdbesturing toegepast. In elk van de twee voormontagestations leidt de Inline-besturing ILC 200 IB de data via het INTERBUS-systeem naar de decentrale periferie.

Vanuit milieu-oogpunt worden in de Poolse MAN-fabriek alle chassis op waterlakbasis gelakt. Om te zorgen dat het lakproces veilig verloopt, zijn zeer korte reactietijden in de besturing vereist. De RFC 450 ETH-IB-modulen regelen ook hier de druk, het omhoog en omlaag bewegen van het chassis en het transport ervan alsmede de dosering van de lak, waarbij de lagere systemen via INTERBUS zijn gekoppeld.

Uitgebreide diagnose

Met de geïntegreerde softwaretool Diag+ kunnen alle installatiebereiken in de Poolse MAN-fabriek worden gediagnosticeerd. Installatiegebruikers en onderhoudstechnici ontvangen niet alleen informatie over de locatie en de oorzaak van de storing, maar ook aanwijzingen voor het verhelpen ervan. Naast verhoging van de productiviteit door het minimaliseren van stilstandtijden dient dient dit ook om aan de hoge kwaliteitsstandaards van MAN te voldoen.

Conclusie

MAN kiest voor automatiseringssystemen van Phoenix Contact  

MAN kiest voor automatiseringssystemen van Phoenix Contact

Omdat het automatiseringssysteem van Phoenix Contact is gebaseerd op het concept van "IT-powered Automation", kozen de verantwoordelijke medewerkers bij de MAN Nutzfahrzeuge-Gruppe unaniem voor deze oplossing.

"Behalve een hoge productiviteit hechten wij grote waarde aan een snelle ramping en mogelijkheden voor een flexibele uitbreiding van de installaties", zegt Peter Gutjahr, die verantwoordelijk is voor de engineering en het onderhoud van de MAN-bedrijfswagens. "Dit kan alleen worden bereikt door een eenvoudige integratie van de installatiedelen en componenten in het productienetwerk alsmede een transparante en snelle dataoverdracht op alle bedrijfsniveaus en -standplaatsen."

"Het automatiseringssysteem van Phoenix Contact beschikt over alle noodzakelijke, internationaal gestandaardiseerde interfaces zoals INTERBUS, Ethernet TCP/IP, Bluetooth of OPC", vult zijn vervanger Alexander Röhrl aan. "In combinatie met de eenvoudige handling en de hoge prestaties van de hard- en software, maakte dit zowel besparingen bij de engineering als een snelle inbedrijfstelling van de installaties mogelijk."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20