Naar alle persinformatie

Phoenix Contact, Eplan en Rittal sponsoren techniek onderwijs

30.08.2019

Edulab  

Edulab, een educatief laboratorium voor HBO- en TU-studenten

Actemium brengt techniek naar de jeugd in het EduLab

“Scholen kunnen niet zonder bedrijven en bedrijven kunnen niet zonder scholen”, vindt Hans van Wijk, operationeel manager van het EduLab. “Vanuit die gedachte stelde Actemium in 2001 samen met scholen in de regio het zogenaamde scholenplan op. Daarin omschreven we onze gezamenlijke missie om het technisch onderwijs naar een hoger plan te tillen en samen te zorgen voor meer instroom op technische opleidingen. Zo ontstond EduLab. Hier kunnen middelbare scholieren, maar ook mbo-ers en hbo- en TU-studenten kennis maken en werken met echte industriële installaties, precies zoals je ze in een fabriek kunt tegenkomen. Geen modellen dus”

State-of-the-art installaties

“Toen het idee voor het EduLab eenmaal geboren was, ging het hard. We legden onze plannen voor aan een aantal Actemium-opdrachtgevers en leveranciers met de vraag of ze mee wilden investeren. Vanderlande Industries had precies 5 minuten nodig om ja te zeggen tegen ons voorstel. Ze leverden een bagagetransportsysteem zoals je die veel op luchthavens ziet. Dat was onze eerste installatie en al snel volgden er meer. Alles wat hier nu staat is state-of-the-art. En steeds opnieuw kunnen we met deze installaties als basis nieuwe opdrachten bedenken waarmee stagiaires en afstudeerders aan de slag kunnen. Dat varieert van het schrijven van besturingssoftware tot en met het implementeren en in bedrijf stellen van een robotarm.”
Eplan voegt hier nu een state-of-the art CAE ontwerpsysteem aan toe. Phoenix Contact en Rittal voorzien het Edulab al vanaf de beginfase in hoge kwaliteit schakelkasten en diverse technologieën en componenten.

Medewerkers van de toekomst

“Actemium is een snelgroeiend netwerk van bedrijven die zich richten op het inrichten, ontwikkelen en verbeteren van processen in de industrie. We zijn onafgebroken op zoek naar leergierige, ambitieuze jonge mensen die hun kennis willen vergroten en willen leren door ervaringen. Dat kan in het EduLab. Jaarlijks ontvangen we hier ruim 700 leerlingen en studenten die we laten kennismaken met techniek. Enerzijds ontmoeten we zo mogelijke toekomstige collega’s. Anderzijds nemen we met het EduLab onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en tonen we onze oprechte betrokkenheid bij het technisch onderwijs. De samenleving schreeuwt om goed opgeleide vaklieden op mbo- en hbo-niveau en aan die zoektocht dragen wij graag ons steentje bij.”

Hoogwaardige technologieën en componenten

Hans van Wijk besluit: “Het succes van het EduLab is mede te danken aan tal van sponsors zoals Phoenix Contact, Eplan en Rittal. Daarnaast denken ze actief mee over nieuwe toepassingen en oplossingen, die interessant kunnen zijn voor ons lab en de leerlingen en studenten die hier werken en op bezoek komen.
Eplan heeft 5 licenties van de nieuwste Eplan Education versie beschikbaar gesteld, waarmee we de besturingstechnische ontwerpen van het EduLab in kaart kunnen brengen.  
Rittal stelt vaak geheel belangeloos hun kasten beschikbaar. En Phoenix Contact stelde al diverse technologieën en componenten, zoals onlangs een box-PC, ter beschikking. Door nauwe contacten te onderhouden met onze eigen opdrachtgevers en leveranciers en elkaar constant uit dagen, brengen we gezamenlijk techniek naar de jeugd.”

Actemium en Eplan brengen techniek naar de jeugd in het EduLab

Hoe kom je aan goed gekwalificeerd personeel in tijden dat jongeren steeds minder vaak kiezen voor een technische opleiding? Voor Actemium in Veghel vormde die vraag ruim 12 jaar geleden het startpunt voor de ontwikkeling van het EduLab. Een educatief laboratorium in eigen huis, waar middelbare scholieren en mbo-, hbo- en TU-studenten met geavanceerde technische installaties aan de slag kunnen. Jaarlijks ontvangt het EduLab ruim 700 leerlingen en studenten, die op een uitdagende manier kennismaken met techniek. Daarnaast biedt het bedrijf stage- en afstudeerplekken die niet zelden resulteren in een dienstverband. Het succes van het EduLab is mede te danken aan tal van sponsors zoals Phoenix Contact, Eplan en Rittal. Daarnaast denken ze actief mee over nieuwe toepassingen en oplossingen, die interessant kunnen zijn voor ons lab en de leerlingen en studenten die hier werken en op bezoek komen.
Eplan heeft 5 licenties van de nieuwste Eplan Education versie beschikbaar gesteld, waarmee we de besturingstechnische ontwerpen van het EduLab in kaart kunnen brengen.  Rittal stelt vaak geheel belangeloos hun kasten beschikbaar. En Phoenix Contact stelde al diverse technologieën en componenten ter beschikking. 

Door nauwe contacten te onderhouden met opdrachtgevers zoals Actemium brengen we gezamenlijk techniek naar de jeugd.”


PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20