Terug naar het overzicht

Hogeschool Windesheim treedt toe tot EduNet

Phoenix Contact verwelkomt de opleiding Elektrotechniek van Hogeschool Windesheim als nieuw lid van EduNet. Edunet is een internationaal kennisnetwerk op het gebied van industriële automatisering. Vier andere Nederlandse onderwijsinstellingen gingen Hogeschool Windesheim uit Zwolle al voor.

Kennisnetwerk groeit gestaag

Phoenix Contact richtte EduNet in 2007 op. Het netwerk bevordert de samenwerking en uitwisseling van automatiseringskennis tussen het hoger onderwijs en de industrie. Studenten van de deelnemende onderwijsinstellingen kunnen hierdoor gebruik maken van de meest moderne automatiseringstechnieken. Phoenix Contact stelt voor de automatiseringslabs producten en kennis beschikbaar.

Inhoudelijke documenten en andere lesmaterialen worden uitgewisseld via het EduNet Learning Management System (ELMS). Ook is er ieder jaar een internationale ‘EduNet Conference’. Dit jaar vond de European EduNet Conference plaats bij Zuyd Hogeschool in Heerlen, één van de deelnemers aan EduNet. De andere Nederlandse deelnemers zijn de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, Fontys Venlo en Fontys Hogescholen Eindhoven. En met ingang van november 2018 dus ook Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Europese samenwerking

“Voor ons is de samenwerking met andere onderwijsinstellingen in Europa erg belangrijk”, zegt Jan Kampen, docent Elektrotechniek aan Hogeschool Windesheim. “Wij leiden onze studenten op voor een breed werkveld. Voor hen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en toegang te hebben tot de vakkennis die op Europees niveau beschikbaar is. EduNet maakt het makkelijker om het contact met Europese onderwijsinstellingen te bewerkstelligen. Phoenix Contact faciliteert hiermee het onderwijs.”

“Met EduNet versterken we niet alleen de band tussen onderwijsinstellingen onderling, maar ook tussen het onderwijs en het bedrijfsleven”, aldus Jaap Dijsselhof, Education Engineer voor Phoenix Contact. “We zien het als onze  maatschappelijke plicht om via kennisoverdracht een bijdrage te leveren aan het onderwijs. Via EduNet hebben we bovendien  toegang tot de collega’s en klanten van de toekomst, en laten we studenten kennismaken met de nieuwste technologie.”

Uitreiking EduNet-plaquette aan Jan Kampen en Sietse Dijkstra

Uitreiking EduNet-plaquette. V.l.n.r. Jan Kampen (Docent Elektrotechniek bij Windesheim) , Johan Peters Geessink (Marketing Manager bij Phoenix Contact) en Sietse Dijkstra (Manager Engineering & Design bij Windesheim)

PLCnext

Hogeschool Windesheim was al langere tijd betrokken bij EduNet. Zo was een delegatie aanwezig tijdens de Europese conferentie in Heerlen. De deelname aan EduNet werd op 19 november van dit jaar officieel bekrachtigd. Jan Kampen ontving de EduNet-plaquette uit handen van Johan Peters Geessink, Marketing Manager bij Phoenix Contact. Ook stelde Phoenix Contact vijf PLCnext Technology controllers  beschikbaar aan de opleiding Elektrotechniek van Hogeschool Windesheim. “De toekomst vraagt om vakkundige en creatieve engineers die buiten gebaande paden durven te treden”, zegt Peters Geessink. “De samenwerking tussen Hogeschool Windesheim en EduNet biedt volop kansen voor de engineers van morgen. Een hoog opleidingsniveau van afstuderende engineers is van levensbelang voor elke onderneming in de industriële automatisering.”

“We gaan PLCnext Controllers inzetten binnen vakken op het gebied van besturingstechniek en industriële automatisering”, aldus Kampen. “Op die manier kunnen onze studenten ervaring opdoen met een besturing die helemaal van deze tijd is. Dit platform ondersteunt een scala aan programmeertalen en is Open Source Software. Dat biedt mogelijkheden die andere PLC-fabrikanten nog niet bieden. De toepassing van state-of-the-art-technologie is belangrijk voor een opleiding. Daarnaast gaan we starten met een deeltijd Ad opleiding en zijn we bezig met het opzetten van een onderzoeksgroep op het gebied van Industriële Automatisering. Ook daarin willen we dit platform gebruiken.”

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20