Bekabelingsoplossingen voor de treinbesturing

Bekabelingsoplossingen voor de treinbesturing

Veilig en storingvrij netwerk

Met Ethernet-netwerkscheidingsmodulen en omspoten connectoren voor storingvrije besturingssystemen.

Uw voordelen: omspoten connectoren

  • snelle installatie met SPEEDCON M12
  • connectoren en kabels geschikt voor spoorwegtoepassingen dankzij materiaalkeuze volgens EN 45545-2
  • veilig vergrendeld dankzij speciale trillingsdemper
  • bestand tegen temperatuursinvloeden en temperatuurschokken – getest op breed temperatuurbereik


Uw voordelen: FL ISOLATOR M12

  • betrouwbare beveiliging van de netwerkcomponenten door galvanische scheiding bij potentiaalverschillen tot 4 kV
  • trillingsbestendige M12-aansluittechnologie met SPEEDCON-snelvergrendeling
  • toegelaten voor spoorwegtoepassingen (rollend materieel) overeenkomstig EN 50155 en EN 50121

Toepassing

Treinbesturingssysteem  

Treinbesturingssysteem

Het treinbesturingssysteem is vaak hiërarchisch opgebouwd. Het bestaat uit meerdere besturingsniveaus met verschillende functies en eisen.

Treinbus
Het hoogste besturingsniveau, de zogenaamde treinbus, omspant de complete trein en maakt een doorlopende datacommunicatie door alle treindelen mogelijk. Omdat de overdrachtssnelheden hier gematigd zijn, wordt de communicatie via Ethernet categorie 5 gerealiseerd. Het centrale besturingsniveau is veiligheids- en toelatingsrelevant en de beschikbaarheid moet langdurig gewaarborgd zijn. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de bekabeling en andere infrastructuurcomponenten.

Voertuigbus
Het tweede niveau, de voertuigbus, is op de treinbus aangesloten en vormt het besturingsniveau. Op dit niveau vindt de besturing van de treinfunctie plaats alsmede de veiligheidsrelevante bewaking van bijvoorbeeld remmen, deuren of klimatisering. De eisen die aan dit niveau worden gesteld wat betreft veiligheid, toelating en beschikbaarheid zijn gelijkwaardig met de treinbus. Technisch wordt dit vaak gerealiseerd op basis van PROFINET categorie 5.

Optionele systemen
Er zijn ook nog systemen in de trein die niet veiligheids- of toelatingsrelevant zijn. De aansluiting daarvan gebeurt via gateways in het voertuig. Daartoe behoren gesproken communicatie en informatie (boordradio of snelheid), bewaking (camera's) en media on board (internet). Hier staan de beschikbaarheid en de vraag naar hogere datasnelheden voorop – ze zijn niet veiligheids- en toelatingsrelevant. Daarom wordt hiervoor vaak 10 Gigabit-Ethernet categorie 6A toegepast.

De oplossing

M12 RAIL-serie  

Omspoten connectoren uit de M12 RAIL-serie

 

Omspoten connectoren uit de M12 RAIL-serie van Phoenix Contact bieden voor alle besturingsniveaus in de trein een betrouwbaar bekabelingssysteem, bijvoorbeeld

  • sensor-/actor-bekabeling in A-polarisatie
  • Ethernet-/ PROFINET-bekabeling in 4-polig D-gepolariseerde uitvoering
  • X-gepolariseerde M12 voor hoge overdrachtssnelheden (10 GB/s).

Daarbij is speciaal gelet op de geschiktheid van de toegepaste kunststofmaterialen en kabels met betrekking tot de brandbaarheid. Deze materialen voldoen aan de eisen van EN 45545-2 en kunnen zodoende probleemloos in treinen worden toegepast.

Als partner van de spoorwegindustrie levert Phoenix Contact omspoten M12-kabels die volledig elektrisch getest zijn. Een bewerkelijk en kostenintensief opsporen van fouten in het railvoertuig, zoals gebruikelijk bij handmatige confectie, komt te vervallen.

FL ISOLATOR  

De FL ISOLATOR verhoogt de stoorvastheid van het interne netwerk

De FL ISOLATOR vormt een galvanische scheiding binnen de via koper verlopende Ethernet-dataleiding. Met de hoogwaardige scheiding tot 4 kV wordt de stoorvastheid onder industriële omstandigheden aanzienlijk verhoogd.

Netwerkcomponenten en dure apparatuur worden tegen potentiaalverschillen beveiligd. De mogelijke overdrachtssnelheden bedragen 10/100 Mbit/s. Het passieve moduul is zonder voeding direct inzetbaar. Daartoe wordt de FL ISOLATOR direct voor de te beveiligen deelnemer of direct voor en achter de wagenkoppelingen in het netwerk geïntegreerd. Dit verhindert een vereffening van verschillende potentialen tussen de afzonderlijke treincompartimenten via de Ethernet-kabel.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20