MyOmega Systems: universeel behuizingconcept voor de IoT-gateway

Overzicht

Universele elektronicabehuizing in de logistiek: tot en met 1500 vulniveaus gaan via de IoT-gateway naar de cloud  

Tot en met 1500 vulniveaus gaan via de IoT-gateway naar de cloud

  • Het technologiebedrijf MyOmega Systems GmbH uit Nürnberg brengt het Internet der dingen (IoT) naar de logistiek en naar de wijngaard.
  • Voor IoT-toepassingen diende een gateway te worden ontwikkeld die op een universeel en flexibel behuizingconcept is gebaseerd.
  • Als behuizingen voor de gateway, "d3" geheten, werd de universele elektronicabehuizingen UCS van Phoenix Contact gekozen.
  • De hoge flexibiliteit van de gateway aan de functionele zijde is gebaseerd op het aanpassingsvermogen van de UCS-behuizingserie.

Klantprofiel

Bernd Möller, oprichter en CEO van MyOmega Systems GmbH  

Bernd Möller, oprichter en CEO van MyOmega Systems GmbH

Bewaking en besturing van machines, productie en logistiek – dat is de kerntaak van het "IoT-ecosysteem“ in het kader van de IoT-strategie van MyOmega Systems GmbH. "Gebaseerd op een gefundeerde platformervaring hebben wij ons IoT-ecosysteem MYNXG ontwikkeld“, legt Bernd Möller, directeur van MyOmega uit.

Toepassing

Registratie van het vulniveau via de camerasensor  

Logistiek 4.0: registratie van het vulniveau via de camerasensor "TracoBin"

Een applicatie die de sterke punten van het IoT-platform MYNXG laat zien, is te vinden bij de logistiek van C-componenten, artikelen met de laagste waarde en de hoogste aanschafkosten. Bij het beheer van C-componenten gaat het om de optimalisatie van de aanschafprocessen. Het meest kritische moment in de logistieke keten is altijd het besef dat een component opnieuw moet worden besteld.

Vaak is het gebruik van de in de genormeerde grijpvoorraad (KLT) gelegen en als C-onderdelen genoemde componenten problematisch. Zogenoemde Kanban-systemen met een methode voor de productieprocesbesturing die is gericht op het daadwerkelijk verbruik van materialen op de aanvoer- en verbruiksplaats, bieden daarvoor een oplossing. "In onze logistieke toepassing die u hier ziet, registreert de camerasensor de vulniveaus in de grijpvoorraad en geeft de relevante gegevens door aan de gateway d3", licht Möller toe. "Dit geautomatiseerde proces kan de magazijnvoorraad duidelijk verminderen."

De oplossing

Modulaire behuizing UCS  

De modulaire behuizing UCS vereenvoudigt de productie van de gateway d3

Bij de selectie van de behuizing koos MyOmega voor het Universal Case-systeem UCS van Phoenix Contact. "Aangezien onze hardware in de industriële omgeving robuust en betrouwbaar moet zijn gedimensioneerd, komt de behuizingfamilie UCS ons in grote mate tegemoet“, motiveert Möller zijn keuze. "Bovendien hechten wij veel waarde aan de modulaire opbouw van de behuizingcomponenten."

De UCS-behuizing is geconstrueerd uit twee identieke, halve schalen, uitneembare zijwanden, alsmede in kleur omrande hoekinlegstukken. Deze zorgen ook voor de bevestiging van het moederbord. "Met de vele interfaces kunnen wij onze gateway eenvoudig aan de vereisten van de gebruiker aanpassen", aldus Möller. "Hier biedt het behuizingsysteem UCS ondersteuning, doordat alleen de betreffende zijwanden aan de vereisten moeten worden aangepast; en dat bij alle vier zijwanden."

De in verschillende kleuren verkrijgbare hoekinlegstukken maken een snelle individualisering tegen geoptimaliseerde kosten mogelijk. Met de beide basiskleuren van de halve schalen en de zijwanden, alsmede de individuele componenten uit het modulaire systeem kunnen zeer uiteenlopende designconcepten worden geïmplementeerd. En door middel van verschillend toebehoren kan de d3-gateway, telkens afhankelijk van de vereiste, op de montagerail in de schakelkast, aan de wand of op de tafel worden aangebracht.

Visualisatie van de overgedragen data op het MYNXG-platform  

Visualisatie van de overgedragen data op het MYNXG-platform

De in de KLT geïntegreerde, intelligente cameramodule, het TracoBin-systeem, verzendt zijn data bij 868 MHz via de capillaire ISM-band naar de gateway d3, waar deze worden verwerkt en geanalyseerd, alsmede als relevante gegevens naar de cloud worden overgedragen. Als u uitgaat van max. 1500 sensoren die om de zes uur een beeld overdragen, is het snel duidelijk welk enorm datavolume hier moet worden behandeld. Als dit tot een voor de verdere verwerking duidelijk verminderde mate wordt beperkt en via de gateway naar de cloud wordt overgedragen, kunnen vrijwel alle bewerkingen zonder latentie worden gerealiseerd. Deze kunnen dan op het MYNXG-platform worden gevisualiseerd en op de monitor worden weergegeven.

Conclusie

De gateway d3 die voortborduurt op een behuizing van de serie Universal Case System (UCS), is met het MYNXG-platform, dat zich optimaal aanpast aan de aanwezige infrastructuren, de centrale moduul voor de digitalisering van industriële processen. De behuizingfamilie UCS biedt ook een solide basis voor toekomstige uitbreidingsniveaus van de gateway. Möller: "De hoge flexibiliteit van onze gateway aan de functionele zijde wordt geflankeerd door het aanpassingsvermogen van de UCS-behuizingserie.“ Het IoT-platform van MyOmega kon ook de "Ondernemende middenstand" overtuigen. De innovatieprijs IT in de categorie Industrie & Logistiek werd in 2018 uitgeloofd aan MyOmega Systems GmbH.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20