Laadtypen en laadmodi

Ervaar op welke manieren de accu van een elektrisch voertuig kan worden geladen. AC-laden, DC-laden of verwisselen van de accu's – wat zijn de verschillen? In de normen IEC 61851 en IEC 62196 worden de laadprocessen gedetailleerd omschreven.

Er worden in totaal 4 laadmodi gedefinieerd. Volgens IEC 61851 zijn er verschillende manieren om de accu van een elektrovoertuig te laden. Voor de laadmode wordt onderscheid gemaakt tussen in totaal drie manieren van AC-laden en laadmode 4 voor het laden met gelijkstroom (DC).

AC-laden

AC-voertuiglaadconnectoren  

AC-voertuiglaadconnector

Bij het wisselstroom-laden bevindt de AC/DC-converter zich in het voertuig. Deze zet de wisselstroom om in gelijkstroom, die nodig is voor het laden van de accu.

Met onze AC-voertuiglaadconnectoren wordt het AC-laden in laadmode 2 en 3 uitgevoerd en een laadvermogen van maximaal 43 kW mogelijk gemaakt.

DC-laden

Laadconnectoren met Combined Charging System  

Laadconnectoren met Combined Charging System

Laden met gelijkstroom biedt de mogelijkheid om binnen een korte tijd een hoog vermogen over te dragen. In vergelijking met het AC-laden zijn de contacten en kabeldoorsneden groter gedimensioneerd, waardoor tot 200 A en 850 V DC kan worden overgedragen. Dit wordt ook wel snelladen genoemd.

Voor het DC-laden wordt door de toonaangevende automobielfabrikanten het Combined Charging System – afgekort CCS – aangeraden, dat in IEC 62196-3 normatief is vastgelegd. Voor de Amerikaanse markt regelt de norm J1772 het CCS-laden volgens type 1. Voor China wordt voor het DC-laden de standaard volgens GB/T 20234.3 met tot 250 A en 750 V DC aangehouden.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Service

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten