Terug naar het overzicht

Studie ‘Engineer Smart Industry’ op basis van PLCnext Technology

Het Technova college, onderdeel van Regionaal Opleidingscentrum ROCA12 in Ede, heeft een opleiding Mechatronica waar 300 studenten in vier jaar worden opgeleid voor een loopbaan in de industrie. Met de afstudeerrichting “Engineer Smart Industry” wil Technova een leeromgeving bieden die past bij moderne ontwikkelingen. Daarom investeert het fors in nieuwe technologieën, waaronder 20 PLCnext Technology systemen.

Docent Johan Crielaard legt uit waarom gekozen is voor de PLCnext Technology: “Het is een state-of-the-art PLC. We kunnen het gebruiken in de onderbouw en bovenbouw, er is makkelijk mee te werken, en het is inzetbaar voor toepassingen in de mechatronica, industriële automatisering, IoT en cloud.

In de onderbouw beginnen we met programmeren in CodeSys; in de bovenbouw leren studenten programmeren in C en NodeRED. Dat is belangrijk om abstract te leren denken.

Met de PLCnext Technology is het ‘aansluiten & draaien maar’. De studenten krijgen de PLC en alle andere apparatuur ter beschikking. Ze moeten in teamverband een zelf te bedenken rijdende applicatie maken. Een resultaat hiervan is de R2D2 robot (zie afbeelding). Via een access point type EPA (ook van Phoenix Contact) kan alles via WiFi op afstand met een smartphone bediend worden.

Studenten krijgen van ons veel keuzevrijheid om zich te verdiepen in bepaalde technologieën. Als leraar heb ik soms niet op alle vragen antwoorden, maar dat zoek ik dan uit. Dat is het leuke van werken met nieuwe technologieën!

De ondersteuning vanuit Phoenix Contact is erg belangrijk. Op onze vragen wordt altijd snel gereageerd en hun vestigingsplaats Zevenaar is dichtbij. Daarnaast investeert Phoenix veel in kennnisoverdracht zoals  bijvoorbeeld gastlessen speciaal voor studenten.

We hebben nu één semester gedraaid met de PLCnext Technology, en hebben nog veel plannen. Eerst staat nieuwe functionaliteit op het programma: een koppeling via NodeRED naar Ubidots (een cloud-platform). Op deze manier leiden we de studenten op voor de nieuwe technologieën die ze in de praktijk meteen zullen tegenkomen”.


Terug naar het overzicht

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20