Kapcsolószekrény-gyártás az italgyártás számára: 1-es sorozatnagyság esetén is gazdaságos

Áttekintés

A Krones a ClipX koncepció híve

A Krones a ClipX koncepció híve

  • A Krones AG a töltő- és csomagológépek világszerte tevékeny gyártójaként nem csak megoldásait, hanem gyártási folyamatait is állandóan optimalizálja.
  • A Phoenix Contact koncepciója hozzájárul, hogy az állandóan növekvő számú kapcsolószekrények gyártása gyorsan, hibamentesen és gazdaságosan történhessen.

Alkalmazás

Berendezésfejlesztés Industrie 4.0 szempontok szerint  

A Krones innovatív berendezéseket fejleszt

A Krones konszern folyamat-, töltés- és csomagolástechnikai területre tervez, fejleszt és gyárt gépeket és komplett berendezéseket. Eddig a gyártósor számára szükséges teljesen konfekcionált kapocssorok összeállítása több munkalépésben, manuálisan történt.

A mindenkori kalapsín leszabása után fel kellett pattintani a sorkapcsokat. Ezután következett a jelölőanyagok, valamint csatlakozók, áthidalók és egyéb tartozékok konfekcionálása és szerelése.

Megoldás

eCl@ss és AutomationML  

Az eCl@ss és AutomationML egységes szabványok

A Phoenix Contact koncepciójában szereplő berendezés esetében a cég tulajdonában levő gépgyártó részleg által kidolgozott Clipx-Cutter és Clipx-Loader technológiákról van szó.

Az egy tárolóban levő kalapsínek darabolása egyedileg és felhasználásra optimalizált módon történik a szükséges hosszra. A maradék darabok egy kiegészítő berendezés segítségével, manuálisan helyezhetők be a berendezésbe. A következő lépésben történik a kalapsínek maximum 50 különböző kapocstípussal való teljesen automatikus, variálható beültetése egy szellemes tárolási technika alapján. Egy szabadalmaztatott logisztikai megoldás révén a dolgozó a tárolókat a „főidővel” párhuzamosan fel tudja tölteni, illetve szükség esetén kompletten ki tudja cserélni. A kezelőszemélyzetre összpontosított szerelőasszisztens további kapocstípusok utasításvezérelt integrálását teszi lehetővé a berendezés programozásának vagy ráfordításigényes kezelésének szükségessége nélkül.

A gyártó műszaki tervezési és feladatkezelési területeiről érkező automatizált feladatokat a berendezés a Clipx-Control irányító rendszer segítségével közbenső lépések nélkül hajtja végre, miközben a dolgozót folyamatosan tájékoztatja a berendezés állapotáról. A berendezés megvizsgálja továbbá, hogy a mindenkori feladat végrehajtható-e, vagy műszaki tervezési hibák állnak fenn, és visszaküldi a feladatot javításra.

Ebben az összefüggésben nagy jelentőséggel bír az adatok egységessége az alkalmazott E-CAD szoftver és a gyártásvezérlés között. Itt került be az Industrie 4.0 jövőprojekt központi gondolata a megoldásba: a termékek egyes sorozatnagyságban történő előállítása a sorozatgyártás darabköltségén.

Összegzés

A Krones és a Phoenix Contact már a kapcsolószekrény-gyártás további részfolyamatinak koncepcióival foglalkoznak, amelyekből más kapcsolóberendezés-gyártók is profitálhatnak.

Szó van például a termékadatok eCl@ss osztályozó szabvány alapján történő egységesítéséről. Ha az azonos termékleírásokat a későbbiekben egy egységes leíró nyelvben – például AutomationML – használják, akkor egy különböző berendezéseket és szerszámokat tartalmazó heterogén rendszerkörnyezetben is a megfelelő időben és helyen rendelkezésre bocsáthatók a szükséges információk.

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160