Megoldások villámáram-méréshez

Áttekintés

Partmenti szélenergiás berendezés zivatar közben  

A villámcsapások okozta károk költségesek.

  • A szélerőművek gyakran vannak kitéve a villámcsapások hatásának. Eddig nehézségekbe ütközött a villámcsapások és azok erősségének igazolása.
  • A Phoenix Contact komplett LM-S megoldásával a szélerőművek rotorlapátjait érő villámcsapások pontosan mérhetők és elemezhetők.
  • A folyamatos távfelügyelet és a mérési adatoknak a szélerőművek üzemi paramétereivel való összevetése révén megalapozottabbak a megelőző karbantartási műveleteket érintő döntések.

Alkalmazás

A szélerőműveket érő villámcsapások újra és újra rongálják a rotorlapátokat, és meghibásodásokat okoznak az elektronikában. A villámcsapások azonban többnyire nem ismerhetők fel, illetve nem rögzíthetők közvetlenül.

Ezért a levezetőket elővigyázatosságból rendszeresen kicserélik, mivel csak korlátozott számú villámcsapás levezetésére képesek. Ez idő- és költségigényes intézkedés. Segítséget jelenthet egy, a villámáramok fontos jellemzőit rögzítő villámárammérő rendszer alkalmazása. A szolgáltatott információk alapján dönteni lehet az ellenőrzési vagy karbantartási műveletek szükségességéről. Ezenkívül a biztosítótársaságok egyre inkább megkövetelik annak igazolását, hogy valóban villámcsapás érte a szóban forgó szélerőművet.

Megoldás

LM-S alkalmazás egy szélerőműben ‒ a működési elv vázlata  

Az LM-S alkalmazása egy szélerőműben

A Phoenix Contact LM-S Lightning Monitoring System felismeri és elemzi a villámok lökőáramainak összes fontos paraméterét. Ezekből vissza lehet következtetni a berendezést ért tényleges terhelésre.

A mérőrendszer érzékelőit a levezetőkre kell felszerelni. Villámcsapáskor a lökőáram miatt a vezető körül mágneses tér keletkezik, amelyet az érzékelők érzékelnek. A rendszer optikai kábelen elküldi a mérési eredményeket a kiértékelő egységhez. A kiértékelő egység a kapott adatok alapján meghatározza a maximális villámáramot, a villámáram meredekségét, a töltést és a fajlagos energiát.

Az LM-S önállóan modemen keresztül vagy a beépített Ethernet interfészen keresztül hálózatokba integrálható. A meglevő irányító rendszerbe való integrálás az IP címek meghívásával egyszerűen megoldható. Az LM-S a berendezés üzemeltetőjét riasztó SMS formájában közvetlenül tájékoztatni tudja a villámcsapásról. A személyzet webböngészőn keresztül részletes információkat jeleníthet meg a villámcsapásra vonatkozóan. Így az üzemeltető időben felismeri a levezetők állapotát, és tervezni tudja, illetve végre tudja hajtani a karbantartást. Ezáltal elérhető a cél, a berendezés stabil üzemben tartása.

LM-S kapcsolószekrény  

Komplett megoldás a szélerőművek villámmérésére

Egyszerű integráció

A komplett megoldás lehetővé teszi, hogy a rendszert nagyobb beruházás nélkül be lehessen illeszteni a meglévő rendszerekbe. Az integrált tápellátásnak és a kommunikáció túlfeszültség-védelmének köszönhetően az integrálás jelentősen egyszerűsödik. Az érzékelők vezetékei 10 m és 100 m közötti hosszban rendelhetők. Mindössze fel kell szerelni a csatlakozódobozokat, és az előkészített bevezetőkön átdugva csatlakoztatni kell a vezetékeket a készülékhez. Célszerszámra nincs szükség.

Előnyei

  • Kifejező diagnosztika a részletes adatok valós idejű méréssel történő azonnali kinyerése révén
  • Segítség a karbantartási döntések megalapozásában a távfelügyeletnek köszönhetően
  • Egyszerű adatlehívás és konfigurálás a beépített webszerver révén
  • Bekapcsolás szabványos hálózatokba RJ45 interfésszel

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160

Szolgáltatás


Rotorlapát-felügyeleti rendszer

Komplett rendszer a rotorlapátok teljes körű felügyeletéhez

További információk

Referrer: