Kábelezési megoldások vonatvezérléshez

Kábelezési megoldások vonatvezérléshez

Biztonságos és zavarmentes hálózat

Ethernetes hálózati leválasztók és kiöntött dugaszolható csatlakozók a zavarmentes vezérlőrendszerekhez

Az öntött dugaszolható csatlakozó előnyei

  • gyorsan szerelhető a SPEEDCON M12-vel
  • vonatokhoz alkalmas csatlakozók és vezetékek az EN 45545-2 szerinti anyagválasztással
  • a speciális rezgéscsillapítónak köszönhetően a reteszelés biztonságos
  • ellenáll a hőmérsékleti hatásoknak és a hősokknak – bővített hőmérséklet-tartományban is teszteltük

Az FL ISOLATOR M12 előnyei

  • a hálózati komponensek megbízható védelme galvanikus leválasztással, 4 kV potenciálkülönbségig
  • rázásálló M12-es csatlakozástechnika SPEEDCON gyorsreteszeléssel
  • vasúti alkalmazásra (gördülőállományhoz) engedélyezett az EN 50155 és EN 50121 szabványok szerint

Alkalmazás

Vonatvezérlő rendszer  

Vonatvezérlő rendszer

A vonatvezérlő rendszer általában hierarchikus felépítésű. Több vezérlési szintből áll, amelyek funkciói és követelményei eltérőek.

Vonatbusz
A legfelső vezérlési szint, az úgynevezett vonatbusz (WTB) a teljes vonatot átfogja, és folyamatos adatkommunikációt tesz lehetővé a vonat minden része között. Mivel itt szerényebb adatátviteli sebességről van szó, a kommunikáció 5-ös kategóriájú Etherneten folyik. Ez a vezérlési szint biztonsági és engedélyezési szempontból lényeges, a rendelkezésre állását folyamatosan biztosítani kell. Ezért a kábelezésre és más infrastrukturális komponensekre is szigorú követelmények vonatkoznak.

Járműbusz
A második szint, a járműbusz a vonatbuszra csatlakozik, és a vezérlési szintet valósítja meg. Ezen a szinten történik a vonatfunkció vezérlése, valamint pl. a fékek, ajtók vagy klímaberendezés biztonsági felügyelete. Ezen a szinten a biztonsági, engedélyezési és rendelkezésre állási követelmények a vonatbuszéval azonosak. Általában ezért 5-ös kategóriájú PROFINET-et alkalmaznak.

Kiegészítő rendszerek
A vonat további rendszerei nem a biztonsággal vagy az engedélyezéssel kapcsolatosak. Ezek a járműben átjárókon keresztül csatlakoznak. Ide tartozik a beszéd és tájékoztatás (fedélzeti adó vagy sebesség), a felügyelet (kamerák), illetve a fedélzeti médiaszolgáltatás (Internet). A rendelkezésre állás és a követelmények itt a nagyobb adatátviteli sebesség miatt fontosak – nem a biztonsággal vagy az engedélyezéssel kapcsolatosak. Ezért általában a 6A kategóriájú 10 gigabites Ethernetet használják.

Megoldás

M12 RAIL sorozat  

Az M12 RAIL sorozat öntött dugaszolható csatlakozói

 

A Phoenix Contact M12 RAIL sorozatának kiöntött dugaszolható csatlakozói a vonat minden vezérlési szintjén megbízható kábelezési rendszer létrehozására alkalmasak, például:

  • szenzor/aktor kábelezés A kódolással
  • Ethernet/PROFINET kábelezés 4 pólusú, D kódolású kivitelben
  • X kódolású M12 nagy adatátviteli sebességek számára (10 GB/s).

Ezek esetében különösen ügyeltünk arra, hogy az alkalmazott műanyagok és vezetékek éghetőségi jellemzői megfelelők legyenek. Ezek az anyagok teljesítik az EN 45545-2 követelményeit, ezért gond nélkül alkalmazhatók vonatokban.

A vasúti járműipar partnereként a Phoenix Contact kiöntött M12 vezetékeket kínál, amelyek teljes elektromos vizsgálaton estek át. Ezért, a kézi gyártás esetén szokásos drága és körülményes hibakeresésre a vasúti járműveken nincs szükség.

FL ISOLATOR  

Az FL ISOLATOR növeli a belső hálózat zavarállóságát

Az FL ISOLATOR a rézhuzalos Ethernet-vezetéken belül galvanikus leválasztást biztosít. A jó minőségű, legfeljebb 4 kV-os leválasztással lényegesen nagyobb zavartűrés érhető el az ipari igénybevétel mellett.

Hálózati komponensek és drága készülékek védelme a potenciálkülönbségek ellen. A lehetséges átviteli sebesség 10/100 Mbit/s. A passzív készülék tápellátás nélkül, azonnal használható. Ehhez az FL ISOLATOR-t közvetlenül a védendő eszköz előtt, vagy közvetlenül a vagoncsatlakozások előtt vagy után kell a hálózatba illeszteni. Ez megakadályozza az egyes vonatrészek különböző potenciáljainak kiegyenlítődését az Ethernet-kábelen keresztül.

PHOENIX CONTACT Kft.

H-2040 Budaörs,
Gyár u. 2.
(+36)-23/501-160