Frankfurtin lentokenttä: maksimaalista turvallisuutta nousussa ja laskussa

Yleistä

Kiitotien valaistus Frankfurtin lentokentällä  

Redundanttinen ohjauskonsepti turvaa kitkattoman lentotoiminnan

  • Merkkivalojärjestelmien varma ohjaus ja valvonta ovat välttämättömiä lentokoneen turvallisen nousun ja laskun varmistamiseksi.
  • Fraport AG tilasi Cegelec Deutschland GmbH:lta redundanttisen ohjauskonseptin Frankfurtin lentokentällä käytettäväksi.
  • Tiedonsiirrossa käytetään luotettavaa PROFIBUS DP -väyläjärjestelmää ja etäkäyttöstandardia IEC 60870-5-104.

Asiakasprofiili

Frankfurtin lentokenttä sijoittui vuonna 2012 eurooppalaisessa vertailussa sijalle 2 rahtimäärässä ja sijalle 3 matkustajamäärissä. Muutaman kilometrin päässä lentokentästä, Frankfurt am Mainissa, sijaitsee Cegelec Deutschland GmbH:n päätoimipaikka. Yritys, jonka henkilöstömäärä on yli 1 400, on erikoistunut sähkö- ja automaatiotekniikkaan.

Sovellus

Redundanttinen konsepti  

Redundanttisen konseptin rakenne

Frankfurtin lentokentällä Cegelec toteutti konseptin, jossa kiitotien valaistusta ohjataan ETM-Siemensin tyypin PVSS II redundanttisella ohjausjärjestelmällä.

Ohjausjärjestelmä on ensimmäinen porras täysin redundanttisessa konseptissa, joka tukeutuu IEC 60870-5-104:n mukaiseen etäkäyttöprotokollaan.

Kiitotien valaistuksessa käytetään ennestään Siemensin, Indupermin ja Lucecbitin komponentteja.

Ratkaisu

Fraport AG on valinnut tiedonsiirtoon PROFIBUS DP -väyläjärjestelmän. Cegelec valitsi PROFIBUS-laitteiden liittämisessä ohjaimiin Phoenix Contactin PROFINET I/O-proxyt, tyyppi FL NP PND-4TX PB.

Proxy antaa Lucebit-komponenttien käyttöön luokan 1 masterin PROFIBUS DP -järjestelmässä. Samalla se toimii ylempitasoisessa ohjauksessa PROFINET I/O-laitteena. Lucebit--laitteiden erityispiirteenä on, että jokainen laite edustaa kahta PROFIBUS-laitetta. Tällä tavalla ne voidaan liittää kahden erilaisen PROFIBUS-masterin kautta kahteen PROFINET--kontrolleriin. Jokaisella kontrollerilla on näin oma alempitasoinen verkko, jossa käytetään samoja päätelaitteita.

Kytkentäkaapin redundanttinen konsepti  

Näkymä kytkentäkaappiin

Etäkäyttöratkaisu Resy+ yhdistää ohjauslaitteet ja ohjausjärjestelmän
Redundanttisen konseptin seuraava porras koostuu molemmista PROFINET-kontrollereista. Cegelec valitsi tähän tarkoitukseen tyypin RFC 470 PN 3TX huipputeho-ohjauksen Phoenix Contactilta.

Remote Field Controllerit vaihtavat alempitasoisten valaistuskomponenttien reaaliaikaisia tiloja jatkuvasti keskenään TCP/IP-yhteyden kautta. PLC liitetään ohjausjärjestelmään etäkäyttöratkaisun Resy+ kautta.

Cegelec käytti tässä Resy-104-kirjastoa, joka toteuttaa etäkäyttöprotokollan IEC 60870-5-104:n mukaisesti. Näin redundanttinen konsepti voidaan toteuttaa kaikilla tasoilla.

Kytkentäkaapit, joissa Lucebit-säätimet  

Kytkentäkaapit, joissa Lucebit-säätimet

Prosessinohjaus vikatapauksessa redundanttisen ohjaimen kautta
Redundanttisen konseptin tavoitteena on maksimaalinen vikaturvallisuus. Mikäli säätimen yhteys kontrolleriin katkeaa, se voi kommunikoida ohjausjärjestelmän kanssa toisen proxyn ja toisen kontrollerin kautta.

Tämä edellyttää jatkuvaa laitteiden yhteysvalvontaa molempien RFC 470 PN 3TX -ohjainten kautta, joka suoritetaan osalla I/O-tietoja.

Jotta luotettava yhteysvalvonta ohjausjärjestelmän ja PROFIBUS-laitteiden välillä voidaan varmistaa, laitteet vaihtavat jatkuvasti tietoja ylempitasoisten PROFINET-kontrollereiden kanssa. Verkon kaikkien laitteiden tilat siirretään jokaisesta kontrollerista toiseen kontrolleriin. Yksi laitteista toimii masterina, toinen slavena. Jos master havaitsee yhteysvirheen, joka ei ole slavessa, prosessinohjaus siirtyy toiseen kontrolleriin.

Hätävirta-aggregaatti  

Hätävirta-aggregaatti

Hätävirta-aggregaatti jatkuvaan virransyöttöön
Valaistuskomponentit jakautuvat neljään pääryhmään, jotka puolestaan erilaisiin segmentteihin. Käytössä on Lucebit-säätimiä lampunohjauksella ja ilman sitä, Lucebit-salamajärjestemä ja varaverkkojärjestelmä.

Neljän pääryhmän erityisominaisuus on varaverkkojärjestelmässä. Tähän kuuluu hätävirta-aggregaatti, jota ohjaa yksi itsenäinen PLC. Kun syöttöjännite katkeaa, hätävirta-aggregaatti alkaa toimia. Cegelec on tässä valinnut ILC 350 PN -ohjauksen Phoenix Contactilta.

Johtopäätös

Frankfurtin lentokentällä on tällä hetkellä yksi kiitotie nousua ja yksi laskua varten sekä kaksi kiitotietä, joita voidaan käyttää nousuun ja laskuun. Jokainen yhteensä kuudesta merkkivalojärjestelmästä on toteutettu Cegelecin täysin redundanttisen ratkaisun sekä Phoenix Contactin erilaisten komponenttien pohjalta. Harkittu ratkaisu yhdistettynä luotettaviin laitteisiin tukee jatkuvasti kitkattoman lentotoiminnan toteutumista Frankfurtin lentokentällä.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje