Elinkaaren hallinta tuo investointivarmuutta valmistajille ja käyttäjille

Yleistä

Teollisuuden esineiden Internet (Internet of Things)  

Monet esineet muuttuvat nopeassa tahdissa elinkaarensa aikana

  • Työkalut, kuten PLM (tuotteen elinkaaren hallinta, Product Lifecycle Management) tai ERP (toiminnanohjausjärjestelmä, Enterprise Resource Planning), tukevat migraatiota, kompleksisuutta sekä mukautuvuutta ja turvaavat näin liiketoimintamallin joustavissa järjestelmissä.
  • Niiden käyttö ei riitä Industrie 4.0:lle, koska digitaalinen elinkaari suunnittelussa sekä valmistetun tuotteen fyysinen elinikä on kuvattava.

Sovellus

Fyysisesti käytettävän tuotteen (instanssi) elinikä  

Fyysisesti käytettävän tuotteen (instanssi) elinikä

Soveltuvien mekanismien avulla digitaalinen elinkaari (tyyppi) suunnittelussa sekä valmistetun tuotteen fyysinen elinikä (instanssi) valmistuksen ja käytön aikana mahdollistavat tuotantojärjestelmän kuvauksen ja käsittelyn laitteistoissa ja ohjelmistoissa sekä prosesseissa, arvoketjuissa ja liiketoimintamalleissa.

Tyypillä merkitään instanssiin osoitettava komponentti, jolla on yksiselitteisesti määritetyt ominaisuudet, esim. kehitetty tuote digitaalisessa muodossa. Instanssi on konkreettinen, tietyn tyypin yksiselitteisesti tunnistettava komponentti: valmistettu laite. Elinikä alkaa tuotteen valmistuksen päättymisestä ja loppuu tuotteen hävittämiseen. Koska näitä tietoja voidaan analysoida digitaalisesti, voidaan hallita järjestelmiä, jotka koostuvat dynaamisesti muuttuvista alijärjestelmistä ja jotka toimivat yhdessä muiden järjestelmien kanssa.

Ratkaisu

Digitaalisen tuotteen valmistajasta riippumaton käyttö  

Digitaalisen tuotteen valmistajasta riippumaton käyttö

Esimerkki selventää aihepiiriä. Integroiduilla antureilla varustetun venttiilin valmistaja käyttää muiden valmistajien rakenneosia, menetelmiä ja tuotantovaiheita yhdistäen ne omaan arvoketjuun suunnittelussa ja tuotannossa. Lisäksi prosessiin vaikuttavat standardit ja asiakaskohtaiset vaatimukset.

Tuloksena valmistaja saa digitaalisesti kuvatun tuotetyypin versiossa 1.0, joka sisältää muun muassa erään siruvalmistajan mikrokontrollerin versiossa 3.1. Täydennettynä kolmannen osapuolen huolto-ohjelmiston versiolla 10.0 koneenrakentaja asentaa venttiilin laitteistoon. Hän määrittää itselleen olennaiset tuoteominaisuudet suunnitteluprosessissa tämän venttiilityypin käyttöprofiiliksi. Käyttäjä laatii sitten olosuhteista riippuen tuotteesta ja konevalmistajasta poikkeavan käyttöprofiilin.

Mikäli mikrokontrollerin valmistaja korvaa version 3.1 versiolla 4.0, venttiilivalmistajan pitää suunnitella laite uudelleen. Valmistaja tarjoaa laitetta versiossa 1.1 muodoltaan ja toiminnaltaan yhteensopivilla ominaisuuksilla sekä toiminnallisilla laajennuksilla varustettuna. Sen jälkeen konevalmistaja kompensoi yhteensopivuusprofiilinsa venttiilin jatkokäyttöä varten ja ottaa käyttöön lisätoiminnot, joita huolto-ohjelmiston päivitys versioon 10.1 tuo saataville.

Kun viallinen venttiili vaihdetaan, konevalmistaja voi käyttää sekä versiota 1.0 että myös versiota 1.1. Lisäksi on suoritettava vertailu oman yhteensopivuusprofiilin kanssa. Laitteiston elinkaaren täydentämisen tulos voi näin ulottua uuden venttiiliversion häiriöttömästä käytöstä laitteiston uudistamiseen, ohjelmistopäivitykseen tai aina version 1.0 tallennukseen. Tällaisen prosessin organisointi joustavissa Industrie 4.0 -järjestelmissä edellyttää vaatimusten täydellistä digitaalista kuvausta.

Johtopäätös

Lisääntyvä digitalisaatio muuttaa kuvattua prosessia niin, että sen kompleksisuus lisääntyy hyvin nopeasti ja sen hallinta edellyttää elinkaarimallien yksiselitteistä integrointia käytettäviin järjestelmiin.

Siellä, missä toimitusketjut, ohjelmistoversiot ja toimintolaajennukset muuttavat ja uudistavat tuotteita jatkuvasti, joustava elinkaaritarkastelu täydentää standardointia. Tällä tavalla tuotteet ovat käsiteltävissä valmistuksen aikana ja niiden käyttöaikana. Kuvatut elinkaarielementit tuovat investointivarmuutta sekä valmistajille että käyttäjille.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje