Industrie 4.0:n sanasto

Industrie 4.0:n käsitteet

Industrie 4.0:n maailma koostuu useista käsitteistä. Selostamme tässä tärkeimmät.

Kyky sopeutua itsenäisesti muuttuviin olosuhteisiin.

Laajennettu todellisuus

Malli virtuaalisten ja todellisten tietojen liittämiseksi yhteen tietokoneen avulla. Näin käyttäjä saa lisätietoja, kuten esimerkiksi suunnittelutiedot, joita voidaan verrata todelliseen tuotteeseen. Alunperin täysin visuaalisena ilmoituksena näytöllä oleva konsepti tarjoaa myös mahdollisuuksia lisätä ajankohtaisia tietoja tuotannon aikana.

Tietokonesimuloitu järjestelmä

Erittäin kompleksi järjestelmä, joka koostuu tietoteknisistä, mekaanisista ja elektronisista komponenteista.

Yleensä järjestelmät vaihtavat keskenään tietoja yhteisen tietoliikenneverkon, kuten Internetin kautta. Järjestelmiä käytetään jo useilla aloilla, muun muassa ilmaliikenteessä, lääkintätekniikassa (leikkaus- ja diagnoositekniikat) sekä ajoneuvojen liikenteenohjaus- ja avustinjärjestelmissä. Käyttö on yleistynyt myös teollisuuden automaatiossa (prosessitekniikassa ja valmistusautomaatiossa).

Todellisen tehtaan digitaalinen kuvaus, jossa tuotantoa esitetään, simuloidaan ja optimoidaan virtuaalisesti. Digitaalisessa tehtaassa näytetään tuotteen koko elinkaari sekä tuotantojärjestelmät digitaalisessa muodossa.

Teknisesti monimutkaiset, ennakoivat järjestelmät tai osajärjestelmät. Järjestelmien tyypillinen tunnusmerkki on korkea mukautuvuus. Yksi järjestelmien tehtävistä on vähentää kokonaisjärjestelmän monimutkaisuutta. Älykkäät tekniset järjestelmät ulottuvat automaatio- ja käyttölaiteratkaisuista automaatteihin, ajoneuvoihin, koneisiin sekä verkotettuihin teollisuusjärjestelmiin.

Esineiden ja asioiden Internet, (IoT, Internet of things)

Esineiden ja asioiden (= kohteet, myös koneet ja järjestelmät) sekä mahdollisesti ihmisten muodostama verkko. Tässä verkossa jokainen komponentti tuntee paikkansa, toimintonsa ja tarpeensa. Tiedonvaihdossa muiden komponenttien kanssa jokainen antaa toimintonsa käyttöön ja vastaavasti toteuttaa tarpeensa. Tavoitteena on tehtävien itsenäinen ratkaisu.

Räätälöity sarjavalmistus

Konsepti, jossa sarjavalmistuksen edut (esimerkiksi alhaisemmat kappalekustannukset) siirretään räätälöityyn valmistukseen. Tavoitteena on pitää tuotanto kustannustehokkaana myös pienemmissä kappalemäärissä tai konfiguraation muuttuessa.

Suoran tiedonsiirron muoto lähettäjän (point) ja vastaanottajan (point) välillä, ts. ilman keskitettyä ohjausta tai hierarkiaa. Edellytyksinä ovat yhtenäinen protokolla sekä standardoidut liitännät.

Älykäs tehdas

Innovatiivisen, kustannustehokkaan ja mukautuvan tuotannon malli, Industrie 4.0:n tavoite.

Näet mitä tarvitset.

Ohjaus- ja näyttökonsepti, jossa käyttäjä näkee vain ne ohjausvaiheet ja saa vain ne tiedot, jotka ovat avuksi ajankohtaisessa vaiheessa tai jotka voidaan valita.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje