Braunsbedran jätevedenpuhdistamo: yksinkertaisempi suunnittelu nopeuttaa käyttöönottoa

Yleistä

ZWAGin jätevesipumppaamo Braunsbedrassa  

ZWAGin jätevesipumppaamo Braunsbedrassa

  • ZWAGin (Zentralkläranlage des Zweckverbands Wasserversorgung und Abwasserentsorgung Geiseltal) keskuspuhdistamossa puhdistetaan kaikki alueen jätevedet mekaanisesti ja biologisesti.
  • Vesialan yritykset vaativat nykyään toimittajiltaan yksittäisten komponenttien lisäksi täydellisiä ratkaisuja.
  • Automaation toteutukseen kuuluivat pumppaamojen liittäminen langattoman verkon ja SHDSL-tekniikan kautta vedenpuhdistamon ohjausjärjestelmään sekä kenttälaitteiden integrointi.
  • ZWAG hyödyntää yhtenäisen tekniikan edut.

Asiakasprofiili

Geiseltalsee Braunsbedrassa  

Geiseltalsee on Saksan suurin tekojärvi

ZWAGin toiminta-alueella Braunsbedrassa sijaitsee Geiseltalsee, joka on Saksan suurin tekojärvi. Vuoteen 1995 saakka Geiseltalissa louhittiin ruskohiiltä, nykyään siellä on virkistysalue.

Jotta alueen vesihuollolle ei koidu haittaa, kaikki jätevedet pitää johtaa ZWAGin keskuspuhdistamoon.

Sovellus

Uudistushankkeen yhteydessä ZWAGin vastuuhenkilöt etsivät uutta ratkaisua kolmelle jätevesipumppaamolle. Stöbnitzer Mitten pumppaamo pumppaa jäteveden suoraan vedenpuhdistamoon johtavaan kanavaan. Tästä poiketen Geiseltalseen molemmat uudet pumppaamot – pääpumppaamo Strand Mücheln ja pumppaamo Strand Mücheln – käyttävät kanavaa vuorotellen, joka on energiakäytön kannalta järkevämpää kuin syöksymuotoinen vedensyöttö.

Ratkaisun piti olla täydellinen, ts. se ei saanut koostua ainoastaan eri valmistajien yksittäisistä komponenteista. Lisäksi ratkaisuun piti kuulua ylijännitesuojaus sekä nykyaikainen keskeytymätön teholähde käyttövalmiuden turvaamiseksi. Nämä tekijät vaikuttivat Krohne Messtechnikin ja Phoenix Contactin optimaalisesti yhteensopivan konseptin valintaan. Ratkaisun perustana ovat yritysten yhdessä kehittämät Waterworx-vesiprosessikirjaston toimintomoduulit. Moduulien avulla mittaustekniikka voidaan liittää helposti automaatio- ja ohjaustekniikkaan.

Ratkaisu

Jätevesipumppaamo Geiseltalseellä Braunsbedrassa  

Krohnen mittaustekniikka ja Phoenix Contactin automaatiolaitteet

Tässä yhteydessä toteutettiin erilaisia automaatioteknisiä tehtäviä. Näihin kuuluivat pumppaamojen liittäminen langattoman verkon ja SHDSL-tekniikan kautta jätevedenpuhdistamon ohjausjärjestelmään sekä kenttälaitteiden – kuten Krohnen Optiflux 2050 W -virtausmittarin – ja muiden mittaus- ja toimilaitetekniikan komponenttien integrointi.

PSI-tuoteperheen teollisuuskäyttöön tarkoitetun kiinteän SHDSL/ETH-laajakaistamodeemin avulla peräkkäisiä laitteita voidaan verkottaa yrityksen kuparikaapelien kautta. SHDSL-tekniikka mahdollistaa jopa 30 MBit/s:n siirtonopeudet. SHDSL-modeemin avulla voidaan muodostaa point-to-point-yhteyksiä, redundanttisia reittejä sekä väylä- ja tähtitopologioita. Modeemit selvittävät SHDSL-nopeuden automaattisesti keskenään niin, että konfigurointia DIP-kytkimen avulla ei vaadita.

IP-osoitteistamista ja Client-/Server-konfigurointia ei tarvita. Integroitu loki sekä hälytyslähdöt helpottavat huoltotöitä paikan päällä.

Jätevesipumppaamo, jossa kosketuspaneeli  

Kosketuspaneeliohjaus paikan päällä

Langaton yhteys korvaa puuttuvat kaapeliyhteydet

Mikäli yrityksen käytössä ei ole omia kaapeleita tai julkista puhelinverkkoa, PSI-tuoteperheen tehokasta 3G-reititintä käytetään tietojen langattomaan siirtoon ohjausjärjestelmään. Pumppaamot on liitetty UMTS/HSPA-yhteyden kautta IP-verkkoon. Jos tämä yhteys ei toimi, 3G-reititin vaihtaa automaattisesti GPRS/EDGE-yhteyteen. Integroitu palomuuri ja VPN-tuki suojaavat luvattomalta pääsyltä.

Lisäksi tiedonsiirtoyhteyttä ja langattoman verkon laatua valvotaan. Jos ne heikentyvät, 3G-modeemi lähettää viestin ja muodostaa langattoman yhteyden uudelleen. Kuusi konfiguroitavaa kytkentätuloa mahdollistavat tekstiviestien tai sähköpostien riippumattoman lähetyksen - myös useille vastaanottajille. Neljää integroitua kytkentälähtöä voidaan käyttää salasanasuojatulla tekstiviestillä järjestelmän tilan etävalvontaan ja toimintojen kytkentään.

Tuotteet

KuvausTyyppiTuotenro
Ethernet-Extender point-to-point-yhteyksiin, väylä- ja rengasrakenteisiinSI-Modem-SHDSL/ETH2313643
PROFINET-väyläkopleri etälaitteiden liitäntäänIL PN BK DI8 DO4 2TX2703994
Ohjelmistokirjasto WATERWORX PC WORXilleWATERWORX2400180
Turvasovellus metallikotelossaFL MGUARD RS4000 TX/TX VPN2200515
PC WORX UA SERVERPC WORX UA SERVER2402685
Visualisointiohjelmisto atvise®ATVISE2400478
Tiedonhallintaohjelmisto ACRONACRON2400115
AXIOCONTROL AXIOLINE F I/O-laitteiden suoraan ohjaukseenAXC 30502700989
KuvausTyyppiTuotenro
Ethernet-Extender point-to-point-yhteyksiin, väylä- ja rengasrakenteisiinSI-Modem-SHDSL/ETH
PROFINET-väyläkopleri etälaitteiden liitäntäänIL PN BK DI8 DO4 2TX
Ohjelmistokirjasto WATERWORX PC WORXilleWATERWORX
Turvasovellus metallikotelossaFL MGUARD RS4000 TX/TX VPN
PC WORX UA SERVERPC WORX UA SERVER
Visualisointiohjelmisto atvise®ATVISE
Tiedonhallintaohjelmisto ACRONACRON
AXIOCONTROL AXIOLINE F I/O-laitteiden suoraan ohjaukseenAXC 3050

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje