Ulkoasemien luotettava langaton yhteys valvomoon

Yleistä

Ober-Mörlenin vesitorni  

Pohjavesikaivoja ohjataan Ober-Mörlenin vesitornista

  • Hochtaunuskreisiin rajoittuva Ober-Mörlenin kunta toimittaa alueen asiakkaille vettä pääasiassa omista pohjavesivarannoista.
  • Ala-asemia ohjataan enimmäkseen etäkäyttöverkon kautta, jonka kaapelit ovat haurastuneet vuosien kuluessa.
  • Sen vuoksi langaton Radioline-järjestelmä liittää etäällä sijaitsevat ulkoasemat nyt luotettavasti ohjausjärjestelmään.
  • Langaton yhteys on toiminut ensimmäisestä päivästä lähtien vakaasti niin, että järjestelmäintegroija aikoo käyttää Radiolinea myös muissa projekteissa.

Asiakasprofiili

Näkymä Ober-Mörleniin  

Ober-Mörlen sijaitsee Hochtaunuskreisin vieressä

Noin 35 kilometriä Frankfurt am Mainista pohjoiseen sijaitseva Ober-Mörlen toimittaa noin 5 800 asukkaalle vettä pääasiassa omista pohjavesivarannoista.

Vesijohtoverkon pituus on noin 60 kilometriä, ja se on suunniteltu kuljettamaan 250 000 kuutiometriä vettä vuodessa.

Sovellus

Yleiskuva langattomasta verkosta  

Langaton verkko käsittää kaksi vesitornia ja kolme pohjavesikaivoa

Aikaisemmin kaivot, vesitornit ja pumppaamot oli liitetty kiinteästi raatihuoneessa sijaitsevaan keskusvalvomoon, josta niitä valvottiin. Hauraita kaapeleita on vuosien mittaan asteittain korvattu GSM-/GPRS-modeemeilla.

Mikäli langattomaan verkkoon kuitenkin tulisi toimintahäiriö, kaikkia asemia ei voitaisi saavuttaa. Tässä tapauksessa vedentoimitus keskeytyisi, koska vesitornin ohjauslaitteet eivät enää voisi itsenäisesti ohjata pohjavesikaivojen pumppuja. Siksi kunta päätti rakentaa rinnakkaisen langattoman verkon, joka on toimittajasta riippumaton.

Päätös perustuu siihen tosiasiaan, että mahdollisuudet ala-asemien yhdistämiseen ovat rajoitetut. Budjetti ei salli maakaapelien korjaamista tai uusien kaapelien asentamista, koska kustannukset ovat tavallisesti 100 euroa/metri. Tästä syystä etäällä olevat yksittäiset ulkoasemat haluttiin yhdistää mikroaaltolinkin kautta vastaavaan vesitorniin.

Ratkaisu

Radioline-moduulit kytkentäkaapissa  

Langattomaan verkkoon käytetään 2,4 GHz- ja 868 MHz -laitteita

Ensiksi Phoenix Contactin Wireless-tiimi suoritti kuuluvuusmittauksen toimistotietokoneella. Tällä tavalla saadaan käsitys langattoman yhteyden toteutettavuudesta. Sen jälkeen kriittisiksi arvioitujen yhteyksien luotettavuus testattiin paikan päällä. Kunta käyttää 2,4 GHz:n moduuleja kahden pohjavesikaivon liittämiseksi vesitorneihin. Näköyhteydellä asemien välinen etäisyys on 700 metriä. Lisäksi on käytössä toinen langaton verkko, joka on toteutettu 868 MHz:n laitteilla, sillä ulkoasemien välillä on useampia esteitä, joille alempi taajuusalue sopii paremmin. Näin noin 700 metrin etäisyydellä kukkulan takana oleva kolmas pohjavesikaivo voidaan liittää suoraan toiseen vesitorniin.

Yli 2,7 kilometrin etäisyydellä sijaitsevaa pumppaamoa ei voitu yhdistää suoraan vesitorniin, koska niiden korkeusero on noin 100 metriä. Lisäksi kukkulan ja puiden aiheuttama vaimennus on jopa 868 MHz:n moduuleille liian suuri. Siksi kukkulalla olevaa siirtoasemaa käytetään toistimena. Sen kautta voidaan muodostaa optimaalinen langaton yhteys sekä vesitorniin että pumppaamoon.

Wireless-komponentit siirtävät lähinnä digitaaliset signaalit ala-asemilta vesitornin ohjauslaitteisiin, jotka käsittelevät ne. Muun muassa vikailmoitukset ja hälytykset sekä virtausmäärät ja täyttötasot kerätään ja analysoidaan. Tietojen perusteella pumput käynnistetään tarvittaessa vedenkuljetusta ja vesitornien täyttämistä varten. Valvomon tietokoneet pääsevät vesitornin ohjauslaitteisiin GSM-/GPRS-modeemin kautta ja näyttävät ajankohtaisen käyttötilan. Lisäksi ne dokumentoivat tulo- ja poistovirtaukset ja tilastoivat vedenkuljetuksen. Jos ala-asemassa on häiriö, järjestelmä ilmoittaa siitä päivystykseen.

Johtopäätös

Projektitiimi langattoman ratkaisun toteuttamiseen  

Steffen Rehde, Karlheinz König ja Thomas Pfeiffer (vasemmalta oikealle) ovat vakuuttuneita langattomasta Radioline-järjestelmästä

"Radioline-järjestelmästä ja asiakaspalvelusta saatujen hyvien kokemusten vuoksi käytämme tulevaisuudessakin Phoenix Contactin langattomia järjestelmiä", toteaa Thomas Pfeiffer, automaatiosta vastanneen Pfeiffer Electronic GmbH:n toimitusjohtaja.

Karlheinz König, Ober-Mörlenin vesihuoltopäällikkö, lisää: "Langattomat yhteydet toimivat vakaasti eikä niissä ole ollut ainuttakaan vikaa käyttöönoton jälkeen". Radioline tarjoaa näin helpon, joustavan ja kestävän ratkaisun. Jopa 250 aseman signaalit voidaan jakaa kiertosäätimellä, käyttöönotto ei vaadi ohjelmistoa, langattoman verkon moduuleja voidaan laajentaa ja vaihtaa.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Lisätietoa

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje