Taloudellinen kauko-ohjausratkaisu rantavalaistuksen ohjaukseen

Yleiskatsaus

Kanavan valaistus öisin  

Valaistuksella varmistetaan, että kanavassa voidaan kulkea turvallisesti myös öisin.

  • Istimewa Elektro B.V. on erikoistunut offshore-, infrastruktuuri-, vesi- ja ympäristötekniikkaan.
  • Gent-Terneuzen-kanavan Alankomaissa sijaitsevan osuuden rantavalaistus tulee voida kytkeä sekä keskitetysti että hajautetusti.
  • Radioline-järjestelmä välittää käskyjä valaistuksenohjaukselle ja lähettää ohjauskeskukseen signaaleja siltojen ja sulkujen eri tiloista.
  • Kaapelointiin verrattuna langattomalla ohjausjärjestelmällä voidaan säästää huomattavasti kustannuksissa. Lisäksi tiedonvälitys on aina luotettavaa.

Asiakasprofiili

Gent-Terneuzen-kanavan langaton ohjausasema  

Langaton ohjausasema on varustettu ympärisisäteilevällä antennilla

Asiantuntemuksensa ansiosta Istimewa Elektro B.V. sai vuonna 2016 toimeksiannon uudistaa Gent-Terneuzen-kanavan valaistuksen Alankomaiden osalta. Kanavan pituus on sivusatamineen 26 kilometriä. Tämä pituus kuitenkin kaksinkertaistui, sillä valaisimet on asennettu kanavan molemmille puolille.

Sovellus

Yleiskatsaus kanavan varrella olevista langattomista ohjausasemista  

Kanavan varrella on yhteensä 17 ohjauskaappia valaistuksen kytkentää varten

Kanavareitin rantavalaistus on tärkeä osa vesiväylän teknistä infrastruktuuria. Gent-Terneuzen-kanavassa on rannan molemmilla puolilla yhteensä 300 valaistua mastoa, jotka varmistavat sen, että laivat voivat kulkea kanavassa turvallisesti myös öisin.

Jotta uudet LED-valaisimet voitiin ryhmitellä entistä paremmin, Istimewa Elektro asensi ylimääräisiä, paikallisesti sähköverkkoon kytkettyjä kytkentäkaappeja. Ohjausjohtolinjoja ei kuitenkaan ollut, jotta valaistuksen olisi voinut kytkeä sekä hajautetusti että keskitetysti.

"Koska tällainen johdottaminen on hyvin kallista, meidän oli löydettävä edullisempi ratkaisu", selittää Istimewa Elektrolla projektipäällikkönä toimiva Wilco van Genderen. "Päädyimme lopulta langattomaan Radioline-järjestelmään", kertoo Istimewa Elektron tekninen insinööri Max Verveer. "Siten pystyimme tekemään selvästi edullisemman tarjouksen kuin kilpailijamme."

Ratkaisu

Langaton Radioline-moduuli ja I/O-laajennusmoduuli  

Jokaisessa ohjauskaapissa on ohjauskäskyjen välittämistä varten langaton Radioline-moduuli ja I/O-laajennusmoduuli

Ensimmäisen linjasuunnittelun jälkeen Phoenix Contactin teknisen tuen työntekijät selvittivät paikan päällä, miten langattomat ohjausmoduulit ja antennit kannattaa sijoittaa. Tällöin kävi ilmi, että valaisimet on sijoitettava osittain kauas toisistaan ja että valaisimien välillä tulee olemaan esteitä, kuten puita ja rakennuksia. Modulaarinen Radioline-järjestelmä mahdollistaa tällaisissa tilanteissa eri taajuuksien käytön. Langattomien ohjausjärjestelmien asiantuntijat ehdottivat Istimewa Elektron vastuuhenkilöille testaamista 868 MHz:n laitteilla. 868 MHz:n taajuusalue läpäisee esteitä paremmin kuin yleisesti käytetty 2,4 GHz:n taajuusalue. Tämä johtuu pienemmästä taajuusalueesta ja pienemmän taajuusalueen sallimasta korkeammasta lähetystehosta.

Kanavan varrelle on asennettu yhteensä 17 ohjauskaappia valaistuksen kytkentää varten. Suurin etäisyys kahden kaapin välillä on yli kaksi kilometriä. Jokaiseen ohjauskaappiin on asennettu ohjauskäskyjen välittämistä varten langaton Radioline-moduuli ja I/O-laajennusmoduuli. Jokaisen kaapin avulla aktivoidaan kaksi valaistuslinjaa (pohjoinen/etelä). Tämä tapahtuu toisaalta automaattisesti, kun tulee pimeää, tai sillanvartija voi aktivoida linjat manuaalisesti. Aktivoinnin voi suorittaa myös Terneuzenin keskusohjausvalvomosta. "Käytämme langatonta verkkoa myös muuhun kuin valaistuksen ohjaukseen. Lisäksi lähetämme sen kautta ohjauskeskukseen signaaleja siltojen ja sulkujen eri tiloista", kertoo Istimewa Elektrolla suunnittelijana työskentelevä Herman de Grave. Redundanttisten viestintäkanavien ansiosta käytettävyys on erittäin hyvä. Langaton yhteys ei katoa edes näköyhteyden asemien välillä estävien suurten laivojen takia. "Antennien suuntaaminen on helppoa langattomaan moduuliin integroidun Bargraf-näytön ja RSSI-signaalilähdön takia", selittää Max Verveer.

Yhteenveto

Radioline-järjestelmän käytöstä aiheutuvien huomattavien kustannussäästöjen ansiosta Istimewa Elektro sai toimeksiannon uudistaa Gent-Terneuzen-kanavan valaistuksen. "Langaton verkko on ollut käytössä huhtikuusta 2017 lähtien, ja tähän mennessä se on täyttänyt odotuksemme täysin. Järjestelmässä ei ole esiintynyt ensimmäisen vuoden aikana minkäänlaisia häiriöitä – ei sumun, lumisateen eikä suurten ohi kulkevien laivojen takia", toteaa Wilco van Genderen tyhjentävästi.

Koska Radioline perustuu patentoituun langattomaan Trusted Wireless 2.0 -tekniikkaan, protokolla ei ole julkisesti käytettävissä. Järjestelmä antaa siksi paremman suojan luvatonta käyttöä vastaan. Lisäksi järjestelmässä on otettu käyttöön suojausmekanismeja, kuten 128-bittinen AES-salaus ja eheystarkistus.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Lisätietoa

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje