Aikaisempaan talousrakennukseen integroitiin saneerauksen yhteydessä aurinkopaneelijärjestelmä

Yleistä

Aurinkoenergiaa hyödyntävät ikkunaluukut rakennukseen integroidussa aurinkopaneelijärjestelmässä  

Aurinkoenergiaa hyödyntävät ikkunaluukut rakennukseen integroidussa aurinkopaneelijärjestelmässä

  • Rakennukseen integroitu aurinkopaneelijärjestelmä (BIPV) on edelleen pieni markkinasegmentti – sekä rakennusalalla että itse aurinkopaneelijärjestelmissä.
  • BIPV tarjoaa kuitenkin kiistattomia suunnittelumahdollisuuksia arkkitehdeille ja rakennuttajille.
  • Talousrakennuksen saneerauksen yhteydessä asennettiin aurinkopaneelijärjestelmä Phoenix Contactin SUNCLIX mini -pistoliittimineen.
  • Jopa ikkunaluukut toimivat myös aurinkopaneelimoduuleina.

Asiakasprofiili

Maatyöläistaloon asennettiin saneerauksessa rakennukseen integroitu aurinkopaneelijärjestelmä  

Maatyöläistalo Uckermarkissa

Noin puolentoista tunnin automatkan päässä Berliinistä koilliseen Uckermarkin alueella sijaitsee pieni Nechlinin kylä. Kylän keskustassa on maatyöläistalo, jossa asuivat ennen sadonkorjuussa avustaneet maatyöläiset.

Tämä talousrakennus saneerattiin muutama vuosi sitten yksityiskohtia kunnioittaen passiivitaloksi.

Sovellus

Aurinkoenergiaan perehtynyt arkkitehti Astrid Schneider  

Aurinkoenergiaan perehtynyt arkkitehti Astrid Schneider puhuu BIPV:n puolesta

Building Integrated Photovoltaics (BIPV) on rakennuksen vaippaan täydellisesti integroitu aurinkopaneelijärjestelmä. Näin aurinkopaneelijärjestelmällä on erilaisia ulkovaipan toimintoja, kuten kattopäällyste, (eristävä) julkisivu, kaihtimet, parvekekaiteet tai verhous.

Aurinkokennoja voidaan integroida myös yksikerroksisiin tai eristyslaseihin. Ne toimivat pääasiallisesti rakennuselementteinä ja sen lisäksi energiantuotannossa.

"Maatyöläistalon perusteellisessa saneerauksessa perinteiset rakennusmateriaalit haluttiin korvata energiatehokkaalla konseptilla aurinkopaneelikomponentteja käyttäen", kertoo tunnettu aurinkoenergiaan erikoistunut arkkitehti Astrid Schneider, joka integroi aurinkopaneelijärjestelmän rakennuksen vaippaan. "Rakennuselementeille haluttiin antaa aurinkopaneelijärjestelmän myötä lisätoimintoja, joiden avulla vanhasta talosta saataisiin innovatiivinen, omavarainen sähköntuottaja".

Ratkaisu

Maatyöläistalon aurinkoenergiaa hyödyntävät ikkunaluukut  

Aurinkoenergiaa hyödyntävät ikkunaluukut voidaan kääntää ikkunan suuntaisesti

Schneider sijoitti aurinkopaneelit koko kattopinnalle ja käytti lisäksi esteettisiä lasimoduuleja kaihdinelementteinä lounaan puoleisen julkisivun ikkunoissa. Aurinkoenergiaa hyödyntävät ikkunaluukut voidaan vetää ikkunan eteen tarvittaessa – aina ikkunan suuntaisesti. Näin ne varmistavat myös aurinko- ja näkösuojan.

"Arkkitehtonisena haasteena oli toteuttaa optimaalisesti ikkunaluukkujen liikemekanismi ja samalla moduulien turvallinen sähköliitäntä", Schneider lisää. Tulojohdot vietiin mekaniikan profiilien läpi. "Koska jatkuva liike aurinkopaneelimoduulien yli 30 vuoden käyttöiän aikana saattaa vaurioittaa johtoa, sen molempiin päihin asennettiin luotettavat pistoliittimet. Näin moduulit ovat helposti huollettavissa ja tulojohto voidaan vikatapauksessa vaihtaa vaivattomasti."

SUNCLIX mini aurinkopaneelijärjestelmän rakennusintegrointiin  

SUNCLIX minin kompaktit ulkomitat ovat optimaalisia rakennusintegrointiin

Kenttä- tai kattoasennuksessa sivuseikasta tulee merkityksellinen, kun se tulee näkyviin: estetiikka. Moduulien miellyttävän ulkonäön lisäksi niiden liitäntätekniikan pitää jäädä piiloon. Schneider valitsi Phoenix Contactin SUNCLIX mini -pistoliittimet, joiden kapea rakenne on erityisesti kehitetty BIPV-järjestelmää varten. Näin liitäntätekniikka pysyy huomaamattomana.

Kahdeksan aurinkoenergiaa hyödyntävän ikkunaluukun yksikiteisten lasimoduulien kumuloitu teho on 1160 W – ja ne sulautuvat puukehyksineen kauniisti rakennuksen kokonaisvaikutelmaan. Sisäpuolella aurinkopaneelijärjestelmä sen sijaan paljastuu vasta tarkemmalla silmäyksellä. Perustilassa ikkunaluukut ovat ikkunoiden sivuilla. Kun niitä halutaan käyttää näkösuojana tai kaihtimina, ne käännetään erikoisvalmisteisen mekaniikan avulla ikkunan eteen ja lukitaan sisäpuolelta.

Johtopäätös

Aurinkoenergiaan perehtynyt arkkitehti Astrid Schneider osoitti Nechlinin maatyöläistalossa, kuinka mutkattomasti aurinkopaneelijärjestelmä voidaan integroida historialliseen rakennukseen. Älykäs liitäntätekniikka mahdollisti huoltoystävällisen asennuksen – häiritsemättä rakennuksen esteettistä kokonaisvaikutelmaa.

"Maatyöläistaloprojekti, joka täytti kaikkien osallisten – suunnittelijasta vuokralaiseen – odotukset, on nyt referenssi lukuisille mielenkiintoisille projekteille", iloitsee Schneider. "EY-rakennusdirektiivi vauhdittaa BIPV-järjestelmien kehitystä."

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje