Rele turvalliseen jarrun ohjaukseen

Rele turvalliseen jarrun ohjaukseen

Luotettava kytkentä rautatietekniikassa

Rautatiereleet huolehtivat galvaanisesta erotuksesta antureiden ja ohjauksen välillä.

Edut

  • Releen optimaalinen käyttö laaja-alueisen elektroniikan avulla
  • Laajennettu lämpötila- ja tulojännitealue luokkaan TX saakka
  • Kesätävät, pistoliitettävät releet: pesunkestävät (suojausluokka RTIII) sekä pölyn- ja kosteudenkestävät
  • Iskun- ja tärinänkestävät DIN EN 50155 -standardin mukaan
  • Turvallinen erotus käämin ja koskettimen välillä DIN EN 50178 -standardin mukaan

Käyttötarkoitus

Jarrun ohjauslaite kuuluu junan turvallisuuden kannalta olennaisiin järjestelmiin. Käyttötarkoituksesta riippuen jarrun ohjauslaitteeseen voidaan integroida älykkäitä lisätoimintoja, kuten kuormasta riippuvia jarrutus- tai hätäjarrutuslaitteita. Tällöin hätäjarrutuksen yhteydessä levyjarrujen tukena toimivat lisäjarrutusjärjestelmät.

Ratkaisu

Phoenix Contactin junarele  

Phoenix Contactin junarele

Lisäjarrujärjestelmien ohjauksessa käytetään Phoenix Contactin erikoisrelemoduuleita. Koska tällöin lisäjarrut, kuten magneettilevyjarrut, aktivoituvat, useampien edellytysten on täytyttävä: vaunun akselissa oleva kääntöanturi mittaa jatkuvasti ajonopeuksia ja arvioi niitä.

Tietystä nopeudesta alkaen junareleeseen lähetetään signaali. Sähkömekaaninen rele yhdistyy ja johtaa 24 V DC -signaalin edelleen keskusohjauslaitteeseen. Lisäksi rele huolehtii galvaanisesta erotuksesta kenttäantureiden ja ohjauksen välillä.

Kiskoajoneuvojen kohdalla yleiset häiriösignaalit, niin sanotut transientit, suodatetaan pois. Näin keskusohjauslaite on suojattu ylijännitteeltä ja ylivirralta ja kaikki tämän järjestelmän turvallisuuden kannalta olennaiset toiminnot käyvät häiriöttömästi.

Kovakullatut koskettimet luotettavaa yhteyttä varten

Junareleen luotettava kytkeytyminen varmistetaan kovakullatuilla koskettimilla. Kultaus vaikuttaa siihen, ettei koskettimiin voi muodostua hapettavaa kerrosta. Tämä ominaisuus ei kuitenkaan yksistään saa aikaan junarelettä, koska kultakoskettimia käytetään myös muissa teollisuuksissa, joissa minkäänlaisia kuormia tai signaaleja ei tarvitse kytkeä.

Erikoisreleeksi moduuli PLC.../21RW lasketaan vasta sitten, kun se vastaa rautatiestandardia EN 50155. Sähkömekaanisten releiden on yleisesti vastattava standardia EN 61810.

Äärimmäiset lämpötilat eivät ole harvinaisia

Junareleissä on laajennettu lämpötila- ja tulojännitealue. Tämä määritetään standardissa EN 50155, koska korkeilla ympäristön lämpötilaa koskevilla vaatimuksilla on käytännön toiminnassa erittäin suuri merkitys.

Jarrun ohjauksen kytkentäkaapit junissa on sijoitettu esimerkiksi matkustajavaunuihin niin sanottuihin ajoneuvokoteloihin. Ajoneuvokotelot muodostuvat teräksestä, eikä niitä ole lämpötilaeristetty. Vuodenajasta ja junan käyttöpaikasta riippuen ajoneuvokoteloissa voi olla sellaisia sisälämpötiloja, jotka poikkeavat huomattavasti ympäristön lämpötiloista teollisuuskäytössä.

Äärimmäisessä tapauksessa voi ilmaantua tulojännitteitä, jotka ovat jopa 125 prosenttia nimellisjännitteestä samalla, kun ympäristön lämpötila voi nousta +70 °C:een. Korkeasta jännitteestä johtuen relemoduulin läpi virtaa enemmän virtaa, mikä johtaa suurempaan itselämpenemiseen. Jos ympäristön lämpötila on samanaikaisesti korkea, normaali relemoduuli hajoaa ennenaikaisesti.

Junareleiden muita käyttötarkoituksia

Phoenix Contactin junarelettä käytetään mitä erilaisimmissa käyttötarkoituksissa, esimerkiksi ohjattaessa tyhjiökäymälöitä. Rele on myös tässä tapauksessa liitoskappale kenttätason ja keskusohjauksen välillä ja huolehtii galvaanisesta erotuksesta.

Erityisesti rautatieteollisuuteen kehitellyt, kapeat releet (moduulirakenne vain 6,2 mm) ovat joustavasti pistoliitettävissä ja vaativat siksi erittäin vähän huoltoa.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje