Järjestelmäkaapelointi nopeuttaa uuden ohjausjärjestelmän asennusta

Yleistä

Polystyreenirakeita  

Trinseon tuotevalikoimaan kuuluu termoplastisia hartseja, kuten polystyreeni

  • Muovilaitteiston yli 30 vuotta vanha ohjausjärjestelmä päätettiin korvata nykyaikaisella ratkaisulla.
  • Harkittu järjestelmäkaapelointi varmistaa kenttäsignaalien nopean ja virheettömän siirron uuden ABB-järjestelmän kytkentäkaappeihin.
  • Loogisuustarkastusten jälkeen vain yksi signaali/adapteri testataan pistokoeluonteisesti.

Asiakasprofiili

Trinseon toimipaikka Tessenderlossa  

Trinseon toimipaikka Tessenderlossa

Materiaalivalmistaja Trinseon tytäryhtiö Trinseo Plastics on erikoistunut polymeeriratkaisuihin.

Tuotevalikoima sisältää erilaisia termoplastisia hartseja. Niihin kuuluvat myös polystyreenimateriaalit, joita valmistetaan Tessenderlon toimipaikassa Belgiassa.

Sovellus

Wim van Drongelen, Global Process Control Engineer  

Wim van Drongelen vastaa kaikkien toimipaikkojen jälkiasennuksesta

Trinseon tuotantojärjestelmien ohjaustekniikka on otettu käyttöön vuonna 1984. Kun selvisi, että varaosien toimitusta ei voitu tulevaisuudessa taata, yritys päätti käynnistää uudistusprojektin.

Tässä yhteydessä vaihdettiin siihen saakka käytössä ollut ohjausjärjestelmä yrityksen kaikissa toimipaikoissa. Wim van Drongelenin (Global Process Control Engineer) tehtäväksi tuli ohjausjärjestelmän nykyaikaistamisen suunnittelu.

Hän laati ja toteutti kestävän ratkaisun yhdessä Phoenix Contactin järjestelmäkaapeloinnin asiantuntijoiden kanssa. Tulevaisuudessa kestävän ratkaisun piti täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Olemassa olevan kenttäkaapeloinnin säilyttäminen
  • Nopea toteutus yksittäisissä toimipaikoissa
  • Vaadittavien I/O-testien minimointi
  • Nollavirhestrategian toteutus
  • Asennuskustannusten minimointi

Ratkaisu

Esiasennettu ohjausjärjestelmän kytkentäkaappi  

Ohjausjärjestelmän kytkentäkaappi, jossa VIP-siirtomoduulit ja järjestelmäkaapelit

Trinseon uusi ohjausjärjestelmä on ABB:n S800, jonka I/O-kortit yhdistetään yksittäisten johtimien kautta kenttäsignaaleihin. Nopean ja virheettömän jälkiasennuksen varmistamiseksi yritys valitsi I/O-puolelle VIP-sarjan passiiviset VARIOFACE Professional -siirtomoduulit, jotka muuntavat ohjaussignaalit 1:1 moninapaiseen pistoliittimeen.

Moduulit ovat rakenteeltaan kompakteja ja kestäviä. Myös VIP-järjestelmäkaapeleiden pistoliittimet ovat vankkoja, sillä niiden valmistuksessa on käytetty erityistä valumenetelmää. Näin yksittäiset johtimet eivät pääse vaurioitumaan asennuksen aikana.

Haasteena oli myös kenttäpuolen liitinkiskojen varustaminen moninapaisella pistoliittimellä. Se ratkaistiin liitinadaptereilla, jotka on yksittäisten johtimien sijaan asennettu suoraan liitinkiskoille. Tässä yhteydessä piti huomioida etenkin olemassa olevat asennusolot sekä välttää virheitä. Siksi valmistettiin malleja yksi- ja monikerroksisille liittimille sekä vasemman- ja oikeanpuoleiselle asennukselle. Värillinen merkintä helpottaa kohdistamista ja nopeuttaa järjestelmän tarkastamista.

Ensin konseptia testattiin käytännössä ja se optimoitiin minikokoisessa järjestelmässä. Sen jälkeen aloitettiin yhden vuoden kestänyt jälkiasennus. "2500 I/O-signaalia piti siirtää", kertoo Wim van Drongelen. "Kaikki signaalit piti kerätä ja järjestää vastaamaan uutta konseptia. I/O-kytkentäkaapit ja ohjelmistot valmistettiin ja toimitettiin kahdeksan kuukauden kuluessa".

Kytkentäkaappien kokoonpanon ja vanhojen yksittäisjohtimien irrottamisen jälkeen asennettiin liitinadapterit ja lisättiin aiemmin asennetut kaapelit. Jäsennetyn järjestelmärakenteen vuoksi loogisuustarkastusten jälkeen ei tarvittu signaalien 100 % -tarkastusta. Vain yksi signaali/adapteri on testattu pistokoeluonteisesti.

Johtopäätös

Järjestelmävaatimuksia vastaavia ratkaisuja sekä Phoenix Contactin järjestelmäkaapeloinnin vakiokomponentteja käyttämällä Trinseo on toteuttanut selkeän ja järjestelmällisen ohjaustekniikan.

Liitinadapterit, kalustetut järjestelmäkaapelit sekä passiiviset siirtomoduulit mahdollistavat yhdessä esiasennettujen kytkentäkaappien kanssa ohjausjärjestelmän nopean ja virheettömän vaihdon. Testattava I/O-määrä väheni 15–20 prosenttiin. Tämä lyhensi jälkiasennuksen ja stressitestin vaatimaa aikaa mukaan kahdella viikolla ja alensi näin kustannuksia. Lisäksi tuotanto voitiin käynnistää nopeammin uudelleen.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje