Takaisin

Heydenin voimalaitoksen jäähdytysnesteen johdatuksen langaton valvonta

Yleistä

Heydenin voimalaitoksen jäähdytystorni  

Jäähdytysnesteen johdatukselle on tiukat vaatimukset

  • Ympäristönsuojelun vuoksi viranomaiset asettavat tiukkoja vaatimuksia, jos yritykset haluavat laskea jäähdytysnesteet jokiin tai järviin.
  • Langaton Radioline-järjestelmä huolehtii Heydenin voimalaitoksessa redundanttisena reittinä luotettavasta analogisten lämpötila-arvojen välityksestä.
  • 868 MHz:n moduulien käytön ansiosta voidaan ylittää asemien väliset reitit jopa ilman näköyhteyttä.

Asiakasprofiili

Langattoman signaalin vastaanottimen paikka  

Langattoman signaalin vastaanottimen paikka on 40 metriä korkea tuhkasiilo

Kivihiilellä toimiva Heydenin voimalaitos sijaitsee Saksassa Mindenin lähellä Weser-joen tuntumassa. Se otettiin käyttöön Saksan ensimmäisenä voimalaitoksena toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1951.

Erilaisten optimointien jälkeen se on tämän hetkisellä 875 MW:n teholla Euroopan suurin tavanomaisista yksiyksikköisistä laitoksista.

Sovellus

Mittauskoppi Weserin rannalla  

Runsas puusto estää 2,4 GHz:n tekniikan käytön

Voimalaitoksen käyttöön vaadittava jäähdytysvesi otetaan Weser-joesta ja johdatetaan käytön jälkeen takaisin jokeen. Ympäristön suojelemiseksi Weser-joen vesilämpötila ei saa tämän jälkeen nousta yli kolmea kelvinin astetta.

Minden-Lübbecken kunnan alempi vesiviranomainen velvoittaa tätä varten lämpötilan mittaukset ja kirjaukset veden otossa, palautuksessa ja joen virtaavaan veteen sekoittuessa. Nämä arvot ovat olennaisia hyväksynnälle ja otetaan huomioon voimalaitoksen käytön ohjauksessa. Jos mitattu lämpötila ylittää sallitun arvon tai jos mittauksessa on häiriö, käyttäjän on pienennettävä voimalaitoksen tehoa tai jopa sammutettava se.

Tämän vuoksi huomioidaan erityisesti yksittäisten mittauskohtien luotettava liitäntä tarkkaamoon. Toimija etsi mahdollisuutta rakentaa redundantti reitti melkein 40 vuotta vanhoille mittausjohdoille ilman, että vaadittaisiin maanalaisia töitä.

Ratkaisu

868 MHz Radioline-moduulit  

Testikäyttö pystyttiin toteuttamaan nopeasti

Ensimmäisenä vaiheena jäähdytysveden johdatuksen mittausjohdot tulisi yhdistää langattomasti Lahde-nimisellä leirintäalueella voimalaitoksen rakennuksen kanssa. Monta kilometriä kattavan etäisyyden ja analogisen lämpötila-arvon tarkan välityksen vuoksi valinta kohdistui Radioline-järjestelmään. Runsas puusto mittauskopin ympärillä esti kuitenkin suoran näkymän voimalaitokseen, jolloin 2,4 GHz:n langaton signaali ei voinut luoda kommunikaatioyhteyttä.

Koska Radioline-järjestelmä mahdollistaa eri langattomat taajuudet, langattomien järjestelmien asiantuntijat suorittivat testin 868 MHz:n laitteilla. Tällä taajuudella radioaallot leviävät paremmin, jonka ansiosta voidaan käyttää myös sovelluksia, joissa esteet estävät vapaan näkymän asemien välillä.

Testivaiheessa 868 MHz -moduulit osoittivat langattoman yhteyden luotettavuuden. Puukannan ohella haasteeksi muodostui toisen Radioline-komponentin asennus veden äärellä olevaan voimalaitokseen. Antenni tuli asentaa vain muutamia metrejä vedenpinnan yläpuolelle sen jäädessä samalla täysin massiivisen betonirakennuksen varjoon. Voimalaitoksen työntekijät pystyivät analysoimaan langattoman yhteyden laadun käyttöönoton yhteydessä sekä milloin tahansa normaalissa käytössä. Tätä varten Radioline-moduuleissa on useampia diagnostiikkajärjestelmiä. Testiasennuksen puitteissa ohjausjärjestelmä tallentaa lämpötila-arvot jatkuvasti ja vertaa niitä käytössä olevan johtoyhteyden vastaavien tietojen kanssa. Analogisten moduulien korkea, 0,2 %:n tarkkuus ei tuonut poikkeamia, joten langattoman yhteyden välittämiä arvoja pystyttiin käyttämään normaalikäytössä.

Langattoman signaalin vastaanottimen paikaksi valittiin melkein 40 metriä korkea tuhkasiilo. Keskeisen ja hieman korkeamman paikan ansiosta voidaan lisäksi yhdistää muita asemia langattomaan verkostoon.

Johtopäätös

Nopean käyttöönoton ja turvallisen käytön ansiosta Radioline-järjestelmää suositellaan niin väliaikaisille kuin kiinteille asennuksille. Integroidut toiminnot tietojen manipulointia vastaan, kuten paketin todennus, alkuperäinen protokolla ja valinnaisesti käytettävä AES-tietojen salaus, mahdollistavat käytön myös kriittisissä sovelluksissa energiantuotannon ja -jakelun tai prosessitekniikan alueella.

Langattomat yksiköt ja lisenssivapaat taajuudet yhdessä joustavien verkostorakenteiden sekä monipuolisten toimintotilojen kanssa mahdollistavat myös kattavien verkostojen ja pitkien etäisyyksien toteutuksen kahden osapuolen välillä.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje