Takaisin

Valvontajärjestelmä muuntaja-asemille IEC 61850:lla

Yleistä

Muuntaja  

Muuntaja

 • Öljykäyttöisiä laitteita käytettäessä voimalaitoksen on täytettävä erityisiä käyttövaatimuksia kyseissä laitteistoissa.
 • Phoenix Contact tarjoaa uuden järjestelmän jatkuvaan sadeveden täyttötason valvontaan, hälytykseen ja pumppaukseen muuntaja-asemilla.
 • Järjestelmä säästää käyttökustannuksia kohdistetun ja tarpeita vastaavan käyttösuunnittelun ansiosta.

Sovellus

Muuntajien, sähkökelojen ja muiden öljykäyttöisten laitteiden (esim. eristykseen) käytössä voimalaitoksen on täytettävä erityisiä käyttövaatimuksia kyseisissä laitteistoissa, jos vesiä vaarantavien aineiden tilavuus ylittää 1 m3.

Jotta mahdollisissa häiriötapauksissa ei aiheudu vesiä vaarantavien aineiden purkautumista kokonaisjärjestelmästä, on kaikki öljykäyttöiset laitteet pystytettävä nesteitä läpäisemättömille alustoille. Näissä on oltava joko alusastioita tai poisto ulkoiseen keruutilaan.

Teollisuusrakennusten työyhteisö (AGI) on laatinut tätä varten ohjeistuksen, jossa kuvataan eri rakennusmahdollisuuksia muuntajan pystytyspaikoiksi vastaamaan määräyksiä vettä saastuttavien aineiden (VAwS) järjestelmistä. Lisäksi ohjeistuksessa huomautetaan, että sadeveden pumppaus altaasta tai keruutilasta voi tapahtua silmämääräisen tarkastuksen jälkeen. Se on tärkeää, jotta vahinkotapauksessa muuntajan koko öljy voidaan kerätä yhteen eikä se päädy ympäristöön.

Ratkaisu

Phoenix Contactin kytkentäkaappiratkaisu  

Phoenix Contactin kytkentäkaappiratkaisu

Phoenix Contact tarjoaa uuden järjestelmän jatkuvaan sadeveden täyttötason valvontaan, hälytykseen ja pumppaukseen muuntaja-asemilla. Toiminnossa ultraäänianturilla mitattua veden tasoa verrataan jatkuvasti kahteen eri raja-arvoon.

Kommunikaatio tapahtuu ohjauskaapin kautta IEC 61850:lla kerrostettuun aseman ohjaustekniikkaan valokuitukaapelilla niin, että muuntamossa voidaan sulkea pois EMC-vaikutukset. Näiden tietojen avulla verkonhallintakeskuksesta voidaan nyt suorittaa vastaavat toimenpiteet.

Tätä seuraavassa huoltohenkilökunnan suorittamassa asematarkastuksessa poistopumppaustoiminto käynnistetään silmämääräisen sadeveden öljysaastumisen tarkastuksen jälkeen ja pumppaus toimii sitten automaattisesti. Tällöin veden tasoa mitataan jatkuvasti ja se lasketaan säädettävään vähimmäistilavuuteen. Ylimääräinen sauvakoetin varmistaa, että poistopumppaus päätetään välittömästi, jos huomataan öljyn aiheuttama saastuminen. Laitteiston oleelliset osat on sertifioituja ja rakennusvalvonnan hyväksymiä.

Valvontajärjestelmän toiminnot
Ratkaisu kattaa seuraavat toiminnot:

 • Muuntaja-aseman täyttötason valvonta
 • IEC 61850 -ilmoitukset verkonhallintakeskukseen:
  • Hälytys raja-arvojen ylityksessä
  • Kahdeksan vapaasti ohjelmoitavaa digitaalista sisääntuloa ylimääräisiin hälytyksiin
  • Pumpun ohjaus ja hallinta (pumppauksen käynnistys ja lopettaminen)
  • Pumppauksen ennenaikainen lopettaminen öljyhavainnon vuoksi
 • Modulaarinen laajennus muuntajan täydelliseen liitokseen IEC 61850:n kautta ohjaustekniikkaan mahdollista
Täyttötason valvonnan rakennekaavio  

Valvontajärjestelmän rakennekaavio

Konfiguraatio ja diagnostiikka verkkosivun kautta
Valvontayksikön parametrointi tapahtuu verkkopalvelun kautta, joka on integroitu pienohjaukseen. Ratkaisun konfigurointi sekä diagnostiikkatietojen esitys tapahtuu kätevästi verkkokäyttöliittymän kautta. Käyttöliittymän visualisointiin tarvitaan vain normaali selain (esim. Microsoft Internet Explorer tai muu) ja JAVA Virtual Machince.

IEC 61850 – datan mallintaminen
Jo integroitu datamalli mahdollistaa valvontajärjestelmän nopean käyttöönoton ohjaustekniikalla, kun siihen on asennettu .scd-tiedosto. Ohjaus on standardin IEC 61850 mukaan Intelligent Electronic Device (IED). IED sisältää tukiaseman Logical Device -laitteistolla (LD). LD:ssä on määritetty kaksi standardisoitua loogista solmua, Logical Nodes (LN), sekä kolme geneeristä solmua (GGIO:t).

GOOSE-kommunikaatio (Generic Object Oriented Substation Events) ei kuulu valvontajärjestelmän datamalliin. Yksilöllinen datamallin muuttaminen tai laajennus on aina mahdollista. Aikasynkronointi tapahtuu verkostossa SNTP-palvelimen kautta. Vastaava osoite on luettavissa verkkopäätteestä.

Edut

 • Järjestelmä säästää käyttökustannuksia kohdistetun ja tarpeita vastaavan käyttösuunnittelun ansiosta
 • Yksinkertainen integrointi aseman ohjaustekniikkaan standardisoidun datakommunikaation IEC 61850 ansiosta .scd-tiedostolla
 • Järjestelmä vastaa asiaankuuluvia lakeja ja määräyksiä: vesitalouslakia (Wasserhaushaltsgesetz, WHG), vettä vaarantavien aineiden määräyksiä (VAwS) ja AGIn lakeja määräyksiä
 • Yksinkertainen asennus liitäntävalmiin järjestelmän ansiosta: kytkentäkaappi, anturirakenne kahdella anturilla ja kytkentäkaapin rungolla

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje