Takaisin

Luotettava langaton tiedonsiirto RWE:n Neurathin voimalan jätevedenpuhdistamossa

Yleistä

Ympärisäteilevä antenni pyöreässä altaassa  

Pyöreään altaaseen on asennettu ympärisäteilevä antenni

  • RWE:n Neurathin voimalan tuottama prosessijätevesi käsitellään omassa jätevedenpuhdistamossa.
  • Uudistustöiden yhteydessä jätevedenpuhdistamo haluttiin varustaa etäohjauksella.
  • Phoenix Contactin langaton tekniikka ja muut komponentit parantavat järjestelmän joustavuutta ja luotettavuutta.

Asiakasprofiili

Prosessijäteveden puhdistus  

Voimalan oma jätevedenpuhdistamo käsittelee prosessijäteveden

RWE Power AG on Grevenbroichin kaupungin eteläosassa sijaitsevan Neurathin voimalan toiminnanharjoittaja.

4400 megawatin bruttotehollaan se on Saksan suurin ja Euroopan toiseksi suurin ruskohiilivoimala. Kahden uuden, optimoidulla järjestelmätekniikalla varustetun voimalayksikön hyötysuhde on 43 prosenttia.

Sovellus

RWE-projektipäällikkö Stefan Strasser  

RWE-projektipäällikkö Stefan Strasser

Voimalan alueella sijaitseva, prosessiveden käsittelevä jätevedenpuhdistamo uudistettiin perusteellisesti vuonna 2014. Sähkö- ja ohjaustekniikan uudistustöiden yhteydessä Blackbox-järjestelmänä itsenäisesti toiminut ohjaus purettiin ja integroitiin ABB:n Procontrol P14 -ohjaustekniikkaan.

Jälkiasennuksen tavoitteena oli varustaa siihen asti ainoastaan paikan päällä käytettävä jätevedenpuhdistamo etäohjauksella. Tämä edellytti kaikkien keskusvalvomon monitorialueiden visualisoimista ja prosessien reaaliaikaista esittämistä.

"Altaiden jatkuvan pyörintäliikkeen ja liukurenkaiden rajatun määrän vuoksi huoltointensiivistä liukurengasratkaisua ei voitu käyttää ilmoitusten ja ohjauskäskyjen siirtoon", kertoo RWE-projektipäällikkö Stefan Strasser. Siksi Strasser kollegoineen etsi tiedonsiirtoratkaisua, joka oli riittävän kestävä kaikkien järjestelmäosien käytettävyydelle asetettaviin korkeisiin vaatimuksiin.

Ratkaisu

Ohjauskaappi pyöreille altaille  

Ryhmäkeskus ohjaustekniikkaan

"Koska langattoman Radioline-järjestelmän käytöstä oli jo hyviä kokemuksia muissa RWE-voimaloissa, otimme yhteyttä Phoenix Contactiin", jatkaa Strasser. Paikan päällä suoritettiin kuuluvuusmittaus, jotta signaalin voimakkuus ja tiedonsiirron luotettavuus voitiin arvioida.

Kun kaikki testit oli suoritettu hyvin tuloksin, RWE:n työntekijät aloittivat Phoenix Contactin tuella langattomien tiedonsiirtoreittien suunnittelun. Kaikki neljä pyöreää allasta tuli varustaa omilla langattomilla järjestelmillä. Ryhmäkeskus P14-ohjaustekniikkaan on sijoitettu jätevedenpuhdistamon pumppaamoon. Lisäksi useita eri jännitetasojen signaaleja piti johtaa potentiaalivapaasti optokoplerien avulla.

Suunnitteluvaiheen jälkeen käynnistetyn tarjouskilpailun voitti Kölnissä sijaitseva SAG GmbH. Palvelu- ja järjestelmätoimittaja kokosi voimalan alueella olevassa työpajassa neljä ohjauskaappia pyöreille altaille sekä ryhmäkeskuksen ohjaustekniikkaan. Lopuksi haponkestävät IP65-kytkentäkaapit asennettiin jätevedenpuhdistamoon.

Koska altaat kiertävät jatkuvasti kehää, jokainen ohjauskaappi varustettiin ympärisäteilevällä antennilla. Etäasemana toimivassa pumppaamossa on yhteensä neljä suunta-antennia. Tällä tavoin saavutetaan optimaalinen signaalin voimakkuus - altaan senhetkisestä asennosta riippumatta. Antennijärjestelmän suojaamiseksi ja parhaan käytettävyyden varmistamiseksi RWE-työntekijät asensivat ohjauskaappien rinnalle myös Phoenix Contactin ylijännitesuojat. Käytettävyyden varmistavat lisäksi redundanttiset teholähteet. "QUINT-tuoteperheen jännitemuuntimien rinnalla käytämme aktiivista redundanttista moduulia niin, ettei yhden verkkolaitteen vioittuminen johda koko järjestelmän seisokkiin", Strasser kertoo.

Johtopäätös

"Radioline-moduulien käyttöönotto oli todella helppoa", toteaa Strasser lopuksi. "Meidän tarvitsi vain kohdentaa langattomat moduulit laitteen valintapyörän avulla. Digitaalinen tulo asetetaan siis samaan lukemaan kuin siihen kuuluva digitaalinen lähtö. Tämän jälkeen signaalit jaetaan järjestelmässä oikein ilman ohjelmointia. Kun syöttöjännite kytketään ja otetaan jälleen käyttöön, langattoman verkon laitteet aktivoituvat automaattisesti muutamassa sekunnissa. Tämä helppokäyttöisyys on vakuuttanut meidät samoin kuin Phoenix Contactin tuki".

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje